Ce inseamna un an fara concediu pentru cariera ta

Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 17:17
2570 citiri
Ce inseamna un an fara concediu pentru cariera ta

Zilele de concediu fac parte dintr-un ritm normal de dezvoltare profesionala, chiar daca multi dintre angajati considera ca trebuie sa fie mandri de un an intreg muncit fara concediu. Mai mult decat atat, psihologii considera ca doar cateva zile din concediu nu pot fi suficiente, ci este nevoie de un concediu de lunga durata, si chiar o excursie in afara orasului pentru regasirea echilibrului si a energiilor necesare pentru a continua activitatea zilnica, intru-un mod profesionist.

Un studiu realizat de diviziunea de HR a Manpower a aratat ca doar 46% din salariatii din Statele Unite nu si-au luat toate zilele de concediu in 2010, informeaza publicatia Forbes.

Speriati de concedieri si aflati sub presiunea volumului de munca ramas, angajatii au considerat ca nu isi pot permite excursii si ca trebuie sa munceasca zilnic, pentru a-si pastra locul de munca in 2010.

Nu doar specialistii in Resurse Umane, ci si terapeutii considera ca exista foarte multe motive pentru care ar trebui sa profiti de toate zilele de concediu prevazute in contractul individual de munca, in 2011.

Marian Rujoiu, Manager Extreme Training recomanda in mod ferm luarea zilelor de concediu. "Lucrand intr-o companie, avand angajati, la noi concediul este obligatoriu. Nu sunt de acord sa se lase pentru viitor sau chiar la anul.

Aici dau un sfat managerilor de HR, sefilor: nu este o idee tocmai buna sa ii tii zi de zi pe angajati la serviciu. Daca ai un sentiment de satisfactie, de implicare, exista un pret care se plateste si care este mai mare decat acele zile. Va fi surmenajul, va fi oboseala care se va acumula si tote acestea vor duce la un dezechilibru."

Iata principalele motive, prezentate de Forbes.

Refacerea echilibrului psihic

In vacanta iti permiti sa iti faci singur programul pentru ca nimeni nu mai este acolo langa tine sa iti spuna ce trebuie sa faci azi.

O perioada de timp fara structura clara este esentiala pentru capacitatile tale de autocontrol iar din punctul de vedere al psihologilor, aceasta perioada este absolut necesara pentru pastrarea echilibrului interior.

Potrivit lui Marian Rujoiu, "din punct de vedere psihic, oricarui om ii este bine venit momentul in care mai face si altceva decat ce face de obicei. Plecand in concediu are ocazia sa se relaxeze si din punctul de vedere psihic, iar in momentul in care se intoarce poate fi mai performant, chiar daca ii va lua doua-trei zile pana isi va intra in ritm."

Relaxare prin senzatia de "atemporalitate"


In vacanta timpul zboara fara sa iti da seama si uneori uiti chiar si in ce zi a saptamanii esti.

La birou esti in mod constant vigilant si presat de timp, de aceea o perioada de detasare completa, fara stres nu poate fi decat benefica pentru sanatatea ta.

"In primul rand as spune ca e bine pentru sanatatea lor, din punctul de vedere al organismului, orice pauza te ajuta sa iti incarci bateriile chiar daca uneori ai impresia ca iti place ceea ce faci si nu e atat de solicitant. In realitate insa, ai nevoie de aceste schimbari pentru a-ti fi mai bine" a declarat Marian Rujoiu, pentru Bloombiz.ro.

Revigorarea spiritului ludic

Importanta jocului in dezvoltarea copiilor este o tema intens abordata in literatura de specialitate in psihologie.

Specialistii considera insa ca si adultii au nevoie de joc, pentru ca acesta sustine flexibilitatea si gandirea creativa, stimuland productia de noi idei.

Mai mult decat atat, jocurile sportive in mod deosebit revigoreaza atat corpul cat si starea de spirit a celor care le practica.

Excursiile largesc orizonturile cultural

Calatoriile in alte tari sau pur si simplu in alte orase pot avea un efect considerabil asupra modului tau de a gandi.

Stilul centrat pe problemele proprii in care ne formam ritmul zilnic se schimba, iar cand ne intoarcem la birou vom fi mult mai energici si creativi.

Mai mult timp pentru familie

Multi oameni se plang ca au prea putin timp pentru viata personala si cu atat mai putin pentru cei apropiati.

Daca in timpul zilelor de munca ajungi tarziu acasa si esti prea obosit sa te mai ocupi de familie, zilele de concediu te vor ajuta si sa recuperezi somnul pierdut, dar si sa petreci cateva clipe pretioase langa cei dragi.

Concediul are o importanta foarte mare din perspectiva vietii de familie, sustine Rujoiu, care adauga ca angajatul are nevoie de acele zile "pentru a-si aloca mai mult timp pentru el, ea, copii daca este cazul. Altfel relatia se erodeaza si te trezesti ca e deja prea tarziu"

Zilele de concediu sunt ocazia perfecta pentru a face acele lucruri personale pe care le tot amani, sustine Managerul Extreme Training.

"Incepand de la lucruri simple, cum ar fi o curatenie generale pe care tot vrei sa o faci, dar nu ti-ai facut niciodata timp pentru asta, pana la hobby-uri, pasiuni si talente de pus in valoare sau prioritati", a declarat acesta pentru Bloombiz.ro.

#angajati, #concediu, #contract, #munca, #zile , #stiri Terapia