Cum sa-ti setezi telul in cariera

Duminica, 25 Noiembrie 2007, ora 22:59
2533 citiri
Cum sa-ti setezi telul in cariera

Una dintre cele mai grele probleme in ceea ce priveste alegerea de cariera si alegerea de teluri si planificarea in cadrul carierei tale este identificarea lucrurilor pe care ti le doresti. Chiar si atunci cand aparent stii ce doresti, este posibil sa ai in continuare dubii in ceea ce priveste cariera aleasa. Claritatea in ceea ce priveste aceste probleme poate fi cea mai importanta realizare a ta in ceea ce priveste planificarea si setarea scopurilor.Iata cateva sfaturi care te pot ajuta in setarea telurilor in cariera ta:

Cei mai multi oameni, chiar si cei de succes, au acele perioade din cariera lor in care nu sunt siguri in privinta alegerii de cariera facute, sau a telurilor. Este absolut normal sa existe aceste perioade. Este absolut uman. Foarte des, aceste perioade vin si trec. De exemplu, ele pot sa apara cand ai in fata un obstacol care te face sa te simti neputincios. Dar imadiat ce treci cu bine de obstacol totul revine la normal. Situatia nu este o problema a alegerii de cariera facute ci o incercare adusa perseverentei tale.

Dar ce facem daca aceste dubii persista, daca traiesc in permanenta pe fundalul gandurilor tale? Daca exista acel sentiment de neliniste continuu? Daca asa stau lucrurile, atunci este momentul sa-ti analizezi atent cariera si telurile si obiectivele ocupationale.

In cele mai multe cazuri, raspunsul se afla chiar inauntrul tau, desi nu este atat de usor de gasit. Si totusi vei vedea o imagine mult mai buna a slujbei tale ideale, sau a carierei dorite, pe masura ce te eliberezi de anumite capcane psihologice.

Blocajele psihologice se ascund cu usurinta in gandirea ta, au radacini adanci si nu poti sa le opresti asa de usor. Iar daca le lasi sa ramana ascunse si ignorate faci o groaznica greseala, care te pot costa atat satisfactia cat si fericirea in viata.

Barbara Sher, un terapeut si consilier de cariera cunoscut, a sapat adanc in aceste blocaje psihologice cu multi dintre clientii ei. Ea a descoperit ca in cele mai multe cazuri clientii ei se aflau "incatusati intr-o lupta interna de care nici macar nu aveau habar". Si totusi, imediat ce acele conflicte interne sunt descoperite si intelese, devine relativ usor de rezolvat.

Barbara Sher a identificat scenariile tipice de conflicte interioare printre care pot enumera: "sunt pe directia gresita si ma misc rapid", "mi-am pierdut visul", sau "vreau prea multe lucruri". Ea a alaturat experienta ei acelor situatii in cartea "As putea sa fac orice daca as stii ce vrea sa fac", care a devenit bestseller.

Bloombiz.ro Newsletter
Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.