Piata medicamentelor generice: 3 mld lei, in 2015

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 20:16
3138 citiri
Piata medicamentelor generice: 3 mld lei, in 2015

Piata medicamentelor generice ar putea creste cu 35% pana in anul 2015, la trei miliarde de lei, de la 2,2 miliarde lei anul trecut, pe fondul masurilor legislative de compensare a medicamentelor adoptate in 2010, datorita aparitiei de noi produse si popularizarii acestui segment de medicamente, informeaza Mediafax.

"Analistii spun ca piata farmaceutica in general va avea un volum de crestere de 5-8% pe an pana in 2015, deci daca pleaca de la 8,5 miliarde de lei va ajunge catre 12 miliarde de lei in 2015.

Eu cred ca piata medicamentelor generice va creste mai repede", a declarat agentiei MEDIAFAX Dragos Damian, directorul general al companiei farmaceutice Terapia Ranbaxy si presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

In 2010, piata de generice a crescut usor fata de anul precedent, ajungand la aproximativ 25% din piata de medicamente, respectiv 2,2 miliarde de lei, potrivit lui Damian.

"Dupa 1 iulie si 1 octombrie, cand s-au desfasurat cele doua etape de schimbare a sistemului de referentiere, se vede o recrudescenta a utilizarii medicamentului generic, pentru ca medicii, farmacistii si pacientii au inteles ca exista o alternativa mai ieftina.

De asemenea, au aparut foarte multe generice, pentru ca au iesit multe produse de sub patent, au fost mai putine medicamente inovative incluse. (...) A fost o crestere atat ca procent din valoarea pietei, cat si in valoare absoluta", a precizat Damian.

Damian a adaugat ca avansul pietei medicamentelor generice este influentat si de finantarea sectorului din bani publici, reiterand ca termenele de plata a medicamentelor este foarte mare in Romania.

"Daca finantarea va veni mai ritmic, farmacistul va fi interesat sa vanda volume mai mari la preturi mai mici, dar daca finantarea vine tot la 300 de zile, natural va incerca sa vanda un medicament pentru care coplata pacientului este mai mare (...) Rolul medicilor si al farmacistilor este crucial aici ", a explicat Damian.

Alti factori care ar putea creste consumul de medicamente in Romania sunt alocarea unor fonduri mai mici spitalelor si directionarea acestora catre compensarea medicamentelor, precum si cresterea numarului persoanelor care contribui la asigurarile de sanatate.

"Ar trebui ca mult mai putini bani sa fie aruncati in «gaura neagra» a spitalelor, sa se realizeze o reformare a sistemului si sa fie abandonat acel principiu de a sta cateva zile in spital pentru a afla un diagnostic.

De asemenea, mai multi oameni care sa-si plateasca asigurarile de sanatate. Sunt sute si sute de romani care isi primesc sanatatea pe gratis", a precizat Damian.

El a adaugat ca odata cu cresterea consumului de generice se vor putea face economii la bugetul sanatatii, care pot fi reportate catre alte produse fara variante generice.

"Atata vreme cat medicii si farmacisti vor fi alaturi de conceptul utilizarii de medicamente generice sunt optimist in privinta accesului populatiei la medicamente, si e o problema de timp, pentru ca CNAS sau Ministerul Sanatatii vor trebui sa ii oblige sa gaseasca o solutie de a recurge la medicamentele generice.

Atunci s-ar putea ca si banii putini pentru medicamente sa ajunga, pentru ca economiile care se fac se pot reporta si pot fi utilizate pentru includerea pacientilor pe terapii mai scumpe, precum cele pentru cancer sau diabet, care nu au produs generic", a adaugat Dragos Damian.

El estimeaza ca piata de generice va inregistra cresteri si in 2011.

"Chiar si asa suntem foarte departe de asa-zisul prag de 1% la nivel mondial, Romania nereprezentand nici macar atat din piata mondiala, estimata de aproximativ 700 de miliarde de euro. Romania este foarte departe de un consum adevarat de medicamente", a afirmat Damian.

Cu toate acestea, Dragos Damian s-a aratat optimist in privinta potentialului de crestere al pietei interne de medicamente generice.

"Pe termen lung, evolutia pietei farmaceutice va depinde foarte mult de modul in care statul va finanta medicamentele, de disponibilitatea oamenilor de a aloca mai multi bani pe medicamente si de educatia pacientilor de a-si lua medicamente.

Eu sunt optimist in ceea ce priveste medicamentele generice, pentru ca Romania intra ca si mod de utilizare prin schimbarile facute anul trecut in zona de utilizare mai vasta a medicamentelor generice.

De la o piata totala de 2,2 miliarde de lei in 2010 se va ajunge la o piata de 3 miliarde de lei, daca se pastreaza aceleasi conditii si daca nu o sa vina o schimbare care sa inverseze tot", a mai spus Damian.

Principalele companii cu activitate pe segmentul genericelor sunt Actavis, Antibiotice, Biofarm, Egis, Gedeon-Richter, Labormed, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva si Zentiva. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#piata medicamentelor generice, #medicamente compensate, #medicamente , #stiri Terapia