Premierul israelian Ariel Sharon se zbate intre viata si moarte

Joi, 05 Ianuarie 2006, ora 11:03
1300 citiri

Ariel Sharon se zbate intre viata si moarte, dupa o masiva hemoragie cerebrala. Starea premierului israelian continua sa fie grava, acesta este sedat si respira cu ajutorul aparatelor.

Medicii au reusit cu greu sa opreasca sangerarea de pe creier, dupa o interventie chirurgicala maraton, care a durat mai bine de 7 ore. Acestia afirma ca era vorba despre o hemoragie cerebrala majora, care i-a paralizat o jumatate din corp.

In urma interventiei chirurgicale au fost inlaturate cateva cheaguri de sange. O sursa politica israeliana, citata de agentiile de presa, afirma ca sansele ca premierul Sharon sa-si revina sunt de domeniul miracolului.

Prerogativele oficiale ale prim-ministrului au fost preluate azi-noapte de vicepremierul Ehud Olmert, care a si convocat o reuniune de urgenta a cabinetului de la Tel Aviv in cursul zilei de astazi.

Ariel Sharon a fost transportat de urgenta la spital miercuri seara, dupa ce s-a plans de dureri de piept la ferma sa, la mai putin de trei saptamani dupa ce suferise un atac cerebral usor si cu numai cateva ore inaintea unei interventii chirurgicale pe cord.

Dupa ce a ajuns la spital, el a fost transportat pe targa la sectia de terapie intensiva, fiind anesteziat pentru tratament. Primele informatii indicau faptul ca simptomele prezentate de Sharon nu erau grave, el acuzand "dureri in piept".

Canalul 10 al televiziunii israeliene a anuntat ca premierul israelian a fost transportat la spital la propria cerere, el fiind perfect constient si vorbind la telefon in momentul in care a fost urcat in ambulanta.

Cei doi fii ai sai, Gilad si Omri, se aflau alaturi de tatal lor in momentul producerii atacului cerebral si l-au insotit la spital, impreuna cu medicii sai.

Sharon, in varsta de 77 de ani, se afla la ranchul sau din desertul Negev, pregatindu-se pentru interventia chirurgicala programata joi dimineata.

Premierul israelian Ariel Sharon urma sa fie spitalizat in cursul zilei de astazi pentru 24 de ore. Liderul evreu trebuia sa fie supus unei cateterizari cardiace, menita sa previna un posibil atac cerebral, de genul celor suferit de Sharon aseara si pe 18 decembrie.

Biroul de presa al premierului a precizat ca medicii urmau sa inchida, cu ajutorul unui cateter, o mica fisura a cordului, descoperita dupa atacul recent. Potrivit chirurgilor, fisura minuscula este un defect congenital, intalnit la circa 20 la suta din populatie.

Atacul suferit de Sharon la 18 decembrie a pus rapid starea de sanatate a premierului pe agenda politica de la Ierusalim, oficialul pierzandu-si atunci, pentru scurt timp, capacitatea de a vorbi. Multe voci l-au declarat incapabil sa isi mai exercite atributiile, cu atat mai putin sa candideze pentru un al treilea mandat, pe 28 martie.

Riscurile interventiei chirurgicale la care este supus premierul israelian in aceste momente sunt cu atat mai mari cu cat acesta are 77 de ani si este supraponderal. Dupa accidentul din decembrie, medicii i-au recomandat o cura drastica de slabire, ei anuntand, la inceputul acestei saptamani, ca premierul, care cantarea 118 kilograme, slabise de atunci trei kilograme.

Cancelariile lumii au trimis, zeci de mesaje de simpatie si de incurajare spre locul unde premierul Ariel Sharon se lupta cu moartea. Presedintele George W. Bush, cu care Sharon este prieten inca de cand acesta era guvernatorul statului Texas, a fost cel mai afectat de veste.

Realitatea TV