Romania, ce-a fost si ce-a ajuns. Vezi opinia unui diplomat din Belarus

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 18:11
1334 citiri
Romania, ce-a fost si ce-a ajuns. Vezi opinia unui diplomat din Belarus

Insarcinatul cu afaceri al Belarusului la Bucuresti, Sergei Molunov, a declarat, miercuri, ca Romania a fost in timpul lui Ceausescu un model unic de stat care a aratat ca isi poate plati singur o datorie externa, el comentand ca acest lucru nu a convenit organizatiilor financiare internationale, anunta Mediafax.

Seful misiunii diplomatice a Belarusului a subliniat de mai multe ori ca nu doreste sa faca afirmatii, ci doar sa puna o serie de intrebari carora cititorii sa le gaseasca un raspuns.

"I-ar fi convenit cuiva din afara Belarusului evolutia situatiei? Aceasta imi aminteste de un episod din istoria Romaniei. Nu vreau sa fac comentarii, dar am ascultat o poveste despre ultimii ani din timpul lui Ceausescu. Dupa cate imi aduc aminte, a fost aceasta parere ca poporul a trait foarte, foarte greu. Dar Romania, atunci, avand o datorie imensa, a hotarat sa-si plateasca aceste datorii. Si, la sfarsitul anului 1989, practic si-a stins aceste datorii.

Am auzit aceasta parere. Spuneti, va rog, este adevarat sau asa se zicea? Eu am citit aceasta parere si cred ca este interesant, din punctul meu de vedere. Ce concluzie se poate trage din aceasta? Faptul ca atunci - daca lasam la o parte emotiile provocate de viata grea - Romania a fost un exemplu unic ca poate sa-si plateasca aceasta datorie . Dupa parerea mea, acest exemplu nu cred ca a convenit organizatiilor financiare internationale. Cred ca psihologia lor este sa acorde credit cu dobanda mare. Daca tara nu are posibilitatea sa returneze aceasta datorie, atunci ii da alt credit si astfel tara este pusa in dependenta fata de organizatii. Si atunci poti sa faci orice cu aceasta tara. De aceea, exemplul unic al Romaniei de a-si plati datoria nu a convenit multora", a comentat Molunov. 

El a facut apoi o paralela cu dezvoltarea Belarusului, aratand ca, spre deosebire de restul statelor din fosta Uniune Sovietica, tara sa "nu a mers pe o terapie de soc" in ceea ce priveste economia, pastrand proprietatea de stat cu o privatizare treptata.


"Am refuzat actiunile radicale si am ales o cale de dezvoltare treptata. S-a inceput cu sustinerea populatiei", a spus el.

 

El a oferit si date referitoare la nivelul de productie din Belarus, realizand, din nou, o comparatie cu Romania. Astfel, Molunov - care a spus ca citeaza Belstat si Eurostat - a aratat ca in 2009 in Belarus s-au produs 737 de kilograme de cartofi pe cap de locuitor, in timp ce in Romania s-au produs 162 de kilograme. 

#datorii, #datorii externe, #romania lui ceausescu, #ceausescu, #stat, #credite, #istoria romaniei , #stiri Terapia