Scaderea adaosului ar duce la disparitia medicamentelor din farmacii

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 00:28
2672 citiri
Scaderea adaosului ar duce la disparitia medicamentelor din farmacii

Angajamentul luat de Guvern fata de FMI privind reducerea adaosului acceptat pentru medicamentele utilizate in tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA sau TBC ar putea duce la disparitia acestor produse de pe piata, intrucat distribuitorii si farmaciile nu vor mai avea interes sa le vanda, informeaza Mediafax.

Potrivit scrisorii suplimentare de intentie convenita cu FMI, autoritatile au in vedere, pentru reducerea cheltuielilor din sistemul de sanatate, reducerea adaosului acceptat pentru medicamentele incluse in lista C2 (din care fac parte medicamente utilizate in tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA, TBC) la maxim 1,5% pentru achizitii cu amanuntul si 4% pentru cumparari en-gros.

"Va fi o scadere drastica a prezentei acestor medicamente in farmacii pentru ca niciun distribuitor nu va mai dori sa le comercializeze.

Costurile de distributie se ridica la 10-12% si cu un procent de 4% nu poti acoperi nimic. Si in cazul farmaciilor, toate costurile lor de intretinere sunt acoperite din aceste adaosuri si daca ele vor scadea vor alege sa se aprovizioneze doar cu acele medicamente care le pot acoperi costurile.

Nicaieri in lume nu exista adaosuri atat de mici", a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, Viorel Vasile.

Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) si totodata director general la Terapia Ranbaxy, a afirmat ca disparitia acestor medicamente de pe piata va avea efecte "devastatoare" asupra pacientilor, care vor fi in imposibilitatea de a-si urma tratamentele.

"Daca scazi adaosul la un medicament ieftin, il faci neinteresant si va disparea de pe piata. In ultimul an si jumatate au iesit deja din piata 1.500 de produse ieftine. Efectele asupra pacientilor vor fi devastatoare, nu vor mai gasi medicamentele in farmacii si nu isi vor mai putea continua tratamentele pe termen lung", a explicat Damian.

Viorel Vasile a adaugat ca aceasta masura va impune scaderea preturilor pentru o serie de medicamente, majoritatea oncologice, ceea ce va determina producatorii sa nu mai lanseze aceste produse pe piata romaneasca.

"Daca pretul va scadea in Romania, va deveni pret de referinta si ar trebui sa scada in toate tarile din Europa, iar producatorii nu le vor mai aduce tocmai pentru a nu influenta preturile din celelalte state", a spus Vasile. Preturile medicamentelor din Romania sunt cele mai mici din 12 state europene.

Drectorul general al companiei farmaceutice A&D Pharma, care detine si reteaua de farmacii Sensiblu, Robert Popescu, considera ca exista riscul ca in aproximativ sase luni de la intrarea in vigoare a proiectului de ordin al Ministerului Sanatatii, care include masura de reducere a adaosului, pacientii sa nu mai gaseasca in farmacii tratamentele de care au nevoie.

"Nici farmaciile si nici distribuitorii nu vor putea suporta o pierdere de minim 10% pentru orice produs eliberat in farmacie.

Comercializarea acestor produse ar deveni practic imposibila atat din partea distribuitorilor, cat si din partea farmaciilor. (...) Majoritatea medicamentelor pentru oncologie, HIV/SIDA necesita conditii speciale de transport si depozitare si farmaciile nu isi pot acoperi costurile operationale in conditiile practicarii unui adaos de 1,5%, respectiv 4% la distribuitor", a precizat Robert Popescu.

Potrivit estimarilor A&D Pharma distribuitorii si farmaciile vor avea o pierdere anuala de 14,7 milioane euro, "fara a lua in calcul si pierderile rezultate din includerea in lista C2 a produselor adjuvante".

De asemenea, conform A&D Pharma, "proiectul de ordin pune in pericol serios insasi existenta industriei distributiei si retailului farmaceutic din Romania si locurile de munca a circa 100.000 persoane", cat se estimeaza ca sunt angajate in distributia si retailul farmaceutic in Romania.

Si Alina Luiceanu, directorul general al Teva Romania, reprezentanta locala a celui mai mare producator de generice la nivel mondial, considera ca masura vizata de Guvern va descuraja dezvoltarea oricarui fel de business pe piata farmaceutica din Romania.

"In Grecia reducerea preturilor a dus la mesaje destul de ferme de inchidere a businessurilor. Astfel, ne putem astepta la o descurajare a comertului pe teritoriul Romaniei", a spus Luiceanu.

Reprezentantii distribuitorilor si farmaciilor considera ca Guvernul trebuia sa ia in calcul alte masuri de reducere a cheltuielilor din sistemul de sanatate, printre care stoparea exporturilor paralele, introducerea unui pret de referinta pentru medicamentele din lista C2, precum si negocierea acordarii unor gratuitati pentru volumele mari de medicamente comandate. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#scadere, #adaos, #medicamente, #farmacii, #pharma , #stiri Terapia