Ungaria va trece la euro in 2013

Miercuri, 16 August 2006, ora 10:12
1237 citiri

Premierul Gyurcsany doreste sa protejeze populatia Ungariei de eventualele costuri sociale provocate de adoptarea monedei euro, sustinut de datele economistilor care estimeaza ca Ungaria va fi gata sa adopte euro abia in 2013, transmite, marti, Reuters. Programul de convergenta al Ungariei trebuie sa restabileasca balanta bugetara, cat mai curand posibil, pentru a nu impune presiuni prea grele pentru populatie, a declarat premierul maghiar Ferenc Gyurcsany.

Analistii afirma ca acesta declaratie sugereaza ca programul revizuit, pe care Ungaria trebuie sa il prezinte Bruxelles-ului pana in septembrie, va incerca sa indeplineasca criteriile economice necesare adoptarii euro, pana in anul 2009, permitand adoptarea monedei europene doi ani mai tarziu.

"Daca restabilim balanta prea rapid, atunci vom avea grave probleme sociale, daca nu ne grabim destul, compromitem procesul de dezvoltare. Este necesar sa gasim solutia de echilibru intre aceste optiuni", a declarat Gyurcsany pentru postul de radio Kossuth.

Dupa intalnirea cu partidul de coalitie Democratii Liberi, Gyurcsany a reiterat ideea ca guvernul pe care il conduce ia in considerare trei posibilitati de data la care Ungaria va intruni criteriile economice pentru adoptarea euro: 2008, 2009 si 2010.

"Nu cred ca terapia de soc este necesara sau justificata, prin urmare, consider ca ar fi inacceptabil un program care, incercand sa se desfasoare rapid, ar impune populatiei costuri sociale nejustificate", a declarat premierul ungar.

Guvernul socialist condus de Gyurcsany, care a castigat alegerile in luna aprilie, a anuntat un set de masuri care prevede cresterea taxelor si reducerea cheltuielilor cu 1,62 miliarde de dolari anul acesta si alocarea unui miliard de forinti pentru reducerea deficitului.

Premierul ungar a declarat ca deficitul bugetar al Ungariei va trebui sa se reduca pana in perioada anilor 2008-2010, la mai putin de 3% din produsul intern brut, de la mai mult de 8%, cat este anul acesta. In plus, el a atras atentia ca datoria publica a Ungariei trebuie sa fie din nou in scadere, iar Ungaria va trebui sa aiba rate scazute pentru inflatie si dobanzi. Gyurcsany a precizat, din nou, ca Ungaria nu va stabili o data-limita formala la care ar urma sa adopte euro, in cadrul programului sau revizuit de convergenta.

Presedintele liber democrat, Gabor Kuncze, a declarat jurnalistilor ca partidul sau considera ca pana la sfarsitul anului 2008 sau inceputul lui 2009 ar fi bine sa fie indeplinite conditiile necesare, pentru adoptarea monedei europene, dar nu s-a ajuns la nicio decizie finala in timpul intalnirii cu Gyurcsany.

In declaratia facuta postului de radio Kossuth, premierul Gyurcsany a exclus, practic, anul 2008 ca data posibila, precizand ca acei politicieni care cer adoptarea euro in 2010, de fapt nu discuta deloc costurile imense pe care aceasta masura le-ar impune in anii 2007 si 2008.

"Programul de convergenta va sustine, cel mai probabil, ca Ungaria va intruni criteriile necesare adoptarii monedei europene in jurul lui 2009. Este, insa necesar sa observam situatia, asa cum se vede ea in 2007 si ulterior, ca sa ne dam seama in ce masura costurile asociate acestui program sunt viabile", a declarat Vojnits.

Ungaria are in acest moment un deficit bugetar mai mare de 8% din PIB, cel mai mare din UE si mult mai mare decat maximul de 3% necesar pentru a putea sa adopte moneda euro. In acest context, majoritatea economistilor estimeaza ca anul 2013 este momentul in care Ungaria va fi pregatita sa adopte euro, cel mai devreme.

Bloombiz

si