CREDITELE TOXICE din Romania, dezvaluite in 2011 - interviu cu Theodor Stolojan

Duminica, 24 Iulie 2011, ora 12:19
3636 citiri
CREDITELE TOXICE din Romania, dezvaluite in 2011 - interviu cu Theodor Stolojan

Varful pierderilor din sistemul bancar romanesc nu a fost atins, sustine economistul Theodor Stolojan care mai declara ca in 2011 vom afla cu exactitate cat de greu atarna creditele neperformante din bancile romanesti. "In Romania a existat alt gen de creditare toxica - acordarea de credite cu buletinul, formulare generice pentru tot felul de credite care acum sunt declarate pierderi" afirma europarlamentarul PD-L intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Ati declarat ca situatia bancilor din Romania nu e tocmai atat de roz cum este prezentata. Ce anume nu spun bancile?

Daca va uitati la dialogul public dintre banci si agentii economici din Romania nu veti intelege nimic. Bancile spun ca nu exista cerere de credite, in timp ce firmele din Romania spun ca nu au acces.

Realitatea poate fi la mijloc. Bancile din Romania inca nu cunosc daca au ajuns la varful pierderilor pe care le raporteaza si pentru care constituie provizioane.

Constituirea de provizioane inseamna venituri mai putine la bugetul statului, fiindca statul nu are ce impozita.

Daca ne uitam la cresterea impresionanta a pierderilor inregistrate in trimestrul al II-lea al acestui an, pot spune ca varful nu a fost atins.

In consecinta, cat timp bancile din Romania nu cunosc exact pe ce teren se afla, sunt foarte retinute in a mai acorda credite. Vor face cel mult refinantari.

Pierderile sunt cauzate de politicile de creditare de pana la sfarsitul lui 2008, cand aproape oricine putea lua un credit cu buletinul.

Acum, intreaga Romanie plateste factura, pentru ca bancile sunt obligate sa constituie provizioane.

Bancile noastre nu au fost implicate in comertul de active toxice care a declansat criza financiara internationala.

In Romania a existat alt gen de creditare toxica - acordarea de credite cu buletinul, formulare generice pentru tot felul de credite care au fost acordate si care sunt acum declarate pierderi.

De ce se feresc bancile sa spuna ce pierderi reale au?

Pierderile bancilor sunt raportate de catre BNR, insa problema este ca nu stim daca s-a incheiat acest proces de crestere a volumului de pierderi sau nu.

Cat timp acest lucru nu se cunoaste de catre fiecare institutie financiara in parte, banca este sub embargo in a relua creditarea.

Nu este si un rezultat al creditarii imobiliare si a evolutiei preturilor la imobiliare in Romania?

Bancile au acordat foarte multe credite pentru imobiliare.

Vedeti cate constructii s-au facut in Bucuresti. Ele au fost supraevaluate de boom-ul preturilor din imobiliare si au fost luate drept garantie.

La ora actuala, valoarea garantiilor este de multe ori mai mica decat valoarea creditelor acordate. Acestea sunt problemele pe care le au bancile vizavi de ceea ce se intampla pe piata imobiliara.

Sa nu uitam ca bancile constituie provizioane tinand seama si de garantiile pe care le pot executa.

Marimea provizioanelor este ceva mai mica decat marimea creditelor declarate pierderi sau indoielnice.

De aici, bancile pot afla a doua surpriza in momentul in care vor incerca sa valorifice aceste garantii si vor vedea fie ca nu le pot valorifica, fie preturile sunt mult mai mici decat cele pe care le-au luat in calcul.

Prin urmare am putea vedea un alt val de pierderi pe care vor trebui sa le raporteze in momentul in care vor incerca sa valorifice garantiile.

Situatia nu este atat de tragica in Romania, pentru ca aici bancile au o capitalizare mai mare decat in alte zone ale Uniunii Europene.

Bancile din Romania au aceasta politica de venituri care merge foarte bine - comisioane peste comisioane. Practic, realizeaza profituri din care pot constitui provizioane.

Cand vom afla cat inseamna creditele neperformante din Romania?

In acest an vom sti exact cat inseamna creditele neperformante in Romania, pentru ca economia a intrat pe crestere.

Piata imobiliara se asaza si ea, insa e nevoie de mai mult timp.

Atat pentru firme dar mai ales pentru persoane fizice imprumuturile se dau foarte greu…

Bancile nu mai au posibilitatea de a lua atat de usor resurse din afara Romaniei, de pe pietele internationale.

Resursele pe care le-ar putea disponibiliza pentru credite noi ar proveni din rambursari de credite deja acordate si din cresterea depozitelor pe care populatia le-ar face la banci.

Populatia are o capacitate limitata de a economisi in perioada actuala, iar rambursarile de credite ridica probleme.

Chiar daca ar vrea sa dea mai multe credite, sunt limitate de resursele pe care le au.

Din profiturile pe care le realizeaza ca urmare a tranzactiilor financiare pentru care se incaseaza fel de fel de comisioane trebuie constituite provizioane si nu pot fi raportate ca profit.

Interviu realizat de Oana Dumitroiu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite toxice, #pierderi sistem bancar, #theodor stolojan credite neperformante, #theodor stolojan europarlamentar pd-l, #banci, #theodor stolojan , #stiri Theodor Stolojan