Flutur: E posibil sa majoram salariile din invatamant, in aceasta toamna

Miercuri, 28 Ianuarie 2009, ora 10:24
1170 citiri
Flutur: E posibil sa majoram salariile din invatamant, in aceasta toamna

Inghetarea salariilor printr-un moratoriu, pentru o perioada in care se va urmari evolutia economiei, este una dintre variantele luate lin calcul de liderii PD-L - PSD, a anuntat la finalul sedintei coalitiei vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur. Liderul PDL a inclus si varianta majorarii salariilor cadrelor didactice din toamna acestui an.

"Au fost discutate mai multe scenarii. In acest sens, chiar i s-a cerut ministrului de Finante sa prezinte mai multe variante. Evident ca a fost discutata si varianta unui moratoriu pe o perioada de timp, pentru a vedea evolutia economiei. Nu s-a luat nicio hotarare in acest sens", a declarat Flutur, intrebat daca membrii coalitiei au discutat despre inghetarea salariilor.
In ceea ce priveste majorarea pensiilor cu 9% si majorarea salariilor cadrelor didactice, Flutur a precizat ca o decizie va fi luata probabil in cadrul sedintei coalitiei de miercuri seara, dupa ce vor fi consultati in prealabil si partenerii sociali.

Vicepresedintele PD-L a precizat ca ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, va discuta astazi cu fiecare ministru in parte, apoi proiectul de buget va fi discutat cu partenerii sociali, urmand ca in aceasta seara sa aiba loc o noua intalnire a membrilor coalitiei PSD - PD-L pentru "a trage linie". El a spus ca se urmareste mentinerea unui echilibru intre investitii si alocarea de fonduri pentru salariile cadrelor didactice si pentru pensii.

In ceea ce privese discutiile cu presedintele Traian Basescu, care a participat la intalnire timp de aproximativ o ora, Flutur a spus ca acestea au vizat bugetul pe anul 2009 si absorbtia fondurilor europene. "S-a discutat despre ce sanse avem in acest an pentru a absorbi  fonduri europene, (...) cofinantari si despre ministerele care va trebui sa tureze motoarele pentru a recupera timpul pierdut al vechiului Guvern", a spus Flutur. in aceasta privinta, liderul democrat - liberal a precizat ca s-a ajuns la concluzia ca Ministerul Mediului are are cele mai mari sanse pentru a demara proiecte in prima parte a anului 2009, pentru ca cele mai multe proiecte depuse din timpul mandatul ministrului UDMR al Mediului, Attila Korodi. "La celelalte ministere, sansa absorbtiei fondurilor este mai mica, poate pe ultima parte a acestui an, si poate de aceea va trebui sa ne gandim sa dirijam din alte zone fonduri, din bugetul de stat in special, pentru investitii in infrastructura".

Flutur a precizat ca deficitul bugetar luat in calcul este in continuare de 2%.

Guvernul ar putea propune in noul proiect de buget inghetarea salariilor bugetarilor pentru cel putin sase luni, iar majorarea salariilor profesorilor ar urma sa fie facuta abia din septembrie, in trei transe de cate 10%, pana la sfarsitul anului, au declarat pentru NewsIn surse guvernamentale.

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la postul public de radio, ca nu ar reactiona negativ daca Guvernul ar propune un moratoriu de sase luni pe majorari salariale si de pensii pentru a folosi banii de la buget in investitii.

Liderii PSD s-au aratat reticenti fata de masura, Mircea Geoana spunand ca partidul sau nu o va accepta. in schimb, prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat ca inghetarea salariilor si pensiilor pentru urmatoarele sase luni este necesara pentru a vedea cum va evolua economia Romaniei, propunerea fiind discutata la nivelul coalitiei ca ipoteza de lucru. "in coalitie se discuta orice asemenea propunere, iar moratoriul a fost discutat ca propunere", a declarat, marti, Stolojan pentru NewsIn.

ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
#anticriza, #basescu, #buget, #deficit, #guvern, #inghetare, #invatamant, #masuri, #moratoriu, #salarii , #stiri Theodor Stolojan