Imprumutul de la CE nu este conditionat de reforma in justitie

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 14:18
1285 citiri
Imprumutul de la CE nu este conditionat de reforma in justitie

Memorandumul Comisiei Europene privind imprumutul de 5 miliarde de euro pentru sustinerea balantei fiscale nu prevede conditionarea acordarii transelor de realizarea de reforme in justitie, au declarat miercuri, pentru NewsIn, reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice.

Presa a relatat, miercuri, ca Romania risca sa nu primeasca un sfert din imprumutul extern contractat daca nu va face reforme in justitie si in lupta anticoruptie. De asemenea, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat miercuri dimineata, la intalnirea cu ambasadorii UE, ca este nedrept ca banii imprumutati de la CE sa fie conditionati de reformele din justitie si de lupta impotriva coruptiei.

Prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, a precizat miercuri, pentru NewsIn, ca in raportul de imprumut se mentioneaza ca exista un mecanism de monitorizare a justitiei din Romania care trebuie urmarit, insa acest lucru nu inseamna ca acordarea imprumutului depinde de evolutia procesului de reforma.

"Am vazut proiectul de decizie, care nu avea o conditionare a acordului de imprumut cu reforma in justitie. In raport se mentiona ca exista acest mecanism care va fi urmarit, fara legatura intre acordul de imprumut si lupta impotriva coruptiei", a spus Stolojan.

"Nu cred ca exista o conditionare directa in sensul ca daca nu se ridica monitorizarea pe justitie nu primim transele si nu cred ca acordarea banilor depinde de raportul Comisiei din aceasta vara", a adaugat el.

Stolojan a mentionat, totusi, ca a existat aceasta intentie, care insa nu s-a concretizat la nivelul Comisiei Europene.

Dezbaterile pe acest subiect au fost initiate de europarlamentarul PSD, Adrian Severin, care a declarat saptamana trecuta ca memorandumul Comisiei Europene privind imprumutul de 5 miliarde euro pentru sustinerea balantei fiscale este conditionat de progresele in domeniul anticoruptiei.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat marti ca imprumutul de la Comisia Europeana pentru Romania va fi analizat in cadrul unei proceduri scrise, ce se va derula pana miercuri la ora 14:00, in urma careia se asteapta la un raspuns pozitiv.

"Noi spunem ca vin vesti bune. Astazi, la reuniunea Ecofin, presedintia ceha a propus ca decizia consiliului ministrilor de finante pentru acordarea asistentei financiare pe termen mediu pentru Romania sa fie luata formal, prin procedura scrisa. Din acest punct de vedere, ministrii de finante si-au dat acordul politic asupra propunerii.

Procedura scrisa este lansata astazi si se incheie, practic, maine, la orele 14", a spus Pogea, la un post de televiziune.

"Comunitatea Europeana va transfera Romaniei banii obtinuti de pe pietele de capital la acelasi cost la care ii obtine. Prima transa, credem noi, ca va fi disponibila la inceputul lunii iulie, circa 1,5 miliarde de euro, urmand ca inca un miliard sa fie incasati spre sfarsitul anului", a mai spus ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comisie, #europeana, #finantelor, #justitie, #ministrul, #pogea, #publice, #reforma , #stiri Theodor Stolojan