Spirala datoriilor: Ce tari vor fi ingenuncheate?

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 17:15
5069 citiri
Spirala datoriilor: Ce tari vor fi ingenuncheate?

Pericolul pandeste zona euro si asta o simt chiar oficialii europeni care nu iau in considerare doar intrarea in incapacitate de plata a Greciei ci cred ca acest fenomen se va extinde si la alte economii care pareau ca au iesit din zona de pericol, precum Irlanda si Portugalia. Specialistii cred ca cele doua tari, Irlanda si Portugalia, pot contribui la crearea unei situatii asemanatoare cu cea din Grecia de astazi.

Europarlamentarul Iuliu Winkler nu crede insa ca cineva isi permite sa pericliteze cu adevarat viitorul zonei euro, iar moneda europeana nu poate fi lasata sa deraieze.

"Problema este de asumare politica pentru interventia fata de tarile care au nevoie, atat la nivelul presedintelui francez, al cancelarului Germaniei dar si a altor jucatori importanti din zona euro", a declarat Iuliu Winkler pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, daca Portugalia si Irlanda vor "sovai" in continuare vor contribui la crearea unei situatii asemenatoare celei din Grecia de astazi.

"Atacurile la care pot fi supuse aceste tari pot transforma o situatie proasta intr-una si mai proasta. Insa, o solidaritate politica, care lipseste la nivelul UE, poate sa ofere suportul necesar.

Daca ne gandim la ceea ce inseamna totalul PIB-urilor acestor tari din PIB-ul zonei euro, ne dam seama ca cele 3 tari cumulate, Grecia, Irlanda si Portugalia au 5-7% din PIB-ul zonei euro, deci vorbim despre dimensiuni accesibile. In momentul de fata, ceasul bate la Atena", a mai subliniat europarlamentarul.

Profesorul de economie la ASE, Claudiu Doltu, spune ca cea de-a doua salvare a Irlandei si a Portugaliei era previzibila din momentul in care s-a conturat o criza a datoriei publice guvernamentale.

Potrivit acestuia, guvernele care se intind mai mult decat le e plapuma genereaza puternice efecte de descurajare a mediului privat.

"Este un episod pe care lumea va trebui sa-l invete, ceea ce inseamna ca trebuie sa se obisnuiasca cu constrangeri bugetare. Asa cum regulile se respecta in cazul unei firme, vor trebui respectate si in cazul banilor publici", a declarat pentru Bloombiz.ro Claudiu Doltu.

Acesta spune ca salvarea zonei euro tine de o situatie politica.

"Economia nu e o tabla de sah. Sunt anumite evolutii pe care oamenii le invata, inclusiv daca vor trebui sa modifice structuri institutionale sau legi. Nu este vorba nici de periclitarea monedei euro, nici de periclitarea institutiilor.  Guvernele trebuie sa se disciplineze si sa nu se intinda mai mult decat le e plapuma", a mai precizat specialistul.

Prim vice-presedintele PDL, Theodor Stolojan, spune ca fiecare tara e datoare sa-si gestioneze datoria pe care o are.

"O criza te aduce in situatia de a te uita ce resurse ai si ce obligatii de plata.

Faptul ca s-ar putea sa se intoarca situatia in Portugalia si Irlanda, nu e absolut nici o problema. Sunt atatea tari care au trecut prin asta. Romania in anii '82-'83 si-a reesalonat datoria externa pe are a avut-o, Mexicul si Argentina au facut la fel”, a declarat Theodor Stolojan pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, trebuie sa se realizeze un acord intre debitori si creditori.

"Cand un stat ajunge sa aiba o datorie privata si publica peste capaciatatea de productie a resurselor care sa asigure platile scadente ale datoriei, trebuie sa intervina dialogul intre creditori si debitori", a mai precizat Theodor Stolojan.

In ceea ce priveste o reintoarcere a crizei in Irlanda si Portugalia, Stolojan spune ca aceste tari vor trebui sa isi pune in ordine "casa".

"Irlanda si Portugalia? N-au nici o problema. Sunt multe discutii pentru a salva creditorii, pentru a salva bancile franceze, germane si altele care au imprumutat masiv Grecia, fara sa se uite la fundamentele acesteia", a adaugat prim vice-presedintele PDL.

Fenomenul "Lehman Brothers" loveste Europa?

"Lehman Brothers este un episod legat de o banca de investitii. In Europa, institutiile de acest fel nu sunt foarte proeminente. Intr-adevar, pot aparea disfunctionalitati in sistemul bancar, insa nu este nimic cataclismic", este de parere profesorul Claudiu Doltu.

Europarlamentarul Iuliul Winkler crede ca statele s-au intors catre propriul interes imediat ce au aparut primele semne de iesire din criz, fara sa inteleaga ca nu vor putea evita episoade de tipul Lehman Brothers.

"In cazul in care capitalurile speculative nu sunt reglementate, sistemele financiare globale nu primesc mai multa reglementare si daca cele patru 4 autoritati de supraveghere din UE nu incep sa-si exercite atributiile, atunci ne putem astepta la un episod <<Lehman Brothers>> in Europa", a subliniat Iuliu Winkler.

Prim vice-presedintele PDL crede insa ca nu putem asemana Lehman Brother din America cu ceea ce se intampla in Grecia.

"Discutam de o tara si nu de o companie. Trebuie sa realizam ca indiferent de fondurile care se dau, nu poti sa omiti analiza economica potrivit careia Grecia nu are un flux de resurse pentru a-si achita datoriile. In aceasta situatie nu poti sa rezolvi problema cladind o noua datorie peste cea deja existenta", a conchis Theodor Stolojan.

#criza, #datorii irlanda, #euro, #grecia, #incapacitate de plata grecia, #lehman brothers europa, #theodor stolojan, #zona euro , #stiri Theodor Stolojan