Stolojan: Nu vad posibila aderarea Romaniei la zona euro in 2015

Joi, 13 Mai 2010, ora 15:30
1525 citiri
Stolojan: Nu vad posibila aderarea Romaniei la zona euro in 2015

Liderul PDL Theodor Stolojan a declarat, joi, ca nu mai vede posibila aderarea Romaniei la zona euro in 2015, in conditiile in care UE ia in calcul introducerea mai multor criterii pentru adoptarea euro si in lipsa vointei romanilor si a institutiilor statului, informeaza NewsIn.

"Eu nu mai vad posibila aderarea la euro in 2015 pentru ca si UE isi schimba gandirea. Deja se discuta nu numai despre indeplinirea criteriilor simple, a celor cinci criterii, se discuta pe termen mediu, se muta discutia spre competitivitate. Nu s-a luat o decizie, dar acestea sunt parerile exprimate la nivelul ministrilor finantelor din statele membre ale zonei euro", a precizat prim-vicepresedintele PDL joi, intr-o dezbatere organizata de ISP.

El a explicat ca se discuta, la nivelul UE, "de o zona euro care sa se miste altfel decat restul statelor membre, cu niste restrictii mult mai mari in privinta acelui pact de stabilitate si crestere economica".

"Din pacate, in Romania avem multi care nu doresc euro, din diferite motive. Se castiga foarte bine pe diferentele de dobanzi care exista in Romania, pentru cei care folosesc euro si pe neincrederea ca Romania nu va mai lasa moneda nationala sa o ia razna si va lua toate masurile necesare sa pastreze stabilitatea", a sustinut liderul PDL.

Stolojan a subliniat ca severitatea analizelor facute de UE si Banca Europeana Centrala asupra modului in care o tara poate indeplini pe termen mediu si lung criteriile "va fi mult mai mare, dupa cum, dupa intrarea Romaniei si Bulgariei in UE, s-a schimbat abordarea fata de celelalte tari care vor sa intre in UE".

Intrebat cand apreciaza ca Romania ar putea adera la zona euro, democrat-liberalul a spus: "In momentul in care romanii vor dori acest lucru si principalele institutii ale statului legate de acest proces vor dori si ele acest lucru, pentru ca pana atunci, nu".

"Dar e important sa avem aceasta vointa a romanilor, a institutiilor, vointa politica. Deocamdata, aceasta vointa e ca o amoeba din aia", a conchis Stolojan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aderare, #euro, #romania, #stolojan, #zona , #stiri Theodor Stolojan