Stolojan: Reducerile de cheltuieli trebuie incadrate intr-o strategie de restructurare

Joi, 13 Mai 2010, ora 15:09
1348 citiri
Stolojan: Reducerile de cheltuieli trebuie incadrate intr-o strategie de restructurare

Liderul PDL Theodor Stolojan a declarat ca reducerile de cheltuieli anuntate de Guvern trebuie incadrate intr-o strategie de restructurare si ca termenul de 6 luni este deja "foarte lung", subliniind ca altfel, exista riscul ca, "incercand sa elimini grasimea din sistem, atingi nervii si muschii", informeaza NewsIn.

"Restructurarile trebuie facute foarte serios. Orice reducere de cheltuieli trebuie incadrata intr-o strategie, pentru ca altfel n-ajungi nicaieri. Ce se intampla acum in Romania e o dinamica foarte simplu de inteles: fiecarui minister, fiecarei institutii i se reduce fondul de salarii cu 25% si el stie ca asta e banul pe care il are pentru salarii pana la sfarsitul acestui an. Pana atunci, prin urmare, va trebui sa faca reforma, sa regandeasca sistemul. Pentru ca, a taia 25% fara sa regandesti sistemul, fara sa analizezi fiecare post, sa regandesti prioritatile- ajungi intr-o fundatura, in care te poti trezi ca ai cercetatori, dar ei n-au o substanta cu care sa faca reactia in laborator si stau pentru ca nu are substanta respectiva, care poate fi o zecime din salariul lui", a comentat Stolojan joi, intr-o dezbatere organizata de ISP.

El a apreciat ca se poate ajunge in acele situatii "in care, incercand sa elimini grasimea din sistem, atingi nervii si muschii si sistemul nu mai functioneaza".

"Noi am luat foarte usor aceasta reducere de 25% de salariu in sectorul public, dar ea este incadrata intr-o strategie care inseamna restructurarea, care trebuie facuta in urmatoarele 6 luni, e deja termenul foarte lung. Taierea curge", a mai spus Stolojan.

Democrat-liberalul a subliniat ca discutia despre restructurare este discutia despre reforma in educatie, reforma in sanatate, reforma administratiei publice, a sistemului de asistenta sociala. Pe de alta parte, Stolojan a sustinut ca, in cadrul cercetarii istoriei Romaniei, nu ar trebuie sa existe cate un institut pentru fiecare "bucatica de istorie".

"Cred ca putem avea un institut de cercetari in domeniul istoriei cu diferite departamente specializate. Nu ciupercaria asta de institute care de fapt inseamna niste grupuri care si-au creat pur si simplu, un mjiloc de a sta pe banii bugetului", a comentat democrat-liberalul.

#reduceri cheltuieli restructurare stolojan , #stiri Theodor Stolojan