Stolojan: Romania are obligatia sa indeplineasca toate conditiile pentru zona euro

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 18:45
1325 citiri
Stolojan: Romania are obligatia sa indeplineasca toate conditiile pentru zona euro

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a afirmat ca Romaniei ii incumba sarcina sa indeplineasca toate conditiile pentru a accede in zona euro, chiar daca avantajele trecerii la euro s-au diminuat, cum ar fi imprumuturile cu dobanzi mai mici, relateaza NewsIn.

Stolojan a aratat ca aceasta obligatie este asumata prin Tratatul de aderare la UE. "Noi avem obligatia sa luam masurile necesare pentru a intra in zona euro. Acest angajament il avem prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

Problema, insa, cu zona euro s-a schimbat din pacate pentru noi radical. In sensul ca unul din avantajele esentiale ale zonei euro si anume posibilitatea statelor membre ale zonei euro de a se imprumuta la dobanzi relativ egale cu dobanzile Germaniei, de exemplu, nu mai exista.

Deci, in urma acestei crize indiferent ca esti in zona euro sau in afara ei, piata te taxeaza acum cu dobanzile in functie de evaluarea fiecarei tari", a declarat liderul delegatiei romane la Parlamentul European.

Insa acesta nu este singurul avantaj pe care il confera zona euro, de aceea Romania nu trebuie sa abandoneze acest obiectiv.

"Fiecare tara este evaluata in functie de ceea ce face ea insasi. Deci, practic, unul din marile avantaje ale faptului de a fi in zona euro nu mai exista. Dar asta nu inseamna ca noi nu trebuie sa fim in zona euro. Sunt si alte avantaje pentru a fi acolo", a spus Theodor Stolojan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#stolojan, #zona euro, #uniunea europeana.dobanda , #stiri Theodor Stolojan