Stolojan: Trebuia sa fim demult in zona euro

Joi, 26 Mai 2011, ora 19:17
2519 citiri
Stolojan: Trebuia sa fim demult in zona euro

"Intrarea in zona euro este benefica, iar Romania ar fi trebuit demult sa fie membra a zonei euro. Am avut perioada 2005-2008 cand echilibrele au fost pur si simplu amplificate. Cele doua institutii ale statului, Guvernul din perioada respectiva si BNR care detin fraiele politicii monetare si fiscale, nu au reusit sa previna euforia generata de intrarile de capital si de creditarea cu buletinul care au determinat un consum exagerat ce ne-a dus in acest dezechilibru major", a declarat prim vice-presedintele PD-L, Theodor Stolojan.

Romania este admirabil de nepregatita sa intre in zona euro, este de parere consilierul BNR, Adrian Vasilescu. Acesta spune insa ca amanarea nu este o solutie.

Pe de alta parte, prim vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, spune ca Romania indeplineste la ora actuala un singur criteriu din cele cinci si anume marimea datoriei publice care trebuie sa fie mai mica de 60% din PIB.

"Avem de indeplinit 4 criterii care nu prea vad cum pot fi indeplinite in conditiile deciziilor care se iau si a pozitiei BNR", a declarat Theodor Stolojan pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, diferentele mari in structura de preturi si de venituri se vor estompa in decursul anilor.

Consilierul BNR, Lucian Croitoru, spune ca prin ambitie se poate atinge obiectivul.

"Daca esti ambitios si ti-ai pus aceste sarcini trebuie sa astepti rezultatele. Eu nu cred in ideea nepregatirii. Daca sunt atatia ani si vrei cu adevarat te poti pregati.

Stiti cum era bancul acela cu studentii.

<<In cat timp invatati limba chineza l-a intrebat cineva pe un profesor. Si acela a zis ca ii ia vreo 5-6 ani si apoi l-a intrebat pe un student in cat timp invata limba chineza si acesta a spus ca daca e examen in 5 zile, daca e colocviu in 3.>>

Suntem nepregatiti la momentul T, dar mai sunt ceva ani pana atunci. Cineva ambitios poate sa atinga obiectivul", a declarat Lucian Croitoru pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, modul in care clasa politica reflecteaza asupra reformelor poate crea dificultati in aderarea Romaniei la zona euro.

Analistul economic, Daniel Daianu nu este atat de optimist spunand ca anul 2015, ca tinta a Romaniei de a adopta moneda euro, este o "fantezie", un termen nerealist.

"Ce-o sa spuna un observator lucid? Ca traim pe alta planeta, ne stabilim tintele dupa cum ne vine? Nu este firesc. Obiectivul Romaniei trebuie sa fie dezvoltarea economica. Intrarea in zona euro trebuie sa fie vazuta ca un instrument", a declarat Daniel Daianu pentru Bloombiz.ro.

Potrivit analistului, Romania nu are sanse reale de a fi invitata sa adere la zona euro. Obiectul principal trebuie sa fie dezvoltarea economica si nu intrarea in zona euro.

Daniel Daianu spune ca intrarea in zona euro, mai ales dupa aceasta criza, depinde de criterii judecate prin prisma convergentei reale.

"Nu vom intra in dialog. Europa nici nu va discuta dosarul Romaniei.

Daca luam convergenta reala, avem o inflatie foarte ridicata si ne va fi foarte greu sa ajungem la inflatia de jos, la media celor 3 tari cu rezultatele cele mai bune.

In ceea ce priveste preturile la produsele de baza, noi nu avem valoare adaugata inalta. In productia noastra domina, chiar si in ceea ce exportam, produse cu valoare adaugata scazuta.

Cand ai o economie care vine din urma, alinierea preturilor la bunurile si serviciile  <<tradeable”>> fac sa existe o presiune inflationista intrucat preturile la <<non tradeables>>  tind sa se alinieze la preturile bunurilor si serviciilor <<tradeable>>", a mai precizat acesta.

Analistul este de parere ca Romania trebuie sa faca mari eforturi pentru consolidarea fiscala.

Pe de alta parte, Lucian Croitoru crede ca, odata intrati in zona euro, Romaniei ii va fi foarte greu sa tina pasul cu economiile celor mai puternice state, ca Germania sau Franta, de aceea trebuie sa fie foarte bine pregatita.

In caz contrar, orice soc va aparea, in Romania se va distribui pe doua canale, in loc de patru.

"Criza actuala s-a transferat in economia romaneasca prin 4 canale: rata de schimb, unde a avut loc o depreciere, rata dobanzii, piata muncii si piata bunurilor si a serviciilor. Cand vom fi in zona euro vor disparea rata de schimb si rata dobanzii.

Vor mai ramane doar doua canele: piata muncii si piata bunurilor. Un soc cum a fost aceasta criza se va reflecta intr-o rata a somajului mult mai mare in cazul in care esti nepregatit in zona euro".

Lucian Croitoru spune ca Romania este indatorata la nivel public in limite acceptabie, cu toate ca ritmul de crestere a indatorarii a fost foarte mare.

Grecia, spre deosebire de Romania, are 150% datorie ca procent din PIB.

Consilierul guvernatorului BNR atrage atentia ca, daca intram nepregatiti in zona euro, am putea ajunge in situatia actuala a Greciei, in cazul unei alte crize.

Cat despre romanul de rand, acesta nu va simti puternic trecerea la euro, in opinia specialistilor.

Theodor Stolojan spune ca principala problema a romanului de rand, odata cu intrarea in zona euro, va fi o eventuala crestere a preturilor.

"Vor fi anumite rotunjiri de preturi care se vor duce in sus, dar pentru romanul de rand intrarea in euro ar aduce mai multe beneficii decat riscuri pentru ca romanii circula foarte mult.

N-ar mai fi supusi riscului de curs de schimb, mai ales ca romanii au datorii foarte multe in valuta, deci ar scapa de riscul deprecierei monedei nationale.

De asemenea, ar putea sa beneficieze de dobanzi mai atractive pentru ca in zona euro se practica dobanzi mult mai mici decat cele care se practica la moneda nationala", a mai declarat prim vicepresedintele PDL.

De aceeasi parere este si Lucian Croitoru care spune ca intrarea in zona euro nu ar fi costisitoare pentru romanul de rand.

"Intotdeauna pe termen scurt poate parea ca ceva neplacut. Uitati-va la ajustarile care s-au facut in 2009-2010. Nu sunt placute, dar ai ajuns in situatia de a le face spre binele tau.

E ca o operatie. Daca vrem sa intram in zona euro trebuie sa continuam cu aceste reforme, sa ne facem curatenie in ecoomie astfel incat odata ajunsi acolo sa nu mai fim supusi unor presiuni pe care nu le putem suporta", a mai subliniat acesta.

Theodor Stolojan spune ca intrarea in zona euro este benefica, iar Romania ar fi trebuit demult sa fie membra a zonei euro.

"Am avut perioada 2005-2008 cand echilibrele au fost pur si simplu amplificate. Cele doua institutii ale statului, Guvernul din perioada respectiva  si BNR care detin fraiele politicii monetare si fiscale, nu au reusit sa previna euforia generata de intrarile de capital si de creditarea cu buletinul care au determinat un consum exagerat ce ne-a dus in acest dezechilibru major.

Alte tari au reusit sa intre in zona euro. Sunt tari care au demonstrat ca se poate. Din pacate, experienta mea de la Banca Mondiala mi-a aratat ca Romania face ceea ce trebuie mai tarziu si cu costuri mai mari decat toti ceilalti", a subliniat Theodor Stolojan.

Prim vice-presedintele PDL crede ca exista anumite persoane in Romania care nu doresc trecerea la euro fiindca isi pot pierde o serie de profituri pe care le realizeaza din diferenta de dobanzi.

"Se imprumuta foarte ieftin pe piata internationala in euro si dau imprumuturi cu dobanzi mult mai mari in Romania, profitand de diferenta de dobanda atat la imprumuturile in euro cat si la cele in lei.

Tot acest segment al societatii romanesti care castiga foarte mult din aceste operatiuni plus speculatiile care se fac pe leu vor spune intotdeauna ca suntem nepregatiti.

Asa cum spunea Tiriac si altii ca suntem nepregatiti sa intram in UE la vremea respectiva. Acesti oameni vor spune intotdeauna ca suntem nepregatiti", a concluzionat  Theodor Stolojan.

#consolidare fiscala romania, #creditare, #crestere preturi, #economie romania, #inflatie, #intrare romania zona euro, #intrare zona euro, #lucian croitoru, #riscuri zona euro, #theodor stolojan, #zona euro , #stiri Theodor Stolojan