Analist american: Tim Cook a luat-o razna! Metodele lui duc Apple de rapa

Luni, 01 Februarie 2016, ora 18:25
5228 citiri
Analist american: Tim Cook a luat-o razna! Metodele lui duc Apple de rapa
Foto: Flickr/iphonedigital

Declinul actiunilor Apple este un motiv de ingrijorare pentru investitorii si analistii de pe Wall Street, iar unul dintre acestia, Trip Chowdhry, de la Global Equities Research, se declara de-a dreptul inspaimantat de strategia pusa in practica de seful companiei, Tim Cook.

Chowdry sustine ca ar fi o adevarata nebunie ca Apple sa se imprumute pentru a plati dividende si a rascumpara o parte din actiuni, in conditiile in care aceste metode nu au dat rezultatele scontate nici pana acum, potrivit Market Watch.

Garantia esecului

Saptamana trecuta, odata cu prezentarea rezultatelor trimestriale, directorul financiar al Apple, Luca Maestri, a anuntat ca firma va recurge la "imprumuturi in scopul de a finanta activitatile de returnare de capital".

Cook a preluat fraiele companiei in 2011, iar un an mai tarziu seful Apple ceda in fata presiunilor actionarilor si platea primele dividende acordate de firma in aproape un deceniu si jumatate.

Din acel moment, actiunile Apple au castigat doar 7,1% in valoare, in vreme ce indicii S&P 500 si Nasdaq Composite au cunoscut o crestere de 37, respectiv 51 de procente.

In acelasi timp, Chowdry a remarcat ca Cook a dispus cheltuirea a 110 miliarde de dolari pentru rascumpararea de actiuni si a acordat dividende in valoare de 43 de miliarde dolari, in vreme ce datoriile firmei au crescut la 63 de miliarde.

"Evident, rascumpararea actiunilor si acordarea dividendelor nu au oferit rezultate. Acum, directorul financiar al Apple crede ca facand acelasi lucru in mod repetat va aduce in final alt rezultat", a explicat Chowdry intr-o nota adresata clientilor sai.

In opinia analistului, mai alarmant decat pretul nesatisfacator cu care au fost puse in practica aceste masuri s-ar putea dovedi impactul pe care acestea il vor avea asupra valorii de piata a companiei, prin comparatie cu evolutiile altor firme din sector.

In contradictie cu piata

Pentru investitorii in Apple, ultimii ani au stat sub semnul dezamagirii. Chowdry a analizat ca rata pret/castig a companiei a evoluat contrar tendintelor pietei americane de capital.

"Rascumpararea de actiuni s-a dovedit un dezastru", sustine analistul Gliobal Equity Research.

Calculele sale arata ca, in cazul Apple, binomul pret-castig a suferit o depreciere de peste 30%, coborand de la 15,52 in august 2012 pana la 10,33, valoare calculata vineri, 29 ianuarie.

In aceeasi perioada, rata pret/castig a indicelui S&P 500 a crescut de la 13,25 la 16,64. Chowdry sustine ca pierderea suferita de actionarii companiei se cifreaza la 480 de milioane de dolari.

Dupa cum rememoreaza analistul de piata, Apple a mai avut un personaj negativ in fruntea companiei: John Sculley.

Acesta a detinut functia de director executiv intre 1983-1993, ramanand vestit pentru "distrugerea instrumentata a companiei si evaporarea rezervelor financiare ale acesteia", mentioneaza Chowdry.

La fel ca si Cook, Sculley a cedat presiunii actionarilor de a acorda dividende in 1987. In perioada directoratului Sculley, valoarea actiunilor Apple s-a dublat, dar cea a indicilor S&P500 si Nasdaq a crescut cu peste 300%.

Unul dintre oamenii care il pot opri pe Cook sa mearga pe acelasi drum ca si Sculley ar putea fi Carl Ichan, un celebru actionar activist de peste ocean. Acesta detinea 52,8 milioane de actiuni ale companiei la sfarsitul lunii septembrie 2015.

In cazul in care Ichan nu a vandut deja actiunile Apple, compania va trebui sa-i vireze in cont, pana pe 11 februarie, 27,44 milioane de dolari drept dividende trimestriale.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#valoare piata Apple, #tim cook, #valoare actiuni apple, #actionari Apple, #profit apple , #Apple