Randament de 10,6% al bursei in primul trimestru, mai redus fata de anul trecut

Sambata, 31 Martie 2007, ora 12:00
1190 citiri

Indicele general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a urcat cu 10,6% in primele trei luni ale acestui an, randament cu peste trei puncte procentuale mai redus decat in aceeasi perioada din 2006, iar valoarea tranzactiilor a totalizat 3,42 miliarde de lei (circa un miliard de euro).

Atat indicele general BET-C, cat si indicele BET, care urmareste companiile lichide, au stagnat in ultima sedinta din primul trimestru. Indicele BET a urcat cu 6,17% fata de sfarsitul anului trecut.

Societatile de investitii financiare (SIF) au pierdut 0,5% vineri, iar la nivelul primelor trei luni scaderea a fost de 6%.

Valoarea tranzactiilor realizate vineri s-a ridicat la 73 milioane de lei (21,6 milioane de euro), iar rulajul bursei pe primul trimestru a insumat 3,42 miliarde de lei (1,01 miliarde de euro).

In luna martie a acestui an, toti indicii bursieri au evoluat descendent, cea mai mare amplitudine fiind consemnata de BET, care a pierdut 2,3%. Indicele general BET-C a scazut cu 1%, o depreciere similara fiind inregistrata si de titlurile SIF (-0,9%).

Comparativ cu primul trimestru din 2006, performatele bursei sunt mai slabe, randamentele indicilor BET si BET-C fiind anul trecut de aproape 14%. Pentru societatile de investitii, scaderea de 6% din primele trei luni a fost de doua ori mai pronuntata decat in 2006, cand SIF au pierdut 3,1%.

Cresterea pietei s-a incetinit treptat in primele trei luni. Astfel, de la un castig de circa 9% in ianuarie, BET-C a urcat cu doar 2,95% luna trecuta, pentru ca in martie sa piarda 1%.

In cazul indicelui BET, singura luna de crestere a fost ianuarie, cand cotatia a urcat cu aproape 9%, in timp ce luna trecuta BET a stationat.

Societatile de investitii au avut o evolutie usor contrara pietei, inregistrand in prima luna a acestui an o crestere de doar 1,33%, urmata de o corectie de aproape 6,5% in februarie. In martie, indicele titlurilor SIF, BET-FI, a avut cea mai redusa pierdere.

Brokerii au pus incetinirea cresterii din acest an pe seama tensiunilor din mediu politic, a corelatiilor cu scaderile pietelor internationale, a lipsei de noi emitenti si a neintelegerilor privind impozitarea profitului realizat pe piata de capital.

"Randamentele de anul acest au fost influentate negativ in primul rand de instabilitatea scenei politice, care a anulat mare parte din beneficiile pe care piata noastra ar fi putut sa le obtina de pe urma aderarii la Uniunea Europeana. In plus, atentia investitorilor s-a mutat spre emitenti mai mici, cum sunt cei de pe Rasdaq, si asta a scazut interesul pe blue-chip-uri, si a dus implicit la cresteri mai mici ale indicilor de la BVB", a declarat agentiei MEDIAFAX directorul general adjunct al SSIF Broker, Adrian Ceuca.

Indicele general al pietei Rasdaq a urcat in primele trei luni cu 35,2%, sustinut de cresteri importante ale unor titluri precum Remarul 16 februarie Cluj-Napoca (111%), Armax Gaz Medias (95%), Iproeb Bistrita (73%) sau Condmag Brasov (63%), emitenti care au inregistrat si volume semnificative de tranzactionare.

Pentru perioada urmatoare, Ceuca a exclus varianta ca piata sa aiba prabusirea de anul trecut, din lunile aprilie-iunie, aratand ca bursa va fi volatila, cu reveniri ale cotatiilor, in funtie de mediu politic si de cel extern, de rezultatele emitentilor si de deciziile luate in adunarile generale ale companiilor.

Reprezentantii firmei de brokeraj IFB Finwest au considerat ca bursa a avut o evolutie "destul de slaba" in primul trimestru, in lipsa unor investitori straini de calibru si ca urmare a neconcordantelor privind impozitarea profitului, a tensiunilor politice si a intrarzierii listarii de noi emitenti, precum Alumil Rom Industry.

"In urmatoarele luni vedem o piata va fi mult mai ponderata, investitorii mai atenti si randamente mai mici decat in anii precedenti. Va fi practic o maturizare a pietei", au afirmat reprezentantii IFB.

Analistul Intercapital Invest, Pompei Lupsan, crede ca principala caracteristica a pietei pe termen scurt va fi prudenta investitorilor, aratand in acest sens ca lichiditatea se afla pe un trend de scadere, intrucat piata asteapta definirea unei tendinte mai clare.

Capitalizarea Bursei de Valori a scazut cu 1,66% in luna martie, la 77,7 miliarde de lei (23 miliarde de euro), dar pe ansamblul primelor trei luni a avut o crestere de 6%.

Principalele companii listate la bursa au avut in general variatii pozitive ale cotatiilor, cu exceptia societatilor de investitii.

Actiunile Transelectrica au adus cel mai bun randament, de 40%, situandu-se la 47,3 lei la inchiderea sedintei de vineri. Maximul a fost atins la 49 lei pe unitate.

Titlurile Impact au avut o crestere constanta in acest an, care s-a accelerat in luna martie. Pe primele trei luni, randamentul fost de 34,1%, pretul ajungand la un maxim istoric, de 78,5 bani pe actiune la finele sedintei din 30 martie.

Companiile petroliere au avut evolutii diferite, in conditiile in care Petrom a stationat (+0,9%), iar Rompetrol Rafinare a urcat cu 10,9%, la 9,7 bani pe titlu, dupa ce la inceputul lunii februarie a urcat la un maxim de 11,6 bani.

Investitorii care au mizat pe titluri bancare au obtinut randamente de 12-14% in cazul BRD - Groupe Societe Generale si Banca Comerciala Carpatic si doar 5% cu Banca Transilvania.

Companiile din domeniul farmaceutic au avut cresteri de o singura cifra, cea mai mare pentru Biofarm, care a urcat cu 9%. Antibiotice Iasi a castigat circa 8%, iar cotatia Zentiva (fosta Sicomed) s-a apreciat cu 6%.

In cazul societatilor de investitii, SIF Transilvania a fost singura care nu a scazut, pretul urcand cu 9,4%, pana la 3,26 lei pe actiune. Cele mai mari pierderi au fost consemnate pentru SIF Banat-Crisana (-13%) si SIF Moldova (-12%).

SIF Oltenia a coborat cu 10%, iar SIF Muntenia a avut o pierdere mai redusa, de 4%.

Cele mai importante variatii ale pretului au fost inregistrate pentru actiuni ale unor emitenti mai putin lichizi, precum Aerostar Bacau (114%), TMK-Artrom Slatina (73%).

Actiunile Santierul Naval Orsova s-au apreciat cu 40%, iar Altur Slatina si SSIF Broker au urcat cu 21% si, respectiv 17,6%.

In cele 63 de sedinte din primele trei luni ale acestui an, la Bursa de Valori au fost realizate 346.538 tranzactii cu actiuni, fiind transferat un volum de 3,92 miliarde titluri. La 30 martie, pe bursa erau listate 59 de companii, iar numarul firmelor de brokeraj se ridica la 75, la care se adauga opt banci custode.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)