Raport zilnic de tranzactionare 13/07/2007

Vineri, 13 Iulie 2007, ora 17:29
1164 citiri

Valoarea tranzactiilor din sedinta de azi este de 63,82 mil RON, mult mai mica fata de valoarea inregistrata in sedinta de ieri. Zece emitenti au reusit in sedinta de azi sa depaseasca valoarea de 1 milion de dolari: Societatile de Investitii Financiare, Banca Romana pentru Dezvoltare, Banca Transilvania, Broker Cluj, Rompetrol Rafinare si Petrom.

Lichiditate/Indici

Indicii bursieri inregistreaza o sedinta de usoare variatii pozitive, cu exceptia indicelui BET-FI care s-a apreciat ceva mai mult, cu 1,89%, pana la valoarea de 89.407,44 puncte, foarte aproape de maximul istoric.

Obligatiuni

In piata obligatiunilor s-au inregistrat tranzactii in sedinta de azi in valoare de 61.599 RON.

Deal-uri

In sedinta de azi s-a s-a realizat o tranzactie DEAL cu titlurile Rompetrol Rafinare de 15 milioane de actiuni la pretul de 0,1040 RON/actiune in valoare de 1,56 milioane de RON.

Top-uri

Cel mai mult in sedinta de azi s-au apreciat titlurile OIL Terminal (OIL) care au inregistrat o crestere de 13,51%, pana la pretul de 1,05 RON/actiune, iar cele mai mari scaderi au inregistrat titlurile Mefin Sinaia (MEF) ce au pierdut in sedinta de azi 7,41% inchiderea fiind realizata la 2,5 RON/actiune.

Evolutie SIF-uri

Societatile de Investitii Financiare inchid saptamana pe o usoara crestere, fiind foarte aproape de zona maximelor istorice, azi avem o crestere de 1,89%, valoarea de inchidere a indicelui BET-FI fiind de 89.407,44 puncte.

SIF Oltenia se apreciaza usor in sedinta de azi, cu 1,83%, inchiderea fiind facuta la 4,44 RON/actiune, foarte aproape de maximul istoric, dupa un minim atins in sedinta de azi la 4,38 RON/actiune, pe un volum de 2,60 milioane de actiuni. SIF Moldova se apreciaza ceva mai mult, cu 2,94% , pretul de inchidere fiind 3,85 RON/actiune, maximul zilei, pe un volum de 3,15 milioane de actiuni. Se observa o crestere a volumelor in sedinta de azi, pe crestere, investitorii fiind conectati la aprecierile inregistrate pe marile piete mondiale.

Cele mai supraevaluate fata de NAV-ul calculat cf. Normelor CNVM sunt titlurile SIF Transilvania si SIF Muntenia.

Evolutie alte sectoare la Bursa

Broker Cluj (BRK) se apreciaza destul de bine in sedinta de azi, cu 3,11% , pretul de inchidere fiind de 3,98 RON/actiune, aproape de maximul facut la 4 RON/actiune, pe un volum foarte bun de 0,71 milioane de actiuni. Emitentul a evoluat in ultima vreme in intervalul 3,8-3,9 RON/actiune, fiind asteptata o spargere a acestuia intr-o directie fapt ce s-a produs in sedinta de azi, dar nu a avut forta sa inchida deasupra acestui prag psihologic.

Rompetrol Rafinare (RRC) creste usor in sedinta de azi,cu doar 0,95%, dupa aprecierea puternica din sedinta de ieri cand a castigat 8,25%, pretul de inchidere fiind de 0,1060 RON/actiune, dupa un maxim facut la 0,1080 RON/actiune, inregistrata pe un volum foarte mare de 44,62 milioane de actiuni. Dupa evolutia inregistrata in sedinta de azi este posibil sa vedem noi aprecieri si in sedintele urmatoare spre rezistenta de la 0,12 RON/actiune.

TMK-Artrom (ART) inregistreaza o sedinta de usoara depreciere, 0,63%, pretul de inchidere fiind de 63,5 RON/actiune, dupa un maxim facut la 63,9 RON/actiune, pe un volum destul de mic. A existat o tendinta de marcare a profiturilor in sedinta de azi, foarte bune inregistrate in ultimele doua saptamani pe acest emitent, lucru care probabil va continua si in urmatoarele sedinte, dar amplitudinea va fi mica.

Iproeb (IPRU) are o sedinta de usoara depreciere, 1,10%, pretul de inchidere fiind de 8,95 RON/actiune, dupa un maxim atins la 9,3 RON/actiune, pe un volum foarte bun de 0,11 milioane de actiuni.

Info

Printr-un comunicat publicat pe site-ul BVB SIF Transilvania informeaza asupra faptului ca CNVM a emis Certificatul de Inregistrare a Valorilor Mobiliare aferente majorarii de capital, dar CNVM a decis blocarea pentru 2 saptamanii a acestor titluri.

Opinia brokerului

Societatile de Investitii Financiare inregistreaza o apreciere usoara la acest sfarsit de saptamana, de 1,89%, pana la nivelul de 89.407,44 puncte, foarte aproape de maximul istoric. Aceasta apreciere poate fi pusa pe seama evolutiilor de pe burse internationale, in special cea din USA, precum si asteptarile foarte mari legate de posibila listare a Erste Bank la BVB in acest an.
Continua schimburile cu pachete mari pe titlurile Rompetrol Rafinare, azi fiind tranzactionat un pachet de 15 milioane in piata DEAL la pretul de 0,1040 RON/actiune, aici fiind posibile noi aprecieri in perioada urmatoare catre pragul psihologic de 0,12 RON/actiune.

Mici corectii pe titlurile TMK-Artrom si Santierul Naval Orsova, dar de mica amploare, acestea avand perspective foarte bune de crestere pe termen mediu si lung, avand in vedere rezultatele financiare. Pentru inceputul saptamanii viitoare ne asteptam la noi aprecieri pe segmentul SIF-urilor, ramane de vazut care va fi amploarea acesteia.

Bloombiz