Raport zilnic de tranzactionare 19/07/2007

Joi, 19 Iulie 2007, ora 18:01
1121 citiri

Valoarea tranzactiilor din sedinta de azi este de 56,34 mil RON, mult mai mica decat cea inregistrata in sedinta de ieri, in care s-a transferat un pachet important de actiuni Altur Slatina (ALT).

Lichiditate/Indici

Noua emitenti au reusit in sedinta de azi sa depaseasca valoarea de 1 milion de dolari: Societatile de Investitii Financiare, cu exceptia SIF Banat Crisana, Altur Slatina, Transelectrica, Broker Cluj, Banca Transilvania si Banca Romana pentru Dezvoltare.

Indicii bursieri inregistreaza o sedinta de usoare variatii pozitive, indicele BET-FI s-a apreciat cu 0,50%, pana la valoarea de 91.900,24 puncte.

Obligatiuni

In piata obligatiunilor s-au inregistrat tranzactii in sedinta de azi in valoare de 661.596 RON.

Deal-uri

In sedinta de azi s-a realizat o singura tranzactie deal cu 800.000 actiuni THR Marea Neagra la pretul de 1,95 RON/actiune in valoare de 1,56 milioane RON.

Top-uri

Cel mai mult in sedinta de azi s-au apreciat titlurile THR Marea Neagra (EFO) care au inregistrat o crestere de 14,45%, pana la pretul de 1,98 RON/actiune, iar cele mai mari scaderi au inregistrat titlurile Azomures (AZO) ce au pierdut in sedinta de azi 4,02% inchiderea fiind realizata la 0,239 RON/actiune.

Evolutie SIF-uri

Societatile de Investitii Financiare continua usor pe crestere si in sedinta de azi, cu 0,50%, dar pe volume foarte mici, tipice pentru o zi de vara, valoarea de inchidere a indicelui BET-FI fiind de 91.900,24 puncte.

SIF Oltenia se apreciaza usor in sedinta de azi, cu 0,43%, inchiderea fiind facuta la 4,69 RON/actiune,dupa un maxim atins in sedinta de azi la 4,73 RON/actiune, aproape de maximul istoric, pe un volum foarte mic, de doar 1,3 milioane de actiuni. SIF Muntenia se apreciaza ceva mai mult, cu 1,35%, pretul de inchidere fiind 3,01 RON/actiune,aproape de maximul zilei, minimul fiind stabilit la 2,95 RON/actiune, pe un volum de 0,77 milioane de actiuni.

Cele mai supraevaluate fata de NAV-ul calculat cf. Normelor CNVM sunt titlurile SIF Transilvania si SIF Muntenia.

Evolutie alte sectoare la Bursa

Broker Cluj (BRK) continua sa se deprecieze in sedinta de azi ceva mai mult decat ieri, cu 2,59%, normala totusi dupa aprecierile foarte mari din ultima luna, pretul de inchidere fiind de 4,15 RON/actiune, dupa un minim facut la 4,07 RON/actiune. In sedintele urmatoare probabil vom vedea o stabilizare a pretului in intervalul 4-4,1 RON/actiune.

Petrom (SNP) se apreciaza destul de bine in sedinta de azi, cu 3,54%, pretul de inchidere fiind 5,85 RON/actiune, maximul zilei, pe un volum de 3,37 milioane deactiuni. Este posbil sa vedem noi aprecieri in sedintele urmatoare, ramane de vazut daca emitentul va reusi sa inchida peste rezistenta de la 0,6 RON in mai multe sedinte si acest prag sa devina un nou suport.

TMK-Artrom (ART) inregistreaza o sedinta de usoara corectie, 3,85%, pretul de inchidere fiind 62,5 RON/actiune, dar pe un volum infim. In sedintele viitoare mai pot urma corectii dar de mica amploare.

Rompetrol Rafinare (RRC) are o sedinta interesanta cu o apreciere in prima parte a sedintei in care se atinge un maxim la 0,1060 RON/actiune, dupa care inchiderea se face pe zero la 0,1030 RON/actiune, pe un volum de 12,42 milioane de actiuni, mic comparativ cu cel din sedinta de ieri cand au fost tranzactionate 79,6 milioane de actiuni. Emitentul a rezistat in suportul de la 0,1 RON/actiune, fiind probabile noi aprecieri in sedintele urmatoare, principala tinta fiind rezistenta de la 0,12 RON/actiune.

Compania Hoteliera Intercontinental (RCHI) se apreciaza usor insedinta de azi, cu 3,51%, pretul de inchidere fiind de 0,295 RON/actiune, aproape de maximul zilei, fiind posibile noi aprecieri in sedintele urmatoare.

Info

In sedinta de azi, dupa o apreciere de 1,2%, indicele BET atinge un nou maxim istoric la 10.455,62 puncte, avand un randament de 29,88 % de la inceputul anului.

Opinia brokerului

Aprecieri pe volume reduse la bursa, schimburile importante cu actiunile Altur avand si in aceasta sedinta o pondere importanta in total tranzactii (20%). Toti indicii au crescut, noi maxime istorice fiind atinse, exceptia reprezentand-o BET-FI care este foarte aproape de top-ul atins in debutul saptamanii.

Motorul maximelor istorice a fost Petrom (unde am asistat la o apreciere de 3,5% pe fondul anuntului de continuare a activitatii Arpechim), dar si bancile, investitorii facandu-si aici pachetele pe fondul apropierii datei la care vor fi prezentate rezultatele financiare din primul semestru.

Volume in crestere am remarca pe titlurile Transelectrica unde in ultima perioada se schimba volume importante de peste 100.000 de actiuni pe sedinta, pe o evolutie stabila a cotatiei. Totusi volumele reduse nu sunt de maniera sa incurajeze investitorii, o confirmare a trendului pe o valoare mai insemnata a schimburilor fiind asteptata de piata in viitor.

Bloombiz