Top 10 cele mai puternice femei ale lumii. Angela Merkel uimeste din nou

Miercuri, 27 Mai 2015, ora 14:45
8384 citiri
Top 10 cele mai puternice femei ale lumii. Angela Merkel uimeste din nou
Foto: At break

Politica si Internetul conduc lumea in ziua de astazi. O demonstreaza cu prisosinta un top al celor mai puternice si influente femei de pe glob. Ce trece prin mana lor?

Mai totul, incepand cu criza Rusia-Occident, politica monetara a Statelor Unite, politica financiara globala si pana la reclamele agasante de pe cele mai populare site-uri.

Realizat de prestigiasa revista Forbes, topul are pe primele 10 pozitii femei care si-au impus punctul de vedere intr-o lume aparent masculina.

Iata care sunt femeile care fac lumea sa se invarta dupa placul lor:

1. Angela Merkel

Cancelarul Germaniei este persoana cu cea mai mare influenta din Europa. A demonstrat acest lucru inca din primele momente ale crizei financiare de acum sapte ani, cand a dat tonul austeritatii pe intreg continentul.

Merkel a stiut sa raspandeasca un aer de putere in jurul sau fiind a 10-a oara cand ocupa prima pozitie in clasamentul Forbes si al cincilea an consecutiv in care domina topul femeilor puternice.

Noile provocari cu care se confrunta Merkel sunt conflictul din estul Ucrainei si relatia tensionata cu Rusia, interminabila criza a datoriilor Greciei si mai ales criza umanitara a imigrantilor.

2. Hillary Clinton

Celebra sotie inselata a lui Bill Clinton a reusit de mult sa treaca peste scandalul sexual petrecut in Biroul Oval. Hillary Clinton defileaza pe un culoar favorabil pentru a ajunge prima femeie-presedinte a Statelor Unite.

In spate a lasat nu doar scandalul sexual in care a fost tarata de sotul ei, ci si cateva brese de securitate ivite in perioada in care a detinut functia de Secretar de Stat in administratia Obama.

Acestea si unele neconcordante in declaratiile privind rapida crestere a averii familiei pot fi singurele obstacole vizibile intre ea si Casa Alba.

O eventuala accedere in cea mai inalta functie a Statelor Unite ar putea-o propulsa pe Hillary Clinton direct pe prima pozitie a topului din 2017.

3. Melinda Gates

Sotia fondatorului Microsoft, Bill Gates, este una din activistele pasionate de protectia mediului si dreptul la educatie.

Fost director Microsoft si sotia unuia dintre cei mai bogati oameni de pe planeta, Melinda Gates a devenit implicata in derularea unor programe umanitare si de sustinere a educatiei in tarile in curs de dezvoltare prin intermediul Fundatiei Bill si Melinda Gates.

Inclusiv bibliotecile publice din Romania au beneficiat de un program de sponsorizare din partea fundatiei sotilor Gates.

4. Janet Yellen

Doamna Yellen, in calitatea sa de prima femeie presedinte al Rezervei Federale a Statelor Unite, populeaza frecvent visele investitorilor americani. Aceasta, pentru ca soarta dolarului si a economiei americane se regleaza in functie de deciziile sale.

Cea mai mare provocare a momentului pentru Janet Yellen o reprezinta cresterea dobanzii de referinta sau mentinerea ei la un curs modest.

O intrebare la care investitori, economisti si politicieni ar pune mana de la mana numai sa afle mai repede raspunsul.

5. Mary Barra

Mary Barra este prima femeie care sparge cercul strans al directorilor masculini din topul celor 8 mari producatori auto.

Dupa un prim an in care a lucrat din plin la strategia de viitor a General Motors, Barra trebuie sa se pregateasca si de momente mai grele.

Compania este in plin scandal al 74 de morti accidentale si 126 de raniri raportate in urma defectarii unor componente instalate pe masinile GM.

6. Christine Lagarde

Directorul executiv al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, aproape ca nu mai are nevoie de nicio prezentare.

A preluat sefia institutiei financiare in 2011, in plin proces de redresare al pietelor globale de pe urma socului transmis de criza financiara din 2008.

Dar cresterea economica globala de 3,5% prognozata pentru anul in curs si avertismentele extreme transmise de Lagarde fac ca starea aceasta de mediocritate sa se transforme intr-o realitate cu care omenirea va trebui sa se obisnuiasca, avertizeaza analistii.

7. Dilma Rousseff

La fel ca si echipa nationala de fotbal a tarii, presedintele Braziliei, Dilma Rousseff se dovedeste capabila sa scoata lumea in strada.

Numai ca, de aproape un an, cei care recurg la acest gest o fac doar pentru a-i cere demisia. Scandalul de coruptie din jurul companiei nationale Petrobras este principala nemultumire a brazilienilor in legatura cu cea care ii conduce.

Rousseff a devenit prima femeie presedinte a Braziliei in 2010 sub promisiunea ca va gestiona mai eficient exploatarea resurselor naturale ale tarii si va eradica saracia din cea de-a 7-a mare economie a lumii.

8. Sheryl Sandberg

Seful de operatiuni al Facebook este gata oricand sa sustina drepturile femeilor. Feminista infocata, Sheryl Sandberg si-a facut ucenicia si si-a construit o cariera la Google, pana in 2007, cand oferta facute de Mark Zuckenberg a fost de nerefuzat.

Cartea ei "Lean In" a devenit un bestseller peste ocean, iar studiourile Sony au anuntat inclusiv intentia de a face un film dupa ea. Numai bine pentru a-i completa averea lui Sheryl pana la frumoasa suma de 1,05 miliarde de dolari.

9. Susan Wojcicki

Wojcicki a fost colega lui Sandberg in cadrul Google pana la plecarea acesteia din urma la Facebook.

Averea ei este mult mai modesta, de doar 300 de milioane de dolari si probabil ca ar fi reusit sa o inmulteasca daca nu s-ar fi lasat tentata de pozitia de director general al YouTube.

Numita in noua functie de mai bine de un an, Wojcicki nu a gasit inca o metoda sigura de a stabiliza veniturile incasate din publicitatea livrata pe YouTube.

10. Michelle Obama

Michelle Obama are cea mai complexa slujba din lume, aceea de a fi Prima Doamna a Statelor Unite.

Venita la Casa Alba odata cu accederea in functia de presedinte a sotului sau, Michelle pare sa tinteasca la o cariera independenta la sfarsitul celui de-al doilea mandat al presedintelui Obama.

Inca de la inceputul acestui an, Prima Doamna a Americii a demarat un turneu de vizite si de implementare a unor programe educationale in randul tinerelor fete din sud-estul Asiei.

Parca, parca aminteste intr-un fel de rolul de ambasador asumat de Hillary Clinton in perioada in care locuia, in aceeasi postura, la Casa Alba.

Asa ca nu trebuie sa ne mire daca doamna Obama isi va umfla in curand muschii pentru a demonstra ca poate sa aiba o cariera politica proprie.

#top femei influente, #top femei politica, #top femei afaceri, #cele mai puternice femei , #Stiri Top