Bucurestiul, locul 30 in topul oraselor europene bune pentru afaceri

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 19:25
2348 citiri
Bucurestiul, locul 30 in topul oraselor europene bune pentru afaceri

Bucurestiul a urcat cu o pozitie, pe locul 30, in clasamentul celor mai bune 34 de destinatii pentru afaceri din Europa, inregistrand progrese la criterii precum cheltuielile cu angajatii, legaturi de transport sau calitatea vietii salariatilor, potrivit unui studiu realizat de Cushman&Wakefield.

In urma Bucurestiului se plaseaza orasele Helsinki, pe locul 31, Moscova (32), Oslo (33) si Atena (34), se arata in studiul European Cities Monitor, realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield.

Cele mai bune trei destinatii pentru afaceri sunt, ca si anul trecut, Londra, Paris si Frankfurt . Pe urmatoatrele pozitii s-au plasat Barcelona, in urcare cu un loc, si Bruxelles, care a coborat cu o treapta, comparativ cu 2009, Madrid, München si Amsterdam. Studiul a fost realizat de firma TNS BMRB si prin intervievarea directorilor responsabili de gasirea de noi destinatii de afaceri din 500 de companii europene importante.

La alcatuirea clasamentului s-a tinut cont de mai multe criterii, considerate importante de companii in deciziile de a loca afacerile, precum calitatea legaturilor de transport cu alte orase interne sau externe, telecomunicatiile, accesul la alte piete, disponibilitatea si cheltuielile cu forta de munca, costurile cu spatiile de birouri si calitatea vietii angajatilor.

Pe primele pozitii in topul criteriilor se regasesc accesul facil la piete si clienti, element indicat de 60% dintre repondenti, disponibilitatea personalului calificat (57%) si calitatea telecomunicatiilor (54%). Anul trecut, companiile au acordat cea mai mare atentie disponibilitatii personalului calificat (60%), accesului la piete (59%) si calitatii telecomunicatiilor (54%).

In ceea ce priveste cheltuielile cu personalul, Bucurestiul este cel mai favorabil oras din Europa, urmat de Istanbul si Budapesta, pe ultimele locuri situandu-se Geneva, Oslo si Zurich. In materie de personal calificat, Bucurestiul a urcat o treapta, pe locul 31, inaintea Moscovei, Istanbulului si Atenei.

Pe primele locuri, dupa acest criteriu, s-au plasat Londra, Paris si Frankfurt. In functie de calitatea telecomunicatiilor, capitala Romaniei s-a mentinut pe pozitia 29.

O imbunatatire semnificativa a fost observata de specialistii Cushman&Wakefield la legaturile de transport externe, element in raport cu care orasul a urcat de pe locul 34 pe 27, si disponibilitatea spatiilor pentru birouri (locul 17 in 2009 fata de 28 in 2008). Bucurestiul a urcat pe locul 9, de pe 13, la atractivitatea in functie de valoarea chiriilor spatiilor pentru birouri si pe 5, de pe 11, in privinta eforturilor financiare pe care le fac autoritatile pentru a incuraja afacerile.

Dupa calitatea vietii angajatilor, Bucurestiul a avansat o pozitie, pe locul 31, inaintea Budapestei, Istanbulului, Varsoviei si Moscovei. In ceea ce priveste planurile de extindere, capitala Romaniei este al treilea oras din Europa in functie de numarul de companii care intentioneaza sa investeasca in urmatorii cinci ani, depasind orase precum Bruxelles, Berlin, Barcelona, Roma sau Madrid.

"Orasele din Europa Centrala si de Est vor continua sa fie cele mai vizate pentru expansiune, in pofida dificulatilor economice, cu Moscova si Varsovia in pozitia de lideri. Bucurestiul va primi, de asemenea, un numar mare de investitori", evidentiaza studiul.

Aspecte nefavorabile luate in considerare sunt nivelul de cunoastere a limbilor straine de catre angajati, factor dupa care Bucurestiul ocupa pozitia 29, in scadere cu o trapta, si transportul intern (locul 29 in acest an, fata de 26 in 2008).

Totodata, Bucurestiul se plaseaza pe ultima pozitie in functie de gradul in care companiile cunosc orasul ca locatie pentru afaceri. Din acest punct de vedere in topul clasamentului se plaseaza Londra, Paris si Barcelona. In plus, capitala Romaniei a coborat in acest an pe pozitia 25, de pe 24, in randul oraselor europene in functie de accesul la piete si clienti, situandu-se, insa, inaintea unor orase precum Lisabona, Praga, Viena, Budapesta, Oslo, Roma sau Atena. 

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bucuresti, #capitala, #loc, #top, #afaceri , #Top Afaceri