Orlando Szasz, gata de investitii ca business angel

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 00:00
5818 citiri
Orlando Szasz, gata de investitii ca business angel
Foto: provincianews.ro

Omul de afaceri Orlando Szasz a investit recent in noi afaceri, fara a lasa deoparte insa compania Renania, al carei fondator este. Acum este in cautare de oportunitati de investitii.

Ca sa-l convinga, o afacere trebuie sa aiba o cota de piata importanta, capacitate de a genera venit si o proiectie de viitor ascendenta.

Acestea sunt calitatile care se transforma in argumente solide in ochii unui investitor, spune Szasz.

Inainte de criza credea "ca le stie pe toate", insa acum este dornic si avid sa invete tot ce poate, criza in side oferind, din punctul sau de vedere, "un teren extrem de fertil" pentru spiritul antreprenorial autentic.

A investit recent si in pictura impresionista si romaneasca si se pozititioneaza drept "explorator", cand vorbeste despre arta contemporana.

Este pregatit sa achizitioneze opere compatibile cu gusturile sale, dar este pasionat si de calatorii si sport. Acestea din urma, prin "diversitatea experientelor culturale la care te expui, iti ofera si idei pentru business", sustine omul de afaceri.

In acest moment se afla in China, iar urmatoarea destinatie este Costa Rica, a declarat omul de afaceri Orlando Szasz, intr-un interviu acordat Business24.

V-ati retras recent de la conducerea companiei Renania si analizati noi oportunitati de business, atat in tara cat si in strainatate. Ce oportunitati de business ati vazut pana acum?

Am investit pana acum intr-un business de organizare de evenimente destinate mediului de afaceri din Romania, pentru ca eu cred ca oferindu-le oamenilor infuzie de inspiratie si de informatie, acestia au sansa de a creste in mediile in care activeaza.

Momentan sunt in stadiu de discutii pentru a investi in alte doua proiecte distincte, in domenii legate de ecologie si agricultura.

Care este cel mai important obiectiv de business pe care il urmariti, in 2013?

De fapt, sunt doua: unul dintre acestea tine de descoperirea unor noi oportunitati de business si a unor proiecte cu potential serios de crestere, in care sunt gata sa investesc in calitate de business angel.

Cel de-al doilea, la fel de important, este legat de Renania unde, cu ajutorul expertizei tehnice acumulata in 17 ani de activitate, imi ajut colegii in implementarea noii strategii de pricing si de reconfigurare a intregii game de produse.

Unde este mai profitabil sa faci afaceri: in tara sau in strainatate? De ce?

Profitabil poate fi in ambele situatii, dar cred ca este mai confortabil in tara, deoarece cunosti absolut toate detaliile legate de mentalitatea oamenilor, a pietei, precum si cele legate de legislatie.

Ati fost prezent la Oradea Business Days 2013 unde ati vorbit, printre altele, si despre cum sa atragi un investitor. Care este "secretul" succesului in atragerea unui investitor, din punctul dumneavoastra de vedere?

Argumentele cele mai solide in ochiul unui investitor cred eu ca sunt legate de: cota de piata pe care o detii, capacitatea businessului tau de a genera venit, precum si de o proiectie de viitor ascendenta. Conteaza, in esenta volumele si rulajul (cati si cat de des au nevoie clientii de produsul/serviciul tau).

Ati vorbit, de asemenea, despre atitudine si performanta. Aveti si dumneavoastra o atitudine pozitiva si spirit de invingator? Cum se poate pastra acest spirit, pe timp de criza?

Eu cred ca pe timp de criza se simte cel mai bine daca detii cu adevarat aceste doua insusiri care, pina la urma, tin de ADN-ul unui antreprenor. Inventivitatea si flexibilitatea in gandire sunt si ele atribute necesare si relevante.

Uitati-va ce se intampla in Argentina - tara unde crizele politice si economice au dat tonul "normalitatii", dar unde creativitatea a devenit un element de diferentiere pentru brandul de tara.

Criza ar trebui sa fie, dupa parerea mea, un catalizator pentru solutii iesite din previzibil. In realitate, criza ofera un teren extrem de fertil pentru spiritul antreprenorial autentic.

Ce tip de manager este Orlando Szasz?

Un manager care inainte de criza credea ca le stie pe toate, iar acum este dornic si avid sa invete tot ce poate.

I-ati sfatuit, recent, pe cei care au 10.000 de euro sa ii investeasca in arta contemporana. Investiti si dumneavoastra in acest segment?

Eu am investit in ultima vreme in pictura, cu precadere in cea impresionista si in cea romaneasca. In arta contemporana n-am investit inca, dar ma aflu in postura de explorator pregatit sa achizitioneze piese care sunt compatibile cu propriile gusturi.

Cum alegeti sa va relaxati, dupa business? Sunteti pasionat de calatorii?

Intr-adevar sunt pasionat de calatorii si de sport. Combinatia perfecta pentru mine este aceea de a putea alege o destinatie interesanta prin prisma fascinatiei locurilor ce pot fi vizitate, combinata cu un program sportiv intens.

Cred ca ambele reusesc sa iti dea energia si inspiratia de care ai nevoie, si, de foarte multe ori, diversitatea experientelor culturale la care te expui iti ofera si idei pentru business.

Care este urmatoarea destinatie pentru anul acesta?

Momentan sunt in China - un teritoriu care nu inceteaza sa ma surprinda - iar urmatoarea destinatie este Costa Rica, la finele saptamanii viitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Orlando Szasz investitii, #Orlando Szasz business angel, #afaceri Orlando Szasz , #Top Afaceri