John Cusa, noul sef ABSIS Romania: Eu am brand-ul meu

Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 00:00
5471 citiri
John Cusa, noul sef ABSIS Romania: Eu am brand-ul meu

John Cusa, noul country manager ASBIS, se confrunta cu provocarea de a conduce o organizatie total diferita fata de cele in care a activat pana acum. El nu este pasionat de IT, dupa cum insusi el recunoaste, ci ii place sa lucreze cu oamenii in domenii de varf, in conditii extreme de stres si viteza.

Tot oamenii cu care a lucrat si de la care a avut multe de invatat i-au adus renumele de "cel mai cunoscut profesionist din industria IT&C locala".

Nu s-a gandit niciodata serios sa devina antreprenor, pentru ca are deja un renume, un brand propriu deja conturat.

Ii place sa joace tenis, sa mearga la concerte, sa urmareasca meciuri de baschet, iar weekendurile si vacantele sunt planificate exclusiv de sotia sa, in urma unei intelegeri pe care o respecta de 18 ani.

Despre afaceri, IT si pasiuni si timp liber, vorbeste John Cusa, intr-un interviu acordat Business24.

Ati preluat de curand functia de country manager Asbis. Ce planuri aveti pentru filiala din Romania ASBIS, in 2013? Care credeti ca va fi cea mai mare provocare pentru dumneavoastra?

Noutatea (provocarea, daca doriti) consta in faptul ca in acest moment actionez intr-o organizatie de o cu totul alta dimensiune, cu o alfel de structura de management si de sistem decizional decat organizatiile in care am activat.

ASBIS este o companie multinationala cu reguli si proceduri extrem de bine implementate, cu instrumente de management strategic si al performantei perfect functionale. Rolul meu este acela de a adapta misiunea si viziunea Asbis Group la o piata romaneasca care in acest moment este totusi in plina criza economica, dar avand un obiectiv clar: acela de a transforma ASBIS Romania intr-unul din cei mai performanti si, in acelasi timp, respectati si apreciati jucatori din IT ul romanesc.

Este un obiectiv ambitios, dar perfect realizabil, avand in vedere ca am gasit aici o echipa de profesionisti, de oameni deosebiti si o cultura organizationala extrem de sanatoasa.

Unul dintre obiectivele dumneavoastra este acela de a alinia strategiile companiei la cerintele pietei IT din Romania. Cum ati defini aceste tendinte, pe plan local?

Sunt multe criterii prin care am care am putea defini tendintele actuale ale pietei IT. In primul rand ar fi o perspectiva a "Consumerizarii IT"-ului.

Accesul la tehnologii tot mai sofisticate a devenit tot mai simplu pentru cele mai diversificate segmente de utilizatori. De la persoane fizice, companii, administratii locale sau publice, educatie, sanatate, aproape nici o activitate nu mai poate fi conceputa fara tehnologii IT.

Si, acest fenomen se intampla nu numai in domeniile clasice. Cumparaturi, programari la medic, pana si identificarea unei melodii a devenit apanajul unor aplicatii.

Dimineata invatam de la TV cum sa supreveghem copilul lasat acasa prin intermediul camerei web de pe telefonul mobil. La serviciu avem posibilitatea sa folosim device-uri personale cu care sa accesam sau sa prelucram intr-un mediu securizat date, sa generam continut in acelasi timp pentru organizatie si pentru uzul personal.

Dintr-o alta perspectiva, utilizarea resurselor hardware capata in aceasta perioada si alte valente, si aici avem doua nume de cod "cloud" si "virtualizare".

ASBIS isi propune sa capitalizeze o parte din aceste tendinte, aducand pe piata produse care sa raspunda in mare masura cerintelor pietii; si ma refer la tablete, telefoane inteligente, accesorii personalizate, dar si un portofoliu de produse si solutii de varf care se adreseaza segmentului enterprize.

ASBIS promoveaza brandul Prestigio in Romania, brand care aniverseaza 10 ani de existenta. Ce surprize pregatiti romanilor, cu aceasta ocazie?

Prestigio este "flagship" ul brandurilor proprii ASBIS. Prestigio detine suprematia in tarile CIS si se afla in primii 5 cei mai importanti producatori de Tablete PC in multe tari din Europa de Est.

Gama de produse Presigio include Tablete PC, eBook readere, GPS-uri, HDD externe, iar in acesta luna vom lansa, Multiphone, gama de smartphone-uri. Pentru inceput avem trei modele, dar o vom mari cu siguranta la inceputul anului viitor.

Produsele noastre sunt echipate cu cele mai noi sisteme de operare, sunt extrem de fiabile, au un raport excelent calitate-pret dar si un design extrem de atractiv.

Anul 2013, va aduce cu siguranta si alte produse, dar despre asta vom vorbi la momentul oportun.

Sunteti unul dintre cei mai cunoscuti profesionisti din industria IT&C locala. Care a fost secretul "succesului" pentru dumneavoastra?

Succesul meu se datoreaza in cea mai mare masura oamenilor cu care am avut placerea si onoarea sa lucrez. De la care am invatat totul.

Am inceput in urma cu 18 ani, in Constanta, alaturi de cea mai frumoasa firma romaneasca din distributia IT, o firma care a fost "inaintea vremurilor" si care a promovat cu adevarat valorile in care credea.

Acest lucru a generat o stare de spirit care a strans in jurul ei oameni exceptionali, atat angajati cat si parteneri de afaceri. Alaturi si impreuna cu ei "am scris istorie, cu multa pasiune, ambitie si zambete" cum spune amicul meu Plostinaru.

N-ati fost tentat niciodata sa va deschideti propriul business? Daca ar fi sa o faceti, ce domeniu ati alege? De ce?

Nu m-am gandit niciodata in mod serios sa devin antreprenor. Totul a avut continuitate in viata, pana in acesta toamna, cand, continuitatea a capatat o alta forma.

Pana la urma, asa cum spunea un contemporan, "eu am brand-ul meu" .

Daca ar fi sa ies intr-o buna zi din domeniul distributiei IT, mi-as dori sa ma dedic intr-o forma sau alta educatiei. Si as activa cu placere in orice forma de invatamant.

Dar viata iti ofera multe surprize si in cazul in care ai norocul sa faci lucrurile cu pasiune, aproape ca nu conteaza in ce domeniu activezi.

IT-ul este, in mod evident, una din pasiunile dumneavoastra. Ce alte pasiuni aveti?

Sa stiti ca IT ul nu este pasiunea mea.

Atunci cand am vazut cu cata uimire si bucurie vorbeau colegii mei despre noile tehnologii in timp ce eu eram inca sub impresia unei pase a lui Hagi, a unui concert Maiden, sau de ultimul rol al lui Robert de Niro, mi-am dat seama ca ar fi un sacrilegiu sa ma declar un pasionat de tehnologii...

Pasiunea mea este sa lucrez cu oamenii si asta in domenii de varf, in regim de viteza si conditii de stres extreme. IT ul imi ofera doar acest mediu in care ma simt foarte bine.

Ce procent din timpul dumneavoastra este alocat acestor pasiuni? Cum va descurcati la capitolul time-management?

Nici time managementul nu este o mare pasiune a mea; Norocul meu este ca au aparut acele calendare electronice care se sincronizeaza chiar si in "cloud". Si nu prea mai ai sanse sau motive sa invoci lipsa timpului.

Cum alege seful ASBIS Romania sa se relaxeze, in weekenduri sau in vacante?

Din cand in cand mai joc o partida de tenis cu prietenii. Merg la un concert sau urmaresc un meci din NBA, live la 3 dimineata.

Iar weekend-urile si vacantele sunt planificate exclusiv de sotia mea. Avem o intelegere in acest sens pe care o respectam de 18 ani.

Mai mult ca sigur ca hobby-ul sau hobby-urile mele se regasesc printre cele 10 ore petrecute alaturi de colegi.

#John Cusa Asbis Romania, #country manager Asbis Romania, #afaceri John Cusa , #Top CEO