Razvan Cuc, RE/MAX: Cautam antreprenori cu care sa impartim succesul

Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 00:00
9135 citiri
Razvan Cuc, RE/MAX: Cautam antreprenori cu care sa impartim succesul
Foto: Razvan Cuc, Director Regional RE/MAX Romania (Arhiva personala)

Razvan Cuc este unul dintre romanii care si-au dorit sa aiba propria afacere, imediat dupa '90. Decizia de a pune bazele PLUS GSM, insa, a fost momentul care l-a propulsat direct in topul oamenilor de afaceri cu o intuitie de invidiat.

Dupa un exit de succes in 2009, a ales sa petreaca un an sabatic, timp in care a calatorit foarte mult si a ajuns in destinatii la care visa de mult.

Odata intors in lumea de afaceri, a "luat in maini" o noua afacere, o agentie imobiliara pe care a adus-o in echipa brandului international RE/MAX, cea mai mare retea de agentii imobiliare din lume.

Din 2013 si-a asumat rolul de director regional pe Romania al RE/MAX, iar in 2014 a intrat in Top 300 Capital si cauta antreprenori "indrazneti" cu care sa impartaseasca succesul.

Despre intreaga sa experienta de business, noul sau proiect si modul in care isi pastreaza echilibrul intre viata profesionala si cea personala vorbeste Razvan Cuc, Director Regional RE/MAX Romania, intr-un interviu acordat Business24.

Pentru inceput, am vrea sa vorbim despre intrarea dumneavoastra in afaceri, dupa Revolutie, si cum s-a nascut reteaua de magazine PLUS GSM.

Intr-adevar, imediat dupa Revolutie, cand inca eram in facultate, am inceput sa imi contruiesc propriile mele business-uri. In prima faza am avut mici afaceri de import de casete audio, apoi cateva mici boutique-uri cu articole vestimentare.

Pasul cu adevarat important in antreprenoriat l-am facut in 1999 cand am intrat in industria retailului GSM alaturi de fratele meu, Tudor, si am pus bazele Plus GSM. Acesta a fost unul dintre cele mai mari realizari antreprenoriale, PLUS GSM fiind un business construit de la zero si care a ajuns o forta pe piata de retail telecom din Transilvania, Banat si Muntenia.

Dupa dezvoltarea a 57 de magazine sub acest brand, a urmat exitul de succes, in 2009. Spuneti-ne mai multe despre decizia de a bate palma cu fondul de investitii GED Capital.

Exitul din afacerea PLUS GSM a fost facut cand reteaua era formata din 57 de locatii in Transilvania, Banat si Muntenia. Decizia de a iesi din acest business a fost luata pentru ca simteam ca piata era saturata si devenise limitata ca potential de dezvoltare, cat si de faptul ca GED era o optiune foarte buna.

Cum v-ati simtit dupa aceasta mutare? Am inteles ca a urmat un an sabatic. Ce ati facut in tot acest timp? Ati calatorit?

Primul an m-am simtit excelent, fiindca am calatorit foarte mult si mi-am implinit chiar cateva vise legate de destinatii si experiente unice.

Apoi, in 2009, ati infiintat GRUP de LUX, companie care activeaza si in ziua de astazi. Spuneti-ne cateva cuvinte si despre acest proiect al dumneavoastra.

Grup de Lux era, de fapt, firma infiintata in '95 de sotia mea, Ramona. In 2009 cand eu m-am alaturat ei, agentia avea o reputatie si o pozitie solida in piata clujeana, iar preocuparea mea a fost sa o dezvolt la nivelul unei retele, asa cum facusem o data cu PlusGSM.

Din mai 2013 ati ales sa dezvoltati rantul de francize RE/MAX in Romania. Re/Max este cea mai mare retea de agentii imobiliare din lume, prezenta in 97 de tari, cu 6.400 de birouri si peste 93.000 de agenti. La nivel european exista 1.500 de francize si 12.500 de agenti. Cum v-ati decis sa aduceti acest proiect in Romania?

Agentia imobiliara Grup de Lux pe care o detineam inca din '95 impreuna cu sotia mea, Ramona Cuc, a fost afiliata RE/MAX din 2011 si acesta a fost, cu siguranta, punctul de plecare al actualei afaceri. In 2013, cand am decis sa preiau master franciza RE/MAX, reteaua pe plan local mai avea doar 4 francize, fata de aproape 30 in anii de boom imobiliar.

Optimismul meu cu privire la acest business se bazeaza pe succesul fantastic a RE/MAX in intreaga lume, in ultimii 10 ani si in Europa - dezvoltarea constanta si sustinuta, foarte rar intalnita intr-un astfel de business la nivel mondial, cresterea constanta, organica, a afacerii globale timp de peste 40 de ani.

Un alt lucru care sta la baza optimismului meu este echipa manageriala a RE/MAX Romania din acest moment, suportul extrem de valoros venit de la RE/MAX Europe, dar si semnalele de crestere a pietei. Dincolo de toate acestea, fata de 2006 cand RE/MAX a intrat pentru prima data in Romania, reteaua s-a dezvoltat enorm la nivel european si asta cred ca va avea impact si pe piata locala si va influenta dezvoltarea afacerii.

Ati estimat o cifra de afaceri de peste 430.000 de euro in 2014 si o dublare in 2015. Cum se traduce aceasta crestere pe care o estimati in raport cu piata imobiliara din Romania?

Asa cum spuneam, aceasta crestere este estimata si in raport cu piata imobiliara care da semne de revenire.

Noi am observat ca sunt tot mai multi investititori internationali sau locali care au proiecte in derulare sau care pregatesc sa starteze proiecte mai ales in polii principali ai tarii (Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, etc.).

Consideram ca, in acest context, anul 2015 va fi un an de crestere, atat din punct de vedere al numarului de tranzactii imobiliare, cat si in ceea ce priveste preturile.

Cat de profitabila este aceasta afacere pentru cei care aleg sa-si dezvolte un mic business in zona de imobiliare, sub franciza unui brand international precum RE/MAX?

Este un business profitabil si sigur daca ne gandim la suportul pe care RE/MAX il ofera tuturor francizelor - un business in care esti pentru tine, dar nu de unul singur.

In cazul RE/MAX, costul achizitiei unei francize este variabil, pornind de la 7.000 de euro net, si aduce cu sine avantaje care ii ajuta pe antreprenori sa patrunda pe piata cu o oferta completa pentru clienti. Printre cele mai importante se numara afilierea la o retea de top, locala si globala, accesul la o platforma CRM de listare a proprietatilor performanta, oferirea de suport de marketing si accesul la programele Academiei RE/MAX pentru agenti si Broker Owneri.

Mai aveti si alte proiecte business in dezvoltare sau in plan?

Pentru urmatoarea perioada, impreuna cu Ramona, suntem focusati in acest business imobiliar cu RE/MAX, pe care vrem sa il dezvoltam la nivel national, asa cum altii au facut-o deja cu succes in foarte multe alte tari din toata Europa.

Ati intrat anul acesta in Top 300 Capital pe locul 271. Ce sfaturi aveti pentru oamenii de afaceri care va urmaresc si care ar vrea sa va calce pe urmele succesului?

Sa creada in visul lor si lupte pentru el, iar daca vor un business de succes intr-un domeniu mereu in miscare, sa ne contacteze. Noi cautam antreprenori indrazneti cu care sa crestem impreuna si sa 'share'-uim (impartasim - n. red.) succesul!

Cum va pastrati, totusi, echilibrul intre planul personal si cel profesional, la acest nivel?

Faptul ca e un business de familie are mari aventaje pentru mine si familia mea. Am investit si investim multa energie si pasiune in acest vis si, impreuna cu Ramona, suntem convinsi ca il vom transforma intr-o reala poveste de succes!

Ce pasiuni aveti si cum alegeti sa va deconectati in weekenduri si in vacante?

Imi place foarte mult sa fac tururi moto pe distante lungi si sa ma bucur de destinatii si locuri pe care le pot vedea pe doua roti impreuna cu sotia mea, Ramona, si cu prieteni vechi, motociclisti si ei. In acelasi timp inot mult, am mai fost si la cateva competitii de 'open water' si ma bucur grozav ca fiul meu de 15 ani, Victor, vine alaturi de mine - sustinuti fiind de fete, Ramona si fiica noastra, Irina.

#Razvan Cuc Director Regional RE MAX, #Razvan Cuc Top Milionari, #RE MAX Romania , #Top CEO