Tudor Furir, Pernod Ricard: Pasiunile sunt foarte importante pentru mine

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 00:00
5412 citiri
Tudor Furir, Pernod Ricard: Pasiunile sunt foarte importante pentru mine
Foto: refresh.ro

Tudor Furir, Managing Director la Pernod Ricard, este un manager "in mijlocul echipei" si considera ca o mare parte din succesul sau se datoreaza celor cu care a colaborat.

Anul 2012 a fost "un fel de montagne russe" pentru compania sa si 2013 se anunta plin de incertitudini, insa managerul care a dus businessul Coca-Cola in Rusia nu crede in munca pana la epuizare. Din contra, pasiunile sale ocupa un loc important in prioritati.

Un obiectiv personal al sau este acela de a aduce brandul ABSOLUT pe prima pozitie in industrie, dar si acela de a-si consolida brandurile din portofoliul companiei.

Tudor Furir este pasionat de literatura SF, "dependent de prieteni" si un fan declarat al whisky-ului: "E o bautura complexa cu o istorie senzationala si pot asocia diferite branduri cu diferite momente sau stari. Chivas Regal de 18 ani este brandul meu preferat. Beau cu placere Glenlivet si whiskyul preferat pentru un trabuc este Scapa", a declarat acesta, intr-un interviu acordat Business24.

Cum a fost anul 2012 pentru Pernod Ricard Romania?

Un an plin de provocari, un fel de montagne russe, daca vreti. Piata per ansamblu s-a contractat datorita scaderii puterii de cumparare, dar si a scaderii nivelului de incredere la nivel de consumator (influentata clar de situatia politica si economica). Au fost cateva situatii de insolventa la nivel de clienti, care au avut un impact negativ pe cash si profitabilitate.

Partenerul nostru logistic a intrat si el in insolventa si am fost nevoiti sa ne mutam logistica la o alta companie in noiembrie-decembrie (exact in perioada de varf). Am reusit totusi sa livram o crestere organica de 4% fata de 2011, consolidandu-ne atfel pozitia in piata.

Cum arata piata bauturilor de lux, la inceputul anului 2013?

Urmeaza un an al incertitudinilor, in care cred ca trebuie sa fim extrem de atenti la cash si la coturi. Din punct de vedere legislativ, anul a inceput bine, prin redeschiderea antrepozitelor fiscale. Asta ne da o gura de oxigen pe cash. Piata bauturilor de lux depinde mult de evolutia economica si de crestrea puterii de cumparare.

Cred ce trebuie sa avem un optimism rational, adica sa ne pregatim pentru ce e mai bine dar sa ne asteptam la ce e mai rau (prepare for the best but expect for the worst).

Ce planuri de business aveti, in continuare?

Vrem sa ne consolidam brandurile din portofoliul existent, cu focus pe segmentul whisky (Ballantine's Finest, Chivas Regal, Jameson) si vodka ABSOLUT. Eu consider ca avem un portofoliu complet cu branduri relevante in toate categoriile importante. Obiectivul meu personal e sa duc ABSOLUT pe pozitia numarul unu in industrie.

Printre brandurile de care v-ati legat numele de-a lungul timpului se numara Coca Cola, Romtelecom, Mars Romania. Care a fost cea mai importanta experienta in dezvoltarea dumneavoastra ca manager?

Cu siguranta "experienta siberiana" la Coca Cola. Am pornit un business de la zero si am dezvoltat un sistem de distributie performant si eficient intr-o regiune de cateva ori mai mare decat Europa.

A fost o oportunitate de dezvoltare unica, practic puteam sa experimentez aproape orice. Am recrutat sute de oameni, am deschis sase centre de distributie regionale, am implementat zeci de proiecte. Din punct de vedere profesional a fost o experienta completa.

Dar cea mai dificila experienta?

Cu siguranta experienta legata de achizitia Allied Domecq de catre Pernod Ricard din 2005-2006. In primul rand pentru ca nu stiam daca voi continua la Pernod Ricard, eu fiind General Manager la Allied Domecq.

Dupa ce lucrurile s-au clarificat, am avut misiunea foarte dificila de a conduce cele doua businessuri in acelasi timp, cu pregatirea si implementarea procesului de fuziune.

Am fost un fel de "doi in unu", trebuia sa abordez doua stiluri complet diferite de management in acelasi timp. Practic inchideam businesss-ul Allied si cvadruplam businessul Pernod.

Ce tip de manager este Tudor Furir?

Sint o persoana conviviala si informala. Prefer stilul de management din mijlocul echipei. Cred cu tarie ca succesul unui manager este direct proportional cu abilitatea acestuia de a construi echipe puternice de profesionisti.

Cred ca succesul meu profesional se datoreaza oamenilor cu care am lucrat de-a lungul anilor. Am incredere in capacitatile profesionale ale colegilor mei si le deleg multe responsabilitati. Nu detin adevarul absolut si de aceea ma consult cu ei in luarea deciziilor de business.

Daca ar fi sa va acordati o nota pentru time-management, care ar fi aceasta?

Sunt de parere ca daca iti gestionezi eficient activitatea profesionala iti ramine timp si pentru tine. Cred ca e foarte important sa existe un echilibru intre job si viata personala. Sunt convins ca daca acest echilibru exista, randamentul profesional creste semnificativ. Nu cred in "workoholism". Cred ca merit un opt la time-management.

Cat timp va ramane, dupa business, pentru pasiuni?

Pasiunile sunt foarte importante pentru mine. Cred ca e important nu cat timp imi ramine dupa business ci cat de bine il folosesc. Fac mult sport, in special tenis si ski. Citesc mult, doua-trei carti pe luna, sunt pasionat de literatura SF. Sunt dependent de prieteni si imi place sa petrec "quality time" (timp de calitate n.r.) cu ei.

Ce tip de bautura premium preferati?

Sint un fan declarat al whisky-ului. E o bautura complexa cu o istorie senzationala si pot asocia diferite branduri cu diferite momente sau stari. Chivas Regal de 18 ani este brandul meu preferat. Beau cu placere Glenlivet si whiskyul preferat pentru un trabuc este Scapa.

Ce destinatie de vacanta prefera directorul Pernod Ricard Romania?

Prefer tarile civilizate, care au reusit sa-si pastreze traditiile si istoria. Franta ramane destinatia preferata de vacanta. Valea Loarei, Zona Cognac, Bordeaux mi-au ramas la suflet. Scotia este de asemenea o destinatie fascinanta. Pentru relaxare, Antalya este pefecta pentru mine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#business Tudor Furir, #business Pernod Ricard, #Tudor Furir manager, #succes Tudor Furir, #Tudor Furir whisky , #Top CEO