Japonezii baga 150 miliarde $ ca sa scape de recesiune

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 12:22
1125 citiri
Japonezii baga 150 miliarde $ ca sa scape de recesiune

Premierul nipon Taro Aso a dezvaluit vineri un pachet record de stimuli financiari, de 15.000 miliarde yeni (150 miliarde dolari), destinat revigorarii economiei japoneze, care se indreapta catre cea mai severa recesiune de la Al Doilea Razboi Mondial, relateaza Bloomberg.

Acesta este ce-al de-al treilea pachet de stimuli financiari de cand Aso a devenit premier, in septembrie 2008, si ridica cheltuielile totale la 25.000 miliarde yeni.

Cheltuielile includ 1.900 miliarde yeni pentru sustinerea pietei muncii, 3.000 miliarde yeni pentru initiative in sectorul financiar, 1.600 miliarde yeni pentru investitii in tehnologii cu un grad scazut de emisii de dioxid de carbon si 2.000 miliarde yeni pentru sanatate si ingrijirea copiilor.

Aso va trebui sa organizeze alegeri pana in septembrie, in contextul in care companii precum Toyota Motor Corp. si Sony Corp. reduc productia si fac concedieri.

Abilitatea guvernului de a sprijini economia se afla sub presiunea datoriilor, deja cele mai mari din toata lumea, potrivit estimarilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

De asemenea, Aso a promis ieri in cadrul unui discurs la Tokyo ca va crea pana la 2 milioane de locuri de munca in urmatorii doi ani si va creste cererea cu intre 40.000 yeni si 60.000 yeni in urmatorii trei ani, prin indreptarea atentiei asupra unor industrii precum bateriile solare, masinile electrice si electronicele care economisesc energie.

Guvernele statelor asiatice, excluzand Japonia, au aprobat masuri totale de sprijinire economica de peste 710 miliarde dolari, in cadrul unor actiuni de cresterea cheltuielilor bugetare sau reduceri de taxe, in timp ce bancile centrale din regiune au redus dobanda cheie pentru revenirea fluxului creditarii.

Pachetul de sprijin vine in contextul in care majoritatea remediilor anticriza elaborate de tarile occidentale au fost aplicate deja in Japonia pentru a combate recesiunea si deflatia, dupa spargerea bulei speculative imobiliare de la inceputul anilor '90.

Deceniul trecut a fost de asemenea cel al planurilor de relansare masive care au facut din Japonia tara cu cele mai mari datorii din lumea dezvoltata. Unele banci amenintate de faliment au fost mentinute pe linia de plutire cu bani de la stat, devenind "banci zombie". Aceste operatiuni de salvare au fost uneori criticate, pentru ca unele banci "zombie" (Shinsei, Resona, Aozora etc) nu au reusit cu adevarat sa isi depaseasca dificultatile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aso, #datorii, #financiari, #japonia, #pachet, #pib, #recesiune, #stimuli , #stiri Toyota