Peugeot vinde din ce in ce mai putin

Vineri, 21 Noiembrie 2008, ora 11:06
696 citiri
Peugeot vinde din ce in ce mai putin

Peugeot-Citroen, cel de-al doilea fabricant de automobile european, a anuntat un nou val de reduceri de locuri de munca joi, datorat declinului vanzarilor masinilor europene, care este prevazut sa continue in 2009.

Firma, precedata doar de Volkswagen in termeni de vazari europene, a spus intr-o declaratie ca planuieste reducerea a 2.700 de locuri de munca in toate locatiile din Franta, unde detinea o forta de munca de 114.000 de persoane in 2007.

Compania a prezis ca volumul vanzarilor pe piata ca intreg va scadea cu 17 procente in ultimul trimestru al acestui an, pe principalele piete europene, si cu 10% in 2009.

Peugeot a facut anuntul in momentul in care Uniunea Europeana ia in considerare sustinerea fabricantilor de masini, ca parte a unui pachet mai larg de masuri pentru stimularea economiei blocului de 27 de natiuni si adresarea cele mai grave crize financiare din ultimii 70 de ani.

Directorul de resurse umane, Jean-Luc Vergne, a spus ca Peugeot trebuie sa ia masuri, sau s-ar putea ca viitorul companiei si al celor 200.000 de angajati sa fie in pericol.

Compania a redus profitul estimat pentru 2008 in octombrie si a anuntat reduceri "masive" ale productiei pentru a combate criza vanzarilor care loveste fabricantii de masini, depa ce a afisat o scadere de 5,2% in bilantul celui de-al treilea trimestru.

"Trebuia sa faca ceva", a spus analistul Ulrich Horstmann de la Bayerische Landesbank. Daca ultimul val de reduceri de locuri de munca va fi suficient va depinde de ce se va intampla cu cererea, a adaugat el.

Vanzarile de masini au scazut drastic, in timp ce efectele crizei financiare globale s-au intins in economia mai larga. Fabricantii de masini reduc costurile si extind obisnuita stagnare de Craciun cu cateva saptamani, pentru a economisi capital.

"Catastrofa este ca cererea scade mai mult ca oricand", a spus Horstmann.

Dar el a spus ca avantajul Peugeot in fata altor rivali este acela ca detine o gama de masini mici, eficiente din punct de vedere al carburantilor.

Peugeot va prezenta planul consiliului in data de 2 decembrie. Totodata, planul presupune realocarea unor muncitori pe diferite santiere, in special a celor din Rennes, in Marea Britanie.

Din 2007 Peugeot a redus deja din proprie initiativa 7.400 de locuri de munca.

Actiunile Peugeot scazusera cu 3,9%, la 12,80 euro, la ora 10:51 GMT, o performanta cu putin mai slaba decat in indexul sectorului auto DJ Stoxx European, unde inainte fusesera cotate chiar la pragul minim de 12,70 euro.

In Europa de Vest, inmatricularile auto au scazut in octombrie cu 15,5%, pana la putin peste 1 milion de autovehicule, scaderea fiind datorata rezultatelor extrem de slabe ale Peugeot, GM, Renault si Toyota Motor Corp.

Presiunile asupra liderilor europeni pentru ajutorarea fabricantilor de masini au crescut dupa ce democratii din Senatul American si-au reiterat pesimismul privitor la perspectivele industriei pe termen apropiat.(THE GUARDIAN, Marea Britanie)