Actele de "terorism financiar" ale lui Omar Hayssam in dosarul "Manhattan"

Marti, 23 Iulie 2013, ora 12:22
2023 citiri
Actele de "terorism financiar" ale lui Omar Hayssam in dosarul "Manhattan"
Omar Hayssam a fost mutat din arestul Politiei la penitenciar. Sursa foto: RTV

Omar Hayssam, controversatul om de afaceri sirian, despre care presedintele Traian Basescu a lasat sa se inteleaga ca a fost adus in tara in urma unei "misiuni comando" ar fi trebuit sa dea, marti, socoteala la Tribunal Bucuresti in "Manhattan" Bucovina). Este unul dintre cele patru dosare in care sirianul a fost condamnat de instantele romanesti.

Pentru ca nu a fost prezent la Tribunal in dosarul 276/D/P/2004, in care este acuzat de evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare, Hayssam a obtinut o noua amanare, una dintr-un lung sir, iar explicatiile pentru faptele sale de "terorism financiar" intarzie sa apara.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGP) a anuntat, intr-un comunicat de presa ca Hayssam a fost transferat dintr-un Centru de Retinere si Arest Preventiv al Politiei Romane intr-o unitate din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

De asemenea, politistii spun ca inculpatul "s-a aflat, din data de 19 iulie in custodia Politiei Romane, fiind introdus intr-un Centru de Retinere si Arest Preventiv pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu inchisoare emise pe numele sau".

Prejudiciu de milioane de euro

In dosarul Manhattan, potrivit rechizitoriului, Hayssam este acuzat ca a conceput, impreuna cu alti inculpati, un plan care a prejudiciat statul cu 20 de milioane de euro.

Din continutul probelor de la dosar a reiesit ca Omar Khaled Hayssam, fratele sau, Omar Mohamed, in calitate de presedinte, si respectiv asociati, administratori la grupul de firme Manhattan cu sediul in Bucuresti, str. Poligrafiei nr.1, sector 1, au "initiat formarea unui grup infractional organizat si impreuna cu mai multe persoane care au acceptat sa adere si sa sprijine, l-au constituit in scopul savarsirii de infractiuni de natura economico-financiara pentru obtinerea de beneficii materiale si financiare".

Inculpatii contractau credite de la unele banci comerciale pe care nu le rambursau si incheiau contracte de asociere in participatiune care sa conduca, in final, la "transferarea patrimoniilor fabricilor de bauturi racoritoare Rio Timisoara si Rio Bucovina catre niste firme fantoma sau catre societati reale aflate in cadrul Grupului Manhattan".

Anchetatorii sustin ca cei in cauza au delapidat 78,4 milioane de lei (17,7 milioane de euro), au creat bugetului de stat, prin evaziune fiscala, un prejudiciu in valoare de 4,2 milioane de dolari (aproximativ 950.000 de euro), respectiv, iar alte 17,3 milioane de lei (3,9 milioane de euro) au fost spalate prin aceste inginerii financiare.

Inginerii financiare

Procurorii arata ca, dupa ce Omar Hayssam a incheiat contractul de vanzare cumparare a actiunilor avand ca obiect privatizarea SC Foresta SA Nehoiu, din judetul Buzau, in calitate de presedinte si impreuna cu Iosif Gheorghe ( vicepresedinte al Consiliului de Administratie, in perioada octombrie 2001 - iulie 2004) a vandut activele societatii, marea lor majoritate terenuri, pentru a putea plati obligatii financiare catre bugetul de stat. De fapt, sumele incasate din vanzari nu au fost folosite in scopul stabilit initial, mentioneaza autoritatile.

In aceeasi perioada, atrag atentia procurorii, au fost incheiate numeroase contracte de vanzare-cumparare de terenuri si alte active ale societatii privatizate intre SC Foresta SA Nehoiu si firmele controlate si coordonate de membrii grupului infractional, cum ar fi SC Valvedere SRL, SC Ssanyong Trading Romania SRL, SC Ootil Exim SRL, SC Best Wood Nehoiu SRL, SC Dunarea International SRL si SC Manhattan Enterprises SRL.

In paralel, Omar Hayssam isi pregatea o noua strategie pentru amanarea platilor catre stat. Mai exact, in vara lui 2001, a infiintat o noua societate: SC Best Wood Nehoiu SRL, care avea ca scop preluarea activeleor si intreaga activitate a personalului companiei SC Foresta SA Nehoiu. Hayssam infiinta noua societate pentru ca el nu isi achita ratele aferente ale contractului de privatizare ale Foresta Nehoiu, desi era actionar majoritar al societatii.

"Ca urmare a instrainarii acestor active apartinand SC FORESTA NEHOIU SA catre SC BEST WOOD NEHOIU SRL a aparut o creanta a primei societati catre cea de a doua, astfel ca pentru stingerea acestei obligatii de plata a fost conceput un sistem comercial fictiv prin care SC BEST WOOD SRL a inregistrat contabil achizitia unui utilaj de 77 miliarde lei, care in fapt nu a existat si care apoi a fost vandut societatii comerciale FORESTA SA Nehoiu", se arata in rechizitoriu.

In luna noiembrie 2004, intre cele doua societati s-a realizat o compensare a datoriilor, cand s-a compensat in fapt creanta reala a SC FORESTA SA NEHOIU, rezultata din vanzarea activelor si creanta fictiva a SC BEST WOOD SRL fata de prima societate, rezultata din vanzarea fictiva a utilajului.

Dosarele in care Hayssam este acuzat

Omar Hayssam a fost condamnat de instantele din Romania in patru dosare: 20 de ani de inchisoare pentru rapirea jurnalistilor in Irak, 16 ani de inchisoare in dosarul "Volvo Truck", 3 ani de inchisoare in dosarul "Foresta Nehoiu", 2 ani de inchisoare pentru trecerea frauduloasa a frontierei. Primele trei condamnari sunt definitive. In "Dosarul Bucovina", prejudiciul este de 20 de milioane de euro.

Amanari dupa amanari

Dosarul penal a fost inregistrat pe rolul Sectiei Penale a Tribunalului Bucuresti la data de 5 octombrie 2012, primul termen de judecata trebuind sa aiba loc la data de 5 noiembrie 2012. Acest prim termen a fost amanat, deoarece a trebuit sa fie refacuta procedura de citare, iar doi dintre co-inculpatii din cauza au cerut timp pentru angajarea unor avocati.

Omar Hayssam si fratele sau au fost citati la usa Consiliului Local a Sectorului 5, nefiind gasiti la domicilii. Era si greu, avand in vedere ca Omar Hayssam, care a primit deja o condamnare de 20 de ani de inchisoare pentru terorism, este fugit in Siria.

Urmatorul termen de judecata, din data de 3 decembrie 2012, a fost amanat deoarece un coleg de infractiuni al lui Hayssam, Mihai Nasture, dar si fratele Omar nu aveau aparator care sa-i reprezinte in fata instantei.

La 28 ianuarie 2013, a avut loc o noua amanare a procesului, pentru pregatirea apararii, pentru ca, la data de 25 februarie, sa se amane din nou, din cauza ca avocatul lui Nasture avea alte afaceri judiciare la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, arata avocatura.com.

La termenul din 25 martie, instanta constata din nou ca avocatul lui Omar Mohammad, Mihai Baicu, nu s-a prezentat, motiv pentru care i-a aplicat acestuia o amenda judiciara de 200 de lei. Asta nu inseamna ca Omar Mohammad a fost prezent in sala de judecata, magistratii fiind nevoiti sa-l citeze din nou la usa Consiliului Local Sector 5.

La termenul din 22 aprilie, s-a prezentat avocatul Mihai Baicu, dar doar pentru a face o cerere catre instanta sa fie scutit de plata amenzii. In schimb, avocatii celorlalti inculpati din dosar au absentat, motiv pentru care s-a dat o noua amanare.

Urmatorul termen, din 20 mai 2013, s-a soldat cu o decizie de amanare pentru ca avocatul Mihai Baicu nu s-a prezentat la proces, din motive medicale. Parchetul a cerut instantei sa emita o adresa catre Baroul Bucuresti, in vederea desemnarii unui aparator din oficiu, insa instanta a respins cererea.

De asemenea, a respins si cererea inculpatilor de a da un nou termen de judecata dupa vacanta judecatoreasca. Rezultatul: termenul de luni, 17 iunie 2013, a fost si el amanat pana la data de 23 iulie, aflata in plina vacanta judecatoreasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#Omar Hayssam arestat, #infractiuni Hayssam, #inchisoare Hayssam , #Afaceri