CC a depasit termenul pentru redactarea deciziei in cazul solutiei date pe Legea afacerilor europene

Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 15:09
1289 citiri
CC a depasit termenul pentru redactarea deciziei in cazul solutiei date pe Legea afacerilor europene

Curtea Constitutionala a depasit termenul pentru redactarea deciziei in cazul constestatiei presedintelui Traian Basescu asupra Legii privind afacerile europene, in conditiile in care solutia de respingere a sesizarii a fost data in 6 noiembrie, iar termenul pentru redactarea hotararii e de 30 zile.

Curtea Constitutionala a respins sesizarea de neconstitutionalitate a sefului statului asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene printr-o solutie data pe 6 noiembrie.

Basescu reclama faptul ca presedintele Romaniei este cel care stabileste mandatul reprezentantului Romaniei in cazul reuniunilor Consiliului European, iar atributul Parlamentului de a se pronunta asupra acestui mandat ar fi unul neconstitutional.

Decizia CC in acest caz a fost luata cu o saptamana inaintea celei asupra contestatiei presedintelui in cazul Legii referendumului, unde judecatorii constitutionali au emis aceeasi solutie de respingere a sesizarii.

Cu toate acestea, Curtea Constitutionala nu a redactat decizia asupra Legii afacerilor europene, chiar daca termenul impus de legea de functionare a CC este de maximum 30 de zile.

Acest lucru reiese din situatia prezentata pe pagina de internet a Curtii Constitutionale, dar si din evidenta Monitorului Oficial, unde aceasta decizie nu a fost publicata pana in acest moment.

Judecatorii CC au respins obiectia de neconstitutionalitate

Pe 6 noiembrie, Curtea Constitutionala a anuntat printr-un comunicat de presa ca, in urma deliberarilor, judecatorii CC au respins cu majoritate de voturi, "ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate formulata de Presedintele Romaniei si a constatat ca dispozitiile art.2, 3 si 18 din Legea privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene sunt constitutionale".

Legea privind afacerile europene, initiata de Guvern, stabileste ca Executivul "transmite celor doua Camere ale Parlamentului, cu minimum 10 zile calendaristice inaintea reuniunii Consiliului European, propunerea de mandat pe care delegatia Romaniei intentioneaza sa o prezinte".

"Inaintea reuniunii Consiliului European, Parlamentul poate adopta propuneri privind mandatul. Propunerile adoptate se includ in proiectul de mandat formulat de Guvern", se mai arata in proiectul de lege.

In plus, actul normativ mentioneaza ca hotararile Parlamentului, ori a uneia dintre Camere, "sunt preluate de catre Guvern la definirea pozitiei nationale de negociere in Consiliu, prevazuta in mandate".

Totodata, se precizeaza ca "presedintele Romaniei se poate adresa Parlamentului pentru a-si prezenta mandatul".

Curtea Constitutionala a precizat in data de 3 decembrie ca decizia in cazul legii privind afacerile europene nu a fost comunicata sefului statului intrucat aceasta comunicare se face dupa momentul redactarii deciziei.

"Deciziile Curiii Constitutionale pronuntate in exercitarea controlului de constitutionalitate anterior promulgarii legilor (conform art.146 lit.a) teza intai din Constitutie) se comunica Presedintelui Romaniei dupa redactare, pe aceeasi data cu transmiterea spre publicare catre Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. In caz de admitere a obiectiei de neconstitutionalitate / de constatare a neconstitutionalitatii legii, decizia se comunica si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei si primului-ministru, la aceeati data", se arata in precizarea CC.

In acest sens, in raspunsul Curtii din 3 decembrie se preciza ca decizia pe Legea afacerilor europene se afla in curs de redactare, fiind indicat in acest sens site-ul Curtii Constititionale in sectiunea dosarelor, unde este mentionat stadiul in care se afla o decizie. Pana la ora transmiterii acestei stiri, decizia CC in cazul leggii afacerilor europene nu a fost publicata in aceasta sectiune.

De asemenea, CC mentiona ca in mod deosebit de procedura evocata presedintelui Romaniei ii sunt comunicate solutiile in cazul legilor aflate la promulgare.

"Deosebit de cele mai sus prezentate si care fac parte din procedura prevazuta de art.18 alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, solutia pronuntata de Curte se comunica Presedintelui Romaniei pentru a bloca o eventuala promulgare a legii in caz de constatare a neconstitutionalitatii acesteia. De altfel, din acelasi motiv legea prevede, la art.16, ca sesizarea primita se comunica Presedintelui in ziua inregistrarii", se mai arata in raspunsul Curtii Constitutionale.

Potrivit Legii de functionare a Curtii Constitutionale, deciziile acesteia trebuie redactate in cel mult 30 de zile de la momentul pronuntarii solutiei asupra unei exceptii ridicate.

"Deciziile, hotararile si avizele se redacteaza in scris de catre magistratul-asistent care a participat la dezbateri, sub indrumarea judecatorului-raportor. Termenul de redactare este de cel mult 30 de zile de la pronuntare (...) Deciziile, hotararile si avizele se certifica de catre presedintele Curtii Constitutionale si de magistratul-asistent care a participat la dezbateri. Ele primesc numar in ordinea inscrierii lor in condica de sedinta, separat pentru decizii, hotarari si avize", se arata in articolul 60 al Legii 47/1992.

Prezentarea deciziei CC, in cazul legilor aflate la promulgare, are consecinta in determinarea momentului in care seful statului este obligat de legea fundamentala sa semneze decretul de promulgare a legilor.

Conform Constitutiei, presedintele Romaniei are un termen maximal de promulgare a legilor de 10 zile de la primirea deciziei Curtii Constitutionale prin care s-a constatat constitutionalitatea unui act normativ.

"Daca Presedintele a cerut reexaminarea legii ori daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii ei, promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare sau de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea", se arata in articolul 77 din legea fundamentala.

#lege afaceri europene, #curtea constitutionala, #cooperare Parlament Guvern , #Afaceri