Autoritatea Bancara Europeana trebuie sa fie functionala pana la 1 ianuarie 2014

Sambata, 29 Iunie 2013, ora 11:38
1357 citiri
Autoritatea Bancara Europeana trebuie sa fie functionala pana la 1 ianuarie 2014
Foto: Ghimpele

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Bruxelles, ca la Consiliul European s-a stabilit ca Autoritatea Bancara Europeana trebuie sa fie functionala pana la data de 1 ianuarie 2014.

"In primul rand, s-a stabilit functionarea Autoritatii Bancare Europene, care trebuie sa fie functionala pana la 1 ianuarie 2014. In al doilea rand, s-a stabilit ca principiu, si urmeaza sa fie elaborate, criteriile unice pentru rezolutia bancara. Deci criteriile unice pentru falimentul bancar, ceea ce este extrem de important, pentru ca toate bancile vor sti care sunt criteriile care li se aplica atunci cand se pregatesc de rezolutionare.

Domnul presedinte Draghi (Mario Draghi - n.r.) ne dadea un exemplu: in perioada de criza, in Statele Unite, Autoritatea de Supraveghere Bancara a inchis 500 de banci, iar in Uniunea Europeana au fost inchise doar doua banci in perioada de criza. De aceea si suspiciunea ca bancile europene au un volum foarte mare de active putrede si un test de stres se va face imediat ce toate autoritatile vor fi in functiune. Si, in sfarsit, deci al treilea pilon este legat de cine plateste", a spus seful statului.

El a explicat prevederile celui de-al treilea pilon privind acoperirea pierderilor in urma unui faliment. "Se va incerca acoperirea costurilor unui faliment, in primul rand de la actionari, in al doilea rand de la creditori si abia pe urma de la stat, pentru ca s-a ajuns la concluzia ca nu are nicio vina contribuabilul sa tot plateasca de pe urma bancilor", a afirmat Basescu.

Seful statului a sustinut ca Ciprul este un "test" asupra modului cum va functiona acest pilon de acoperire a pierderilor dintr-un faliment. "Nu stiu daca asa va fi pana la capat, cum a fost in Cipru, dar desi in Consiliu n-a dat nimeni acest exemplu, mie mi se pare ca cele ce am constatat astazi ca ar fi intentii pentru finalizarea acestui proces de realizare a uniunii bancare cam asa seamana, atata timp cat primii platitori sunt actionarii, pe urma creditorii si abia pe urma statele", a completat Basescu.

#Basescu Autoritatea Bancara, #autoritatea bancara europeana, #rezolutia bancara , #Criza economica