Autoritatile nu au invatat nimic din criza

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 08:50
1129 citiri
Autoritatile nu au invatat nimic din criza

Discursurile optimiste ale politicenilor din 2008, cand criza lovea pe toata lumea, insa Romania avea prognoze favorabile se repeta si in prezent, cand intreaga Europa se lupta cu criza iar la Bucuresti autoritatile vorbesc despre "centurile de siguranta" ale tarii, cand 20% din sistemul bancar e controlat de institutii grecesti.

Discursurile din ultima luna ale presedintelui Traian Basescu, ale lui Emil Boc, Mircea Geoana sau Mugur Isarescu sunt similare celor pe care le sustineau in 2008, cand era in discutie criza financiara la nivel european, scrie Ziarul Financiar.

Publicatia precizeaza ca aceasta similitudine a discursului demonstreaza ca nu s-a luat nici o masura concreta pe o perioada de 3 ani de criza in vederea gestionarii corecte a veniturilor si cheltuielilor statului.

Mai mult, Traian Basescu inca mai vorbeste de "centurile de siguranta" ale Romaniei, pe care ar fi trebuit sa le avem si in 2008, potrivit discursurilor oficiale.

Pe de alta parte si Mircea Geoana, candidat la presedintie in 2008 vorbea despre reducerea cheltuielilor statului, inghetarea salariilor parlamentarilor, insa cat a guvernant alaturi de PDL, in perioada de criza a Romaniei, nu a luat nicio masura de reducere a cheltuieillor pe care o promitea in campania electorala.

Modul in care s-au realizat bugetele in ultimii 2 ani, bazat pe cresterile PIB-ului cu 2% in 2009 cand acesta a inregistrat o scadere de 2%, dovedeste ca siguranta presedintelui referitor la cresterea de peste 2% a PIB-ului in 2012 e usor de pus la indoiala.

Situatia grava din Grecia si criza Italiei, unde dobanzile la imprumuturi au depasit 7%, limita suportabilitatii unui stat, cat si toata situatia de la nivel international se va repercuta si asupra Romaniei, in conditiile in care nu exista garantii ca bancile-mama nu-si vor retrage liniile de finantare de pe pietele locale.

Chiar Christine Lagarde a avertizat asupra acestui fapt, problema reala tinand de magnitudinea impactului, tinand cont de faptul ca grecii controleaza 18,5 % din sistemul bancar din Romania, iar italienii peste 15%.

Cand a semnat acordul cu FMI, Romania a imprumutat 20 de miliarde de euro, partial pentru a ajuta bancile occidentale cu sucursale in Romania, care se aflau in lipsa acuta de lichiditati. Desi nu au nicio garantie asupra acestui risc, oficialii sustin in continuare ca situatia este sub control, la fel cum in 2009, Traian Basescu excludea orice imprumut de la FMI sau orice taiere a salariilor bugetarilor.

La un an dupa discursul optimist si asigurator al presedintelui, Romania imprumutase deja 20 de miliarde de euro de la FMI si salariile angajatilor bugetari au fost reduse din cauza unei gestiuni ineficiente a bugetului de venituri si cheltuieli.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#traian basescu, #discurs politicieni 2008 2011 , #Criza economica