Basescu: Mai rau decat criza bancara ar fi o criza a transportului maritim global

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 12:45
1782 citiri
Basescu: Mai rau decat criza bancara ar fi o criza a transportului maritim global

O criza a transportului maritim global ar fi mai daunatoare decat criza bancara, iar lumea nu se poate lipsi mai degraba de politicieni decat de marinari, a declarat presedintele Traian Basescu sambata, intr-o alocutiune sustinuta la adunarea generala a Asociatiei Universitatilor Maritime.

"Ceva mai rau decat criza bancara ar fi o criza in sistemul de transport maritim global. Aceasta criza nu este evitata, pentru ca poate fi generata daca sistemul de educatie pentru marina n-ar tine pasul cu evolutiile tehnologice si cu nevoile economiei globale. Munca marinarilor mi se pare esentiala", a spus Basescu.

Presedintele a discutat si despre cariera sa in Marina si importanta educatiei in acest domeniu.

"In fata dumneavostra nu este doar un presedinte, este un si un capitan de vas si sunt extrem de mandru de brevetul pe care tocmai l-am reinnoit. Sunt in politica din anii '90, dar niciodata nu mi-am pierdut brevetul", le-a spus Basescu, in engleza, participantilor la reuniune.

Presedintele a vorbit despre calitatile pe care trebuie sa le intruneasca ofiterii de marina si despre felul in care si-a dobandit deprinderile practice la facultatea de Marina, pe care a absolvit-o in anii '70.

"Nimeni nu isi poate incepe meseria de ofiter de marina cu gandul ca se califica la locul de munca. Specificul educatiei de marina este acela ca atunci cand obtii diploma de ofiter trebuie sa fii nu numai un excelent cunoscator al bazelor teoretice ale navelor, dar si un bun practician. (...) Imi aduc aminte cu cata placere, in timpul celor patru ani de facultate, in anii '70, faceam practica", a rememorat presedintele Basescu, mentionand ca aceasta a fost graduala, de la barci cu rame,cu vele, trecand pe bricul Mircea si terminand la bordul navelor comerciale.

Presedintele Basescu a spus ca a terminat facultatea de Marina cu sentimentul ca poate face cu "siguranta" serviciul la bordul navei.

El a spus ca viitorii ofiteri de marina trebuie sa aiba "taria omului care infrunta natura si castiga", pentru ca nu se poate imagina pe puntea de comanda a unui petrolier "un om slab", care "sa nu fie capabil sa isi sacrifice timpul de odihna cand e timp de furtuna"

#Traian Basescu criza bancara, #Basescu criza transport maritim, #Basescu marinari , #Criza economica