30.000 euro pentru instruirea angajatilor din sectorul nuclear

Marti, 27 Martie 2012, ora 13:29
1523 citiri
30.000 euro pentru instruirea angajatilor din sectorul nuclear

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la Seul, ca si-a luat angajamentul ca Romania sa contribuie cu 30.000 de euro la procesul de instruire a personalului care opereaza instalatii nucleare in diverse state.

Pe langa aceasta contributie, Romania are "disponibilitatea de a acorda asistenta altor state in procesul reconversiei reactoarelor de cercetare de la uraniu inalt imbogatit la uraniu slab imbogatit. Putem acorda asistenta in ceea ce priveste conditiile tehnice ale repatrierii uranului inalt inbogatit in statele de provenienta - noi insine am facut-o - si putem acorda asistenta legata de siguranta surselor radioactive", a declarat Traian Basescu.

Basescu: Romania abordeaza "serios" chestiunea diminuarii riscurilor nucleare

"Mi-am propus sa conving statele care erau in jurul mesei ca Romania abordeaza serios problema diminuarii riscurilor nucleare si este o tara extrem de preocupata de mentinerea activitatii nucleare la cele mai inalte standarde de siguranta si securitate", a spus presedintele, adaugand ca un argument in acest sens este faptul ca tara noastra are "un program prin care pana in anul 2014 va termina implementarea unui set de masuri coerente in ceea ce priveste securizarea materialelor nucleare vulnerabile".

In plus, Romania si-a aratat "preocuparea pentru securitatea combustibililor nucleari cu mult inainte de acest summit" si a fost "prima tara care a repatriat combustibil nuclear pe calea aerului si nu cu mijloacele clasice, cu trenul, cu vapoare sau cu camioane".

Basescu: Romania nu exporta echipamente nucleare

Totodata, Traian Basescu a precizat ca Romania va continua "cooperarea exemplara cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica" si a subliniat ca tara noastra nu exporta echipamente nucleare "cu orice pret", chiar daca face parte din "clubul select al celor 32 de state din lume care deruleaza intregul proces al combustibilului, de la minerit, producerea combustibilului in bare, arderea combustibilului si depozitarea dupa utilizarea in reactoarele nucleare de la Cernavoda".

"Prin legislatia nationala, Romania nu exporta echipamente nucleare pe care le produce sau echipamente si utilaje cu dubla utilizare, in scop civil sau militar, decat in acele state care au ratificat acordul de garantii si protocolul aditional cu AIEA", a mentionat seful statului.

Presedintele a evocat si echipamentele de monitorizare a radiatiilor de la granita de est, destinate prevenirii traficului neautorizat.

"Pentru consolidarea capacitatii administrative, politia de frontiera beneficiaza de echipamente de monitorizare furnizate in cadrul programului "Second Life of Defense" derulat de catre Administratia nationala de siguranta nucleara din SUA. Autoritatea nationala vamala a fost dotata cu echipamente de monitorizare a radiatiilor si echipament specializat".

"In acest fel, la granita estica a Romaniei functioneaza cea mai mare unitate de monitorizare din UE, avand un numar de 308 echipamente de control si inspectie, integrate intr-un sistem informatic unitar. Acest sistem este destinat sa previna traficul neautorizat de material radioactiv, in mod deosebit dinspre est catre spatiul european", a explicat Traian Basescu.

Printre angajamentele luate de Romania la summit-ul de la Seul se mai numara cel de "reducere la zero a riscurilor de afectare a securitatii combustibililor nucleari" si disponibilitatea "de a invita expertii AIEA sa evalueze cele doua reactoare de la Cernavoda pentru a garanta securitatea si siguranta in care functioneaza aceste doua reactoare", cu atat mai mult cu cat Romania intentioneaza sa construiasca alte doua reactoare nucleare, a mai precizat Traian Basescu.

#Basescu summit Seul, #Romania sectorul nuclear, #Basescu energie nucleara Romania , #Presedintele Romaniei