Basescu, despre criza din Ucraina: Tensiunile ne pot afecta economic

Duminica, 02 Martie 2014, ora 11:07
2332 citiri
Basescu, despre criza din Ucraina: Tensiunile ne pot afecta economic
Foto: evz.ro

Oamenii trebuie sa inteleaga ca tensiunile din zona ne pot afecta din punct de vedere economic, a declarat, duminica, presedintele Romaniei, Traian Basescu. Potrivit acestuia, Romania nu este o tinta a unei eventuale agresiuni asupra Ucrainei, insa aliatii Romaniei sunt ingrijorati.

"Situatia Romaniei nu se schimba daca Rusia intra cu trupe in Ucraina. Situatia de securitate a Romaniei nu este afectata. Rusia nu-si propune un conflict cu un stat membru NATO. Romania nu este o tinta a unei eventuale agresiuni asupra Ucrainei", a declarat presedintele intr-o emisiune televizata, subliniind ca mesajul a fost transmis clar: "Frontierele romaniei sunt certe, garantate".

Cu toate acestea, Basescu a tinut sa mentioneze un lucru pe care oamenii trebuie sa il inteleaga: "tensiunile din zona ne pot afecta din punct de vedere economic", a spus acesta.

"Aliatii Romaniei sunt ingrijorati. Acesta este cuvantul corect pentru ceea ce simt aliatii nostri. Solutiile trebuie sa iasa din zona declaratiilor", a mai afirmat Traian Basescu.

Presedintele, dezamagit de jocurile politice

"Sunt dezamagit de jocul de imagine facut de ministrii sau oficiali ai unor state europene: discutii cu Ianukovici, mers in Maidan. A dat impresia ca nu prea stim ce vrem", a afirmat seful statului, continuand prin afirmatia ca "Prima problema a Ucrainei este coruptia clasei politice. O striga toata lumea. Coruptia si neincrederea in clasa politica".

Europenii trebuie sa vina cu un plan concret de salvare a Ucrainei, sustine Traian Basescu. "In rest, totul este poveste".

"Vladimir Putin isi apara interesele geostrategice, in conditiile in care Federatia Rusa are un angajament acolo. Sunt trei puteri garante ale suveranitatii Ucrainei: SUA, Marea Britanie si Federatia Rusa. Acum, vad ca alte state isi plimba ministrii pe acolo", a mai declarat Traian Basescu.

Basescu: "Sunt sef de stat, dar nu pot sa nu spun ce gandesc"

Potrivit presedintelui, situatia s-ar putea inchide doar cu un conflict armat in Marea Neagra, intrucat Rusia nu va renunta la Crimeea.

"Cred ca aceasta situatie se va inchide cu crearea unui nou conflict inghetat in Marea Neagra. Cu obtinerea unui statut extrem de favorabil al Crimeei si cu marirea fortelor armate in zona. Din punct de vedere strategic, Federatia Rusa nu va renunta la Crimeea", a declarat acesta.

In fata propunerii de a transmite un mesaj presedintelui rus Vladimir Putin, Basescu a declarat:

"(...) i-as transmite doua lucruri: 1. "Nu faceti niciun joc in Republica Moldova" si 2. "Limitati-va la acordul pe care il aveti cu Ucraina"".

Criza din Ucraina: Putin a primit mandat de interventie armata

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut si a primit aprobarea Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse in Ucraina pana la normalizarea situatiei.

Vladimir Putin a primit acordul Parlamentului pentru interventia militara oriunde pe teritoriul Ucrainei.

"Din cauza situatiei extraordinare din Ucraina si a amenintarilor la adresa cetatenilor rusi, trupe ruse vor fi desfasurate in Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federatiei sa autorizeze utilizarea fortelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei pana la normalizarea situatiei politice din aceasta tara", informeaza un comunicat al Kremlinului citat de Mediafax.

Presedintele Consiliului Federatiei a declarat ca Rusia ar putea trimite militari in regiunea autonoma ucraineana Crimeea pentru garantarea securitatii Flotei ruse si a cetatenilor rusi din aceasta zona prorusa situata in sudul Ucrainei.

#Traian Basescu criza Ucraina, #criza Ucraina efecte Romania , #Presedintele Romaniei