Basescu: Economia romaneasca va creste si in urmatorii ani

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 15:01
1406 citiri
Basescu: Economia romaneasca va creste si in urmatorii ani
Traian Basescu

Traian Basescu a declarat joi ca Romania trebuie sa continue reformele pentru a da "un puternic semnal de stabilitate" pietelor si sa aiba o politica bugetara prudenta, opinand ca daca aceste lucruri sunt indeplinite exista toate premisele ca economia sa aiba si in anii urmatori crestere economica.

"2011 a fost un an dificil, un an in care crizele economica, financiara, umanitara si, uneori, politica au pus din nou la incercare guvernele si populatiile lumii.

Este suficient sa amintesc urmarile cutremurului din Japonia, catastrofale in plan umanitar, dar si cu efect major in planul strategiilor energetice sau evolutiile dramatice, dar datatoare de sperante, din state precum Tunisia, Libia sau Egipt, sau criza datoriilor suverane in Uniunea Europeana, pentru a creiona imaginea unei lumi plasate mai mult ca oricand intr-o zona a incertitudinii si a schimbarii", a precizat Traian Basescu, la reuniunea anuala cu ambasadorii acreditati la Bucuresti.

Responsabilitatea in plan politic, premisa fundamentala impotriva crizelor

"Principala lectie invatata este ca o atitudine responsabila in plan politic si economic constituie o premisa fundamentala impotriva crizelor. Tinand cont de prioritatea momentului la nivel european si mondial, sunt utile cateva aprecieri referitoare la situatia Romaniei din punct de vedere economic si financiar", a spus Basescu.

"In fata propriei instabilitati, in 2009 si 2010, si mai apoi in fata instabilitatii economice externe, Romania a continuat reformele institutionale, acordand o atentie prioritara reinscrierii in limitele Pactului de Stabilitate si Crestere si creand premisele astfel pentru revenirea la un deficit bugetar de sub 3% din produsul intern brut la finele anului 2012.

Nivelul datoriei publice a Romaniei continua sa se situeze sub o treime din produsul intern brut, fiind unul din cele mai reduse la nivelul statelor Uniunii Europene", a adaugat seful statului.

Basescu: Economia romaneasca a inregistrat o crestere constanta

Traian Basescu considera ca economia romaneasca "a evoluat peste asteptarile multora". Romania a inregistrat "o perioada de crestere constanta, incepand cu trimestrul al patrulea din 2010", datele statistice ar putea indica "o crestere economica medie de aproximativ 2,5% pentru anul 2011", a afirmat presedintele, reamintind ca "in primele noua luni ale lui 2011, produsul intern brut s-a majorat, in termeni reali, cu 2,7% fata de perioada corespunzatoare din 2010.

Economia romaneasca a evoluat peste asteptarile multora, in special datorita productiei agricole bune, a cererii mari la export si a investitiilor guvernamentale".

"Este de subliniat ca, in 2010 si 2011, Romania s-a situat in topul tarilor europene in ce priveste procentul din produsul intern brut destinat investitiilor. De altfel, conform Eurostat, Romania a fost - in 2010 - primul stat membru al Uniunii Europene cu cea mai mare pondere a investitiilor publice din produsul intern brut, ponderea a fost de 5,8%", a subliniat Basescu.

In 2012, investitiile vor ramane o prioritate, a dat el asigurari. "Prioritatea acordata investitiilor se mentine si in bugetul de stat pentru 2012, cheltuielile corespunzatoare acestui capitol inregistrand o crestere substantiala pentru stimularea relansarii economice: alocarile pentru 2012 insumeaza 38,1 miliarde lei fata de 36,1 miliarde lei in anul 2011.

Aceste sume vor fi orientate cu precadere catre proiecte de investitii cu impact direct asupra cresterii economice si crearii de locuri de munca. Este vorba de modernizarea infrastructurii de transport, cresterea performantei energetice prin reabilitarea termica a locuintelor, sustinerea investitiilor in turism, mediu, agricultura, sectorul IT si intreprinderi mici si mijlocii", a explicat presedintele.

El a explicat ca in ultimii doi ani Guvernul "s-a concentrat pe avansarea proceselor de reforma deja incepute sau pe deschiderea altora noi": "noua lege a salarizarii in aparatul bugetar, sistemul de pensii, sistemul de asistenta sociala, educatia, legislatia muncii - noul Cod al Muncii, justitia si restructurarea sectorului bugetar".

Pentru 2012, Traian Basescu isi propune sa ramana un "partener activ al Guvernului" in implementarea masurilor decise cu FMI si UE.

"Voi continua sa fiu un partener activ al Guvernului in ceea ce priveste adoptarea masurilor la care ne-am angajat prin acordurile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

In acest sens, asteptam intrarea in vigoare, in iunie, a Codului de Procedura Civila, va fi definitivata de asemenea noua lege a sanatatii, va fi continuata reforma companiilor de stat si vor fi adoptate noi masuri pentru stimularea mediului de afaceri si cresterea absorbtiei fondurilor europene", a subliniat presedintele.

Seful statului a reamintit de "o eventuala reorganizare administrativa a tarii, daca vor permite conditiile politice".

Basescu: Nu exista motive ca bancile straine sa-si retraga lichiditatile din Romania

"Permiteti-mi sa amintesc decizia luata de sefii de stat si de guvern ai Uniunii Europene la reuniunea Consiliului din octombrie 2011, decizie legata de mentinerea expunerii bancilor din zona euro in celelalte state membre ale Uniunii Europene. Pentru perioada urmatoare va trebui sa ne asiguram ca aceasta decizie va fi respectata de catre marile banci cu expunere in Romania.

In conditiile in care stabilitatea economiei noastre va continua sa se consolideze, inclusiv prin mentinerea unui rating de tara stabil, nu exista motive de preocupare care sa fundamenteze o eventuala retragere de lichiditati de pe piata romaneasca", a subliniat Traian Basescu.

"Asadar, exista toate premisele ca, prin pastrarea ritmului reformelor, promovarea unei politici bugetare prudente, caracterizata de mentinerea unui nivel inalt al investitiilor, si prin imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene, economia romaneasca sa inregistreze si in 2012, dar si in anii urmatori valori pozitive ale cresterii economice", a mai spus presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#traian basescu, #basescu economie romania, #crestere economica romania , #Presedintele Romaniei