Basescu: Esecul Nabucco arata ca politica energetica europeana nu are acoperire

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 08:40
1355 citiri
Basescu: Esecul Nabucco arata ca politica energetica europeana nu are acoperire

Presedintele Traian Basescu afirma ca esecul Nabucco a fost cauzat de lipsa de solidaritate si de faptul ca politica europeana in domeniul energiei "s-a dovedit doar o declaratie fara acoperire", el recunoscand insa ca operatorul zacamantului Sah Deniz, British Petroleum, a avut cel mai greu cuvant.

"S-a dovedit marea poveste a solidaritatii si a politicii europene in domeniul energiei, s-a dovedit doar o declaratie fara acoperire, pentru ca vreau sa fim foarte clari: sigur ca ne pare rau, dar o sa va dau si partea dulce. (...) A fost un proiect al UE, deci nu numai Austria, Ungaria, Romania si Bulgaria nu au reusit sa impuna proiectul, ci UE", a afirmat Basescu la Digi 24.

El a recunoscut insa ca in decizie a contat foarte mult si optiunea British Petroleum, operatorul zacamantului de la Sah Deniz din Azerbaidjan.

"Sigur au fost niste semne cu oarecare timp rezonabil inainte. Spre exemplu, Gas de France a cumparat niste actiuni la Nabucco si E.ON a cumparat niste actiuni la TAP, ceea ce arata ca exista un echilibru de optiune si totusi cuvantul cel mai greu l-a avut pana la urma cel mai mare operator al zacamantului, care era British Petroleum.

Este foarte adevarat si aici, trebuie sa spunem lucrurile din toate punctele de vedere. Tranzitul pe TAP este mult mai ieftin decat tranzitul pe Nabucco si distanta mai mica si un al doilea aspect zacamantul Shah Deniz, care furnizeaza gazul pentru TAP este mult mai putin bogat decat s-a estimat initial. Nabucco era proiectat, gandit pentru 30 de miliarde de metri cubi pe an, ori se pare ca mai mult de 10 miliarde nu se pot furniza pe an, asa cum arata acum zacamantul", a comentat Basescu.

El a aratat ca a aflat ca optiunea va fi pentru TAP chiar la momentul in care s-a aflat deoarece nu a renuntat la "batalie" pana in ultima clipa.

Presedintele a explicat ca Romania pierde prin nerealizarea Nabucco deoarece s-ar fi putut face pe acest gazoduct si exportul gazelor din Marea Neagra care vor fi exploatate din 2018-2019, in timp ce gazele de sist vor intra la consumul intern pentru ca sunt mai ieftine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Basescu esec nabucco, #politica energetica europeana Basescu, #Basescu politici energie Romania, #Nabucco energie Europa , #Presedintele Romaniei