Basescu: Fondurile europene au fost sistate in totalitate, din cauza derapajelor politice

Marti, 24 Iulie 2012, ora 12:49
1621 citiri
Basescu: Fondurile europene au fost sistate in totalitate, din cauza derapajelor politice

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat pentru Ziare.com, ca platile pentru fondurile europene au fost sistate in totalitate, din cauza derapajelor politice din Romania:

"Nu numai cursul s-a depreciat ca urmare a loviturii de stat, Romania nu mai primeste niciun euro, platile catre Romania au fost sistate", a declarat presedintele Traian Basescu, in cadrul unei sesiuni live, organizata pentru cititorii Ziare.com.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara la inceputul lunii iunie, ca Romania nu va mai transmite catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru patru programe operationale, incepand cu data de 1 iulie. Este vorba despre POS Mediu, POS Transport, POR si POSCCE.

Astfel, in perioada 5-17 iulie, Comisia Europeana va realiza misiuni de audit pentru cele patru programe, pentru a decide daca masura de sistare va ramane permanenta sau daca platile se vor relua.

Leonard Orban a insistat totusi asupra faptului ca, in momentul de fata, niciun program nu este suspendat:

"Daca vor fi suspendari, aceasta este o decizie care se va lua in urmatoarele saptamani, nu in prezent, dar, insist, nu vorbim de nicio suspendare pe vreun program operational legat de fondurile structurale si de coeziune", a explicat ministrul Afacarilor Europene.

Comisia Europeana are nemultumiri mari

De altfel, deficientele in ceea ce priveste gestionarea si absorbtia fondurilor europene, dar si scandalul politic au determinat reactii transante ale Comisiei Europene in ultimele saptamani. Mai exact, reprezentantii institutiei au declarat ca planul de masuri pentru cresterea absorbtiei de fonduri europene a esuat, ca autoritatile de executie refuza asistenta institutiilor financiare si administratia e "paralizata" in actualul context national.

Romania are toate sansele sa ramana fara fonduri europene. Poate chiar din 2013

Romania se situeaza, pentru al treilea an la rand, pe ultimul loc la absorbtia fondurilor europene, la nivelul lui 2011, potrivit unui studiu KPMG si pe primul loc la cazurile de frauda. Astfel, Romania inregistreaza cele mai multe cazuri de frauda din UE, 225, potrivit ultimelor publicatii ale Comisiei Europene si ale Oficiului european de lupta antifrauda (OLAF).

KPMG: Romania, din nou pe ultimul loc in UE la absorbtia fondurilor europene

Romania, in top la frauda de fonduri. Leonard Orban: Sunt sesizari, nu cazuri confirmate

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#Basescu fonduri europene, #declaratie Basescu sistare fonduri, #sistare fonduri europene Romania , #Presedintele Romaniei