Basescu: Investitia SUA in America Latina se ridica la 385 mld. de euro

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 17:18
1329 citiri
Basescu: Investitia SUA in America Latina se ridica la 385 mld. de euro

Investitia SUA in America Latina ajunge la 385 miliarde de euro, principala parte din aceasta suma fiind distribuita catre Argentina, Brazilia si Mexic, a declarat presedintele Traian Basescu, care s-a intors dupa dupa o vizita oficiala efectuata in America Latina.

"Primul mesaj al summit-ului este realizarea unui parteneriat strategic intre UE si statele CELAC. Al doilea, este ca statele UE au investit 385 de mld de euro in statele CELAC. Sunt principalul investitor in America Latina. (...) Summit-ul CELAC a fost unul dintre cele mai importante la care am participat in ultimii ani, avand in vedere efectele pe termen lung", a spus Basescu.

Seful statului a mai adaugat ca cele doua continente, reprezentate de UE si CELAC, cumuleaza impreuna o treime din PIB-ul planetei si aproximativ un milliard de locuitori.

"Mizele sunt legate de o mai corecta distributie a investitiilor UE, o alta este legata de garantiile juridice pentru investitorii din UE si garantiile pentru stabilitatea mediului de afaceri, fiscala de exemplu. (...) UE are un acord de asociere cu Mexic si Chile, iar in baza acestei declaratii, toate statele CELAC pot eneficia de acorduri de asociere cu UE sau acorduri de schimb. La 1 martie intra in vigoare acordul de liber schimb intre UE si PERU, si UE si Columbia", a mai spus Basescu.

Presedintele s-a aflat, luni si marti intr-o vizita oficiala in Republica Peru, dupa ce in weekend a participat la lucrarile Summitului Comunitatii Statelor Latino-Americane si Caraibiene (CELAC) - Uniunea Europeana (UE). Aceasta este prima vizita, in calitate de sef de stat, pe care Traian Basescu o efectueaza in America Latina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Traian Basescu summit UE, #Traian Basescu vizita America Latina, #investitie SUA America Latina , #Presedintele Romaniei