Basescu: Pentru perioada urmatoare, nu suntem in situatia de a apela la resursele FMI si UE

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 19:52
1306 citiri
Basescu: Pentru perioada urmatoare, nu suntem in situatia de a apela la resursele FMI si UE

Romania nu se afla in situatia de a apela "pentru perioada urmatoare" la resursele pe care le are la dispozitie de la FMI si de la UE adaugand ca folosirea banilor de la Fond "nu ar fi un semn pozitiv", chiar daca banii sunt "foarte ieftini", a declarat Traian Basescu.

In cadrul unei interventii telefonice la B1Tv, seful statului a fost intrebat despre declaratiile lui Catalin Croitoru privind faptul ca Romania ar putea apela anul viitor la banii de la FMI.

"Depinde cum vor evolua pietele. Ce va spune cu certitudine este ca nu mi se pare in regula sa imprumutam bani cu 8%-8,5% daca va continua neincrederea in zona euro. Deci, stiu eu... Va trebui sa judecam daca o astfel de situatie apare. Eu sper insa sa nu fie nevoie sa accesam banii pe care-i avem la dispozitie, chiar daca ei sunt foarte ieftini. Semnul de neputinta a finantarii comerciale a bugetului de stat nu va fi un semn pozitiv si riscam sa pierdem ce castigam din dobanda", a explicat Basescu.

"Eu ce va pot spune insa cu certitudine este ca pentru perioada urmatoare nu suntem in situatia de a apela la resursele pe care le avem la dispozitie de la Fond si de la UE", a subliniat presedintele.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat ca Romania ar putea apela anul viitor la banii de la FMI, iar in acest moment, fara sa se imprumute din piata, Romania are rezerve financiare pentru patru luni, informeaza The Money Channel.

Lucian Croitoru spune ca unul din motivele pentru care Romania ar putea apela la banii de la FMI este acela ca bancile vor repatria fondurile catre bancile mama.

"Bancile pot sa repatrieze cel mai usor fondurile care au fost investite in titluri de stat si care ajung la scadenta. Ceea ce bineinteles poate sa creeze in viitor o problema din punct de vedere al finantarii Guvernului", a spus Croitoru, la o intalnire cu oameni de afaceri germani

Consilierul guvernatorului BNR spune ca Romania a studiat piata din Statele Unite in scopul atragerii de pana la doua miliarde de dolari, dar in final a renuntat la aceasta operatiune.

"In acest caz, la nivel teoretic, eu nu exclud posibilitatea ca fonduri de la FMI si UE din linia precautionara sa fie utilizate", a explicat Croitoru.

Acesta a mai afirmat ca Ministerul Finantelor Publice are rezerve de finantare pentru aproximativ patru luni.

Autoritatile romane au decis sa continue sa trateze acord stand-by cu FMI aprobat in martie, de 3,6 miliarde euro, ca pe unul de tip preventiv, ceea ce inseamna ca nu intentioneaza sa traga aceste sume.

#imprumut fmi romania, #bani FMI UE Romania, #Basescu declaratii despre FMI , #Presedintele Romaniei