Basescu: Romania redevine o tara credibila pe pietele internationale de capital

Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 09:43
1327 citiri
Basescu: Romania redevine o tara credibila pe pietele internationale de capital
Sursa foto: Nasul.tv

Presedintele Traian Basescu a afirmat, vineri, ca Romania redevine o tara credibila pe pietele internationale de capital, fapt probat de ultimele cifre ale Eurostat, aratand ca este meritul sacrificiilor romanilor.

"Acum 2 zile Eurostat a publicat cifrele anului 2012 si este foarte important ca Romania este inregistrata cu o datorie publica de 37,8% din PIB si cu un deficit la bugetului de stat de 2,9%. (..) Nu exista niciun stat din UE care sa fi avut deficit de 9% si sa-l reduca in interval de practic 2 ani si jumatate.

A fost un efort urias pe care l-au facut romanii, care a aratat ca natiunea romana este capabila de performanta, iar sacrificiul pe care l-au facut romanii in aceasta perioada de austeritate este un sacrificiu pe care putine natiuni din Europa l-au facut. (...) In acest moment, bazat pe aceste cifre, Romania revine in randul tarilor cu un deficit in parametrii Acordului de la Maastricht si redevine o tara credibila pe pietele internationale de capital", a spus Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Cea mai dificila zi pentru Basescu din viata de presedinte: 6 mai 2010

Presedintele Traian Basescu a reamintit de expresiile pe care le-a folosit in anul 2010, facand referire la necesitatea luarii unor masuri de restabilire macroeconomica: "Romania, nava in furtuna pe care o sa o pun la cheu linistit", "omul gras care era statul si care statea in spatele unuia slab si firav care erau cei care produceau in economia romaneasca".

"Va aduceti aminte de data de 6 mai 2010. As putea spune cea mai grea zi din viata mea ca sef al statului, ziua in care am anuntat masurile de austeritate in vederea redobandirii echilibrelor macroeconomice ale tarii. Anunt care, in mare parte, s-a realizat. Unele din cele anuntate nu au putut fi implementate datorita deciziilor CCR, dar au fost compensate.

Este vorba, deci, de momentul de criza 2010, cand Romania era intr-o situatie extrem de dificila, aproape ca nu ne mai puteam imprumuta pe pietele internationale pentru a ne acoperi cheltuielile de functionare a statului si obligatiile sociale pe care le aveam - pensii si ajutoare sociale", a amintit presedintele.

El a prezentat situatia economica a tarii, incepand cu anul 2008, folosindu-se de o serie de grafice. Acesta a tinut sa puncteze ca foloseste in prezentarea sa cifre ale Eurostat.

Seful statului a reiterat faptul ca masurile economice din 2010 au fost convenite cu Guvernul de la acea data, guvernatorul BNR, dar si cu reprezentantii arcului guvernamental de atunci.

"A fost o zi (6 mai 2010 - n.r.) care mi-a adus si ura si suparare, si pierderi politice uriase, nu numai mie, dar si premierului Emil Boc si Guvernului lui", a adaugat Basescu.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
#credibilitate Romania piete capital, #investitori romania, #sacrificii romani, #deficit bugetar romania, #datorie publica romania, #Basescu masuri austeritate , #Presedintele Romaniei