Basescu: Romania va participa la misiunea OSCE din Ucraina

Vineri, 07 Martie 2014, ora 00:05
1683 citiri
Basescu: Romania va participa la misiunea OSCE din Ucraina

Presedintele Traian Basescu a aprobat in Consiliul European de la Bruxelles, participarea Romaniei la misiunea OSCE din Crimeea.

"In timp ce ma aflam in Consiliu, am aprobat participarea cu personal la misiunea OSCE. Deocamdata, viabil este OSCE, deja am aprobat participarea cu experti in intelligence si vom vedea mai departe cu ce vom putea contribui, dar sigur vom avea un rol, pentru ca am probat ca suntem buni cunoscatori ai situatiei din Ucraina si avem si 400.000 de vorbitori de limba romana in Ucraina si 650 de kilometri de frontiera", a spus Basescu, citat de Mediafax.

Romania isi permite o pozitie echilibrata in privinta Rusiei

Seful statului a mai tinut sa arate ca in interventia avuta in cadrul Consiliului a subliniat faptul ca un mare avantaj al Romaniei este ca nu este dependenta de gazul rusesc, iar cei 20% pe care ii importam ii putem substitui in orice moment din alta parte.

"Am subliniat faptul ca Romania nu are contracte de armament, nu are interese economice majore in relatia cu Federatia Rusa, deci suntem o tara care putem avea oricand o pozitie echilibrata, si din punctul de vedere al independentei energetice, si al exportului de armament si din punct de vedere cultural, ceea ce nu e putin lucru", a mentionat el.

Romanii, a doua minoritate din Ucraina

Despre protejarea drepturilor minoritatilor, Traian Basescu a declarat ca, in discutia care a avut loc in prezenta premierului Ucrainei, i-a cerut in mod expres nu numai sa se stie ca legea este la promulgare dar nu o promulga presedintele interimar, dar si trimiterea ei la Parlament si anularea ei.

"Argumentul a fost ca Ucraina are nevoie acum de un guvern care sa fie mama si tata pentru toti cetatenii ucraineni, fie ei ucraineni, rusi, romani, polonezi sau unguri. Romania are cea de-a doua minoritate, dupa cea rusa, deci ne intereseaza in cel mai inalt grad modul cum e tratata problema minoritatilor", a mai spus seful statului.

Presedintele Traian Basescu a subliniat si faptul ca "l-a atentionat pe premierul ucrainean asupra faptului ca acest dar minoritatile l-au primit de la Ianukovici si ar fi regretabil ca minoritatile sa se gandeasca ca o putere democratica, proeropeana, le-a luat niste drepturi pe care le-au avut din timpul lui Ianukovici".

Despre implicarea Romaniei in redresarea economica a Ucrainei, presedintele Traian Basescu a spus ca ne vom implica in mod corelat cu partenerii europeni si a mentionat ca acesti bani care se pun la dispozitia Ucrainei reprezinta si contributia Romaniei, pentru ca este membru contributor, in BEI, BERD, Fondul Monetar International.

"Nu trebuie sa mergem neaparat cu traista cu bani la Kiev, noi suntem un contributor important in aceste institutii", a mai spus Traian Basescu.

Despre implicarea Romaniei in acel mecanism al Comisiei de coordonare a unor finantari din partea tarilor membre, presedintele Traian Basescu a spus ca "in momentul in care se va face o conferinta a contributorilor pentru Ucraina, nu vom lipsi de acolo cu certitudine, dar sa se organizeze".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania OSCE Ucraina, #Romania Crimeea, #Basescu Ucraina , #Presedintele Romaniei