Basescu: Romanii nu ma vor ierta pentru taierea salariilor

Luni, 19 Martie 2012, ora 08:47
1556 citiri
Basescu: Romanii nu ma vor ierta pentru taierea salariilor

Traian Basescu crede ca romanii nu-l vor ierta niciodata pentru salariile taiate la 6 mai 2010 si recunoaste ca acea decizie a fost "cea mai grea" experienta din viata sa.

"Eu am crezut ca experienta de pe mare este inegalabila. Si intr-adevar pana pe 6 mai 2010 a fost cea mai completa experienta pe care am avut-o. Si sintetizata este ca trebuie sa ajungi unde ti-ai propus, indiferent ce se intampla. Pe 6 mai am dobandit o experienta pe care indraznesc sa o asez deasupra experientei de pe mare: momentul in care te duci si spui poporului tau ''va taiem salariile''.

Nu va doresc vreodata sa fiti in situatia sa faceti asta. E cea mai puternica experienta, si cea mai grea pe care am avut-o. Cu marea te mai bati, nava-i facuta s-o infrunti. Cu un incendiu la bord te mai bati, ca nava trebuie sa aiba sisteme cu care sa poti sa stingi un incendiu, daca aplici procedurile. Cand spui unui popor, se reduc salariile cu 25%, e un sentiment groaznic pentru ca stii ce faci", a povestit Traian Basescu duminica, la B1 Tv.

Intrebat daca romanii vor aprecia decizia de reintregire a salariilor, seful statului a raspuns: "Niciodata nu ma vor ierta pentru 6 mai 2010 (...) banii aia din 6 mai pana acum nu li-i mai da nimeni inapoi".

Pe de alta parte, Basescu explica faptul ca Romania ar fi ajuns mai rau decat Grecia, daca nu lua acea decizie.

"Pe toti cei cre au tipat atunci, i-as ruga sa simuleze: unde ar fi fost Romania, daca pe 6 mai 2010 noi nu decideam aceasta masura (...) Daca nu s-ar fi luat aceasta decizie, Romania in cinci luni ajungea mai rau decat Grecia, dintr-un motiv simplu: Romania nu e in euro, nu va veni Germania sa plateasca pentru noi, cum n-a venit nici cand ne-a fost greu in 2009, de am fugit repede la Fond", a spus presedintele.

Traian Basescu a povestit ce a simtit la 6 mai dupa ce a facut anuntul. "Eu sunt un om care, cand ajunge acasa, dupa ce isi pupa copiii si nevasta, mai sta la o tacla... In seara aceea, cand am ajuns acasa, n-am putut vorbi nici cu sotia, nici cu fata cea mare, venise si ea acasa, cealalta era Bruxelles, cea mica, si n-am putut dormi o noapte intreaga.

Ma gandeam ce a inteles orice roman din acea decizie care stiam ca le modifica viata. Stiam ca unui roman poti sa-i faci orice (...) dar cand ii spui un sfert din salariu, iar eu stiam ca alta alternativa n-avem

", a precizat el.

In plus, presedintele a asigurat ca, din experienta, se pot reintregi salariile din iunie, in limita aceluiasi deficit, daca se fac ajustari la cheltuieli materiale de genul sumelor pentru "facut biserici", specifice anului electoral.

"Pe de alta parte, ma gandesc, daca as fi avut lasitatea sa n-o facem, si Romania intra intr-o situatie economica grava. Atunci n-am dormit o noapte, cate n-as fi dormit daca Romania intra pe termen lung intr-o situatie...", a mai subliniat presedintele.

Traian Basescu crede ca oamenii ar fi inteles mai usor, daca PDL nu si-ar fi pierdut capacitatea de a explica, iar televiziunea lui Vintu si Antenele nu ar fi practicat "o tehnica de distrugere a mesajului.

Daca PDL avea capacitatea de a explica la televizor, in colegiu, "probabil ca oamenii nu ar fi fost atat de porniti pe PDL, pe mine, pe Guvernul Boc, ci ar fi inteles. Pentru ca romanii nu sunt niste oameni cu care nu poti vorbi".

Seful statului a mai precizat ca, dupa ce isi va termina mandatul, o sa spuna de ce a facut el anuntul taierii salariilor.

#declaratii traian basescu, #Traian Basescu taiere salarii bugetari, #Traian Basescu masuri austeritate , #Presedintele Romaniei