Basescu: Salariile bugetarilor vor creste cu 15% in luna iunie

Duminica, 11 Martie 2012, ora 12:00
1669 citiri
Basescu: Salariile bugetarilor vor creste cu 15% in luna iunie

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, intr-o emisiune televizata, ca salariile bugetarilor vor creste cu 15% din luna iunie, intrucat au fost indeplinite conditiile necesare unei astfel de reintregiri inca de la 31 decembrie 2011.

Cresterea va fi de 15% si se va produce in luna iunie, banii venind din veniturile bugetului, a explicat Basescu.

Seful statului a mai subliniat ca exclude o noua taiere a salariilor in viitorul apropiat, ca nu este de acord cu scaderea CAS si s-a aratat revoltat de profitul companiei Petrom, considerand ca mareste nejustificat pretul carburantilor.

Reintregirea salariilor bugetarilor, un pas natural

Reintregirea salariilor bugetarilor nu este o masura de populism, ci este o consecinta naturala a indeplinirii criteriilor de ridicare a respectivei masuri de austeritate inca de la sfarsitul lunii decembrie 2011, a declarat Traian Basescu, presedintele Romaniei.

"In nici un caz din populism, dar toti trebuie sa participe la o guvernare responsabila, iar mesajul meu nu putea sa fie decat responsabil, pentru ca nu poti sa ascunzi la nesfarsit realitatile", a spus Basescu duminica, intrebat ce anume a determinat anuntul sau cu privire la reintregirea salariilor bugetarilor.

"In ianuarie, cifra bugetarilor era de 1.196.067 - de la intrarea in acord cu FMI, cand ne-am angajat sa reducem populatia bugetara, s-a produs reducerea cu 200 de mii a salariatilor in sectorul bugetar. Am stabilit si un alt reper - in 2009 anvelopa salariala era 9,6% din PIB, obiectivul pentru 2014 era 7% - am atins 7% (6,94) la sfarsitul anului trecut deja".

"Conditiile de revenire la salarizarea anterioara reducerii temporare s-au indeplinit la 31 decembrie. Sigur, in numele prudentei, si Guvernul Boc si Ungureanu au spus: discutam acest lucru dupa primul trimestru, sa vedem ce se intampla, daca nu cumva avem un puseu mai putin legat de situatiile de la buget si mai mult de situatiile exceptionale. Criteriile de ridicare a acestei masuri, convenite cu Fondul, s-au indeplinit", a mai spus presedintele.

In fata intrebarii daca exclude o noua taiere a salariilor, in conditiile in care exista pericolul revenirii crizei, Basescu a raspuns: "Categoric, da! Romania nu mai poate ajunge in siuatia din 2010. Acum avem o rezerva pe care o putem utiliza".

Presedintele a explicat ca revenirea salariilor e si o solutie pentru compensarea faptului ca in semetrul doi vor scadea exporturile.

Traian Basescu nu vrea scaderea CAS

Traian Basescu a spus ca nu considera ca e momentul scaderii contributiilor la asigurarile de sanatate pentru ca asta ar insemna marirea deficitului fondului de pensii.

Basescu: Eu sunt cel care am rupt orice legatura cu Petromul

Presedintele Traian Basescu recunoscut ca a rupt orice legatura cu Petrom, in semn de protest pentru faptul ca mareste nejustificat pretul carburantilor.

"Eu sunt cel care a rupt orice fel de legatura cu Petromul, pentru excesul de profit pe care l-a avut in criza", a declarat Traian Basescu duminica, la Pro Tv.

"Trebuia sa am o intalnire cu Petromul, sa mergem impreuna la platforma marina Deepwater Champion", a explicat Traian Basescu. El a mentionat ca s-a dus sa vada nava impreuna cu cei de la Exxon, "dar nu cu OMV, pentru ca nu nu-mi place politica lor".

"Este incorecta. Sigur, nu poti sa ceri unei firme sa fie suta la suta morala, dar nici nu poti sa-mi arunci in fata in fiecare zi 'pretul mondial al petrolului este 120 de dolari barilului', cand tu il extragi cu 16 dolari din Romania. Aici mi se pare ca este zona de lipsa de fair-play a Petromului".

Seful statului sustine ca a discutat aceasta problema cu oficialii Petrom, "de multe ori, inclusiv cu presedintele austriac". "Sa vedem, incercam, sa discutam, dar realitatea in practica lor e ca nu tin cont", a concluzionat acesta.

Basescu a mai spus ca "din pacate contractul e scris de asa natura, incat nu se poate face nimic".

Basescu stie direct pretul benzinei, intrucat el este cel care alimenteaza atat Loganul, cat si Dusterul pe care le conduce, potrivit declaratiilor sale.

Profitul net al producatorului de titei si gaze Petrom a crescut in 2011 cu 72%, la 3,76 miliarde lei, fata de 2010, cand a fost de 2,19 miliarde lei, potrivit datelor transmise la 22 februarie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Basescu: Presedintia, cea mai umilitoare perioada din viata mea

Presedintele Traian Basescu sustine ca in clipa in care i se va incheia mandatul va iesi din viata politica si spune ca functia de sef de stat a reprezentat cea mai mare umilinta a vietii sale.

"In prima zi cand voi pleca din Cotroceni, plec din viata politica. A fost cea mai umilitoare perioada din viata mea, jigniri de dimineata pana seara. (...) Functia de presedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinta a vietii mele", a declarat Basescu, duminica, la Pro TV.

#declaratii basescu, #marire salarii Basescu, #CAS declartii Basescu , #Presedintele Romaniei