Basescu spera la crestere de 2,5% pe T4

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 08:02
1111 citiri
Basescu spera la crestere de 2,5% pe T4

Presedintele Basescu a spus ca pentru trimestrul III cresterea economica va fi de 4.4% si ca spera ca in ultimul trimestru sa se inregistreze o crestere de minim 2,5%, ce ar permite ca Romania sa aiba pe tot anul o crestere de peste doua procente.

"Nu stiu daca aveti dispozitia sa suportati o cifra care nu convine. In trimestrul III cresterea va fi de peste 4% a PIB", a declarat Basescu la TVR, adresandu-se moderatoarei care il rugase sa spuna din ce bani vor fi platite pensii si salarii din moment ce deficitul stabilit prea mic risca sa duca la o contractie economica, deci la incasari mai putine.

"Pentru anul acesta cresterea prognozata pentru Romania este de 1,1% pe tot anul. Am avut 1,7% in primul trimestru, am avut 1,4% in al doilea, avem 4,4% in al treilea si speram ca vom avea 2,5% in al patrulea. Asta ne-ar permite sa inchidem anul cu o crestere de peste 2%", a sustinut seful statului.

Basescu a fost intrebat daca un buget cu un deficit atat de mic nu risca sa sufoce cresterea economica. "Ba da, exista si aceasta teorie, care este corecta", a raspuns el, explicand apoi de ce Guvernul si-a stabilit o tinta de deficit atat de mica. "Noi avem de optat intre riscurile unei austeritati care nu stimuleaza cresterea si ceea ce inseamna un deficit mic, de 1,9%, sau un deficit de 3%, care este mai putin riscant din punct de vedere al operarii lui ca o frana pentru cresterea economica, dar preturile la care ne imprumutam pentru acoperirea deficitului sunt foarte mari. Intre aceste doua riscuri, noi am preferat riscul cel mai mic, al unui deficit care sa nu stimuleze cresterea economica plecand de la realitatea ca avem si alte resurse... Daca se materializeaza riscul de a nu putea imprumuta banii cu care sa acoperim deficitul? Ce facem? Ca atunci nu mai dam pensii si salarii, deci acest risc nu ni-l putem asuma", a conchis presedintele.

Pe 30 octombrie, Basescu declara ca estimeaza in trimestrul III 2011, fata de trimestrul III din 2010, o crestere de 3%. "Daca imi este permisa o estimare fara a avea pretentia ca ea va fi neaparat confirmata vom avea o crestere in trimestrul trei 2011 fata de trimestrul trei din 2010 de trei procente, in cazul in care luna septembrie nu ne va arata niste cifre spectaculos negative", a conchis Traian Basescu.

#Basescu crestere economica Romania 2012 , #Presedintele Romaniei