Basescu: Sustinem consolidarea fiscala si cresterea economica

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 14:06
1082 citiri
Basescu: Sustinem consolidarea fiscala si cresterea economica

Presedintele Traian Basescu, care va participa miercuri seara la Consiliul European Informal, a declarat ca pozitia Romaniei va sustine fara rezerve actualul tratat fiscal, dar va lua in considerare si masurile de crestere economica, sustinand ca aceasta nu e posibila fara o consolidare fiscala.

"In primul rand, Romania sustine fara rezerve actualul tratat fiscal si consideram ca nu e posibila o crestere economica fara consolidare fiscala. Sigur, se pot imagina variante de crestere economica nesustenabila si fara consolidare fiscala", a declarat presedintele in cadrul unei conferinte de presa sustinuta pe aeroportul Henri Coanda.

Traian Basescu a mai declarat ca va sustine masurile de crestere economica atat timp cat acestea nu vor leza interesele statului roman, mentionand aici diminuarea fondurilor structurale de care beneficiem, care pot fi accesate doar pentru o anumita perioada de timp.

"E o reticenta a statelor care au un bilant negativ, care contribuie cu sume mai mari pentru a-si mari contributiile. Noi vom sustine necesitatea extinderii fondurilor alocate ca singura solutie de reducere a decalajelor", a spus Basescu, adaugand ca doreste extinderea termenului de la 2 la 3 ani pentru utilizarea integrala a acestor fonduri.

De asemenea, presedintele vrea sa i se permita Romaniei sa calculeze deficitele pe cash, si nu pe modul ESA al Uniunii Europene, in asa fel incat banii care ar veni pentru investitii sa nu impinga tara intr-o situatie de deficit excesiv. "Sustinem fara rezerve un program european de relansare a cresterii economice pe fondul unei bune stabilitati fiscale a statelor.

Daca solutia la care se va ajunge va fi emisiunea de eurobonduri pentru proiecte, statele din zona non-euro sa nu ramana in afara acestei posibilitati de stimulare a cresterii economice", a mai spus Basescu.

Un alt subiect la care presedintele a facut referire este liberalizarea totala a pietei muncii, alaturi de cea a afacerilor in Uniunea Europeana. "Nu putem sa vorbim de afaceri in Uniunea Europeana si cand e vorba de forta de munca sa mai fie 9 state care au restrictii pentru Romania. Nu putem sa vorbim numai de bani. Sunt convins ca o liberalizare corecta are in vedere mai multe aspecte".

In ceea ce priveste Grecia, Basescu este sigur ca subiectul va fi abordat in sedinta de miercuri seara. "Va pot spune ca sustinem gasirea de solutii pentru ca Grecia sa ramana in zona euro. E nu numai in interesul nostru ci al tuturor statelor europene".

#Basescu Consiliul European Informal, #Basescu Romania masuri crestere economica , #Presedintele Romaniei