Ce noteaza presa internationala de suspendarea lui Basescu

Sambata, 07 Iulie 2012, ora 10:19
4082 citiri
Ce noteaza presa internationala de suspendarea lui Basescu

Suspendarea presedintelui Traian Basescu, care a fost votata de catre parlamentari, vineri, cu 256 de voturi pentru si 114 impotriva, nu a trecut neobservata de catre presa internationala.

New York Times

Criza politica din Romania s-a adancit, vineri, dupa ce Parlamentul a votat suspendarea presedintelui Traian Basescu, opinia publica internationala criticand incercarea guvernului de a uzurpa puterea si de a ruina tanara democratie a tarii, a scris vineri New York Times.

Aceasta acuzatie grava a fost doar una dintre multele critici care spun ca primul ministru Victor Ponta si-a consolidat puterea in ultimele luni. New York Times aminteste, in acest sens, despre concedierile pe care USL le-a facut la Camera Deputatilor si la Senat, despre nerespectarea Curtii Constitutionale.

Ponta, impreuna cu Uniunea Social Liberala, l-a acuzat pe Basescu ca a violat Constitutia si l-a acuzat ca este un dictator, desi puterile functiei prezidentiale sunt limitate, in comparatie cu cele ale prim ministrului.

Curtea Constitutionala a decretat, vineri, ca Basescu nu a violat Constitutia.

"Ce dictator lasa opozitia sa-si aleaga postul de prim ministru?", a intrebat Basescu in cadrul dezbaterii, ce a avut loc inainte ca parlamentarii sa voteze suspendarea lui.

In urmatorul pas, romanii vor merge la vot si vor decide, prin referendum, in data de 29 iulie, daca Basescu isi pastreaza sau nu scaunul prezidential, scrie New York Times.

CNN

Stirea suspendarii presedintelui Basescu a ajuns si in editia online a CNN. Pe langa expunerea faptelor, CNN noteaza ca Antonescu a promis ca iese din viata politica a Romaniei daca romanii vor vota pentru ramanerea in functie a presedintelui Basescu.

CNN aminteste si ca Jose Manuel Barosso, presedintele Comisiei Europene, l-a invitat pe Victor Ponta la Bruxelles saptamana viitoare pentru a discuta cu acesta situatia politica a Romaniei. Tot CNN scrie ca ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, si-a manifestat "profunda ingrijorare" ca independenta institutiilor democratice ale

Romaniei este pusa in pericol.

CNN mai scrie si despre faptul ca sute de oameni au iesit in strada vineri pentru a protesta impotriva crizei politice si ca unii romani cred ca Guvernul Romaniei nu respecta principiile si regulile democratice, in timp ce altii si-au manifestat suportul pentru coalitie si i-au cerut lui Basescu sa demisioneze.

Leul, moneda nationala a Romaniei, a fost slabit puternic in ultimele doua saptamani, mai noteaza CNN.

Washington Post

Despre suspendarea lui Basescu scrie si Washington Post, care noteaza ca presedintele a fost suspendat cu un numar de voturi covarsitor de mare.

"Raportul de voturi 256 pentru, 114 impotriva, vine in momentul in care Basescu si prim ministrul Victor Ponta s-au angajat intr-o batalie amara pentru putere in tara est europeana de 19 milioane de locuitori", scrie Washington Post, citand Associated Press.

Spre deosebire de multe alte tari europene, pozitia lui Basescu nu este doar una ceremoniala. El a fost ales printr-un vot popular si este responsabil de politica externa a tarii, conduce serviciile inteligente si este seful consiliului de aparare al tarii, scrie publicatia americana.

Basescu si-a asumat faptul ca a ghidat Romania de cand a inceput criza financiara (2008), ca a imbunatatit relatiile cu Moldova, care a fost parte din Romania pana in 1940, si ca a transformat Romania intr-un partener de incredere pentru NATO si pentru Statele Unite, mai noteaza Washington Post.

The Guardian

The Guardian scrie ca suspendarea lui Traian Basescu provoaca o ingrijorare internationala.

Toate masinatiile, in mod special de a fenta sistemul judiciar, au provocat Statele Unite si Uniunii Europene indoieli cu privire la sistemul democratic din Romania, scrie publicatia britanica.

Financial Times

Financial Times reia sirul evenimentelor care au dus la criza politica din Romania si scrie ca de cand Victor Ponta a devenit premier, in mai, au fost facute comparatii intre el si eforturile lui Viktor Orban, prim ministrul Ungariei, care a incercat, de asemenea, sa-si intareasca puterea.

Financial Times aminteste de datoria de 20 de miliarde de euro pe care Romania o are fata de FMI si UE, incepand cu 2009. Romania a implementat unele dintre cele mai dure masuri de austeritate din Europa, taind cu 25% veniturile din sectorul public.

Citeste si Europa reactioneaza la criza politica din Romania: Respectati Constitutia!

#Traian Basescu suspendare, #presa internationala suspendare Basescu, #reactii suspendare Basescu , #Presedintele Romaniei