Concluziile presedintelui dupa summit: UE, un partener "unic" al NATO

Marti, 22 Mai 2012, ora 13:03
1475 citiri
Concluziile presedintelui dupa summit: UE, un partener "unic" al NATO

La intoarcerea de la Summit-ul NATO de la Chicago, presedintele Traian Basescu a vorbit despre importanta parteneriatului strategic NATO-UE si intentiile organizatiei de a-si asuma si reponsabilitati politice.

Presedintele a precizat ca mandatul stabilit in urma cu un an de CSAT este reflectat in Declaratia summit-ului NATO. Acesta a mai adaugat ca unele state si-au anuntat contributiile financiare pentru NATO, Romania nefiind printre acestea.

Iata care au fost cele mai importante declaratii ale presedintelui:

- Am avut 3 intalniri bilaterale, cu presedintii Poloniei, Turciei si Ucrainei, toate avand ca principal subiect cooperarea bilaterala. Am avut o intalnire si cu romanii din Chicago.

- Pentru cei care au participat la Summit concluzia este una: dupa Chicago avem un altfel de NATO care isi asuma nu numai responsabilitati militare dar si politice, tendinta fiind aceea de a deveni o organizatie globala, un summit care contureaza profilul politic nu doar cel militar al aliantei.

- Problema Afganistan nu a fost miezul summitului, dar intereseaza pentru ca participam cu un numar de militari si avem un rol important in solutionarea pozitiva a conflictului. Alianta mai efectuaza operatiuni pana la sfarsitul anului 2014 incepand ca de la 1 ianuarie 2015, misiunea aliantei sa se redefineasca devenind o misiune de asistenta tehnica si suport logistic si militar pentru afgani.

- In ceea ce priveste contributiile financiare, o parte dintre state si-au anuntat contributia, Romania insa nu. Se au in vedere contributii care tin cont si de ceea ce au facut statele pana acum. Statele cu efective mari isi pot permite contributii mai mici pentru perioada 2015-2018.

- Primul lucru pe care l-as mentiona este decizia NATO de a declara capacitatea interimara a sistemului antiracheta al NATO. Sistemul antiracheta romano-american nu este un proiect integrat in NATO, este un proiect bilateral.

- Dupa 2015, statele vor discuta integrarea sistemului in NATO. Elementele pe care le aduce acest sistem sunt de ultima generatie, probabil ca si dezvoltarea va fi la acelasi standard tehnic. In momentul in care sistemul romano-american devine functional va fi integrat in sistemul global al NATO.

- Un alt element a fost integrarea in NATO al conceputului "smart defence". Romania poate sa apeleze pentru pregatirea pilotilor la simulatoarele altor state platind prestatia, dar fara a plati simulatoarele.

- Un alt exemplu: 13 state printre care si Romania au aderat la programul AEGIS, o structura militara de cinci avioane fara pilot, care vor fi la dispozitie pentru culegere de informatii terestre. Decat sa isi cumpere fiecare stat mijloacele pentru aceste facilitati mai bine ne unim toti si platim cat utilizam. Sistemul este destinat sa raspunda chiar realitatilor de astazi. Este in mod categoric viabil pentru perioada de criza.

- Din punctul nostru de vedere, declaratia Summitului acopera integral mandatul stabilit de CSAT.

- NATO si UE au aceeasi valori si interese strategice, UE este un partener unic al NATO. Consolidarea deplina a acestui parteneriat strategic conform celor convenite de cele doua organizatii si este deosebit de importanta in actualul climat. Aceasta formulare confirma o vizune pe care Romania a avut-o legata de un parteneriat cu SUA.

- SUA si-au asumat cu 3 ani mai devreme responsabilitatea de a proteja sud-estul europei de eventualitatea unor atacuri cu rachete.

- UE a pierdut competitia pentru a fi mai relevanta decat SUA in interiorul NATO si pe probleme de securitate. Faptul ca la acest summit se stabileste parteneriatul strategic intre NATO si UE este confirmarea faptului ca Romania a avut o viziune corecta de opt ani.

#declaratii Basescu Nato, #Nato Romania, #summit Nato Romania , #Presedintele Romaniei