Declaratiile Presedintelui: Lectia de economie adresata Parlamentului

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:30
1801 citiri
Declaratiile Presedintelui: Lectia de economie adresata Parlamentului

Romania este mult mai bine pregatita sa faca fata unui al doilea val de criza economica in Europa, care ar putea surveni in a doua jumatate a acestui an, a declarat miercuri presedintele Romaniei, in fata Parlamentului.

"Romania nu va face pasi inapoi, chiar daca in zona euro va fi recesiune in partea a doua a anului", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a spus ca in eventualitatea unui nou val de criza, Romania se va gasi in situatia in care este pregatita sa faca fata acestei situatii.

"Nu ne va fi atat de greu ca in 2009-2011. Suntem mult mai bine pregatiti sa facem fata acestui proces. Avem motive de optimism. Stim ce avem de facut, am acumulat o experienta a unei crize grele", a afirmat Traian Basescu.

Ce va obliga Romania sa devina performanta economic

Traian Basescu a vorbit despre Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara, care a fost semnat si de catre Romania.

El a indemnat Parlamentul sa adopte integral acest tratat, pentru ca va obliga Romania sa devina performanta, o va obliga la dezvoltare durabila si la cresterea economiei prin forte proprii.

"Va obliga Romania sa devina performanta, la o dezvoltare durabila, nu generata de imprumuturi cu dobanzi mari", a afirmat Traian Basescu.

Seful statului a spus ca daca Romania reuseste sa absoarba banii de la Uniunea Europeana, nu va mai avea nevoie de imprumuturi externe pentru dezvoltare.

Acest tratat, a spus Basescu, va crea investitorilor confortul ca Romania va fi un stat echilibrat macroeconomic si ca pot face investitii cu capital privat in Romania.

Statele Unite ale Europei

Uniunea Europeana isi va unifica toate sistemele, pe termen lung, in opinia lui Basescu. El s-a referit la sistemul de taxe, la unificarea legislatiilor care privesc investitiile, redeventele, chiar si taxa TVA. Intr-o ultima etapa, a spus Basescu, in Uniunea Europeana va exista un singur sistem de pensii.

"Este un proces ireversibil in care nu avem alta solutie decat sa mergem inainte, pentru ca niciun stat singur nu poate face fata efectelor globalizarii", a spus presedintele Romaniei.

"UE are o singura solutie pentru a se afla pe puntea de comanda a procesului de globalizare. Se numeste realizarea Uniunii Statelor Europene".

Romania a scapat de amenzi

Uniunea Europeana trece prin cea mai grea criza economica, a spus Basescu. Uniunea trebuie sa faca fata crizei financiare, crizei bancilor si crizei datoriilor suverane.

S-a ajuns aici pentru ca, a spus Basescu, statele au cheltuit in excedent pe asistenta sociala si pentru functionarea administrativa, imprumutand bani incontinuu si asigurandu-si prosperitate pe datorie.

Romania are o datorie mica, a spus presedintele, si nu va fi constransa la reduceri ale nivelului de indatorare, care este sub 60%.

"Ca urmare a crizei datoriilor suverane, in cursul anului trecut si in cursul acestui an s-au luat o serie de masuri la nivel european. Pachetul guvernanta 1, cu cele sase norme aprobate de Parlamentul European", a afirmat Basescu.

Una dintre cele sase norme presupune sanctiuni, prin reducerea sumelor alocate de la Uniunea Europeana.

"Nu este vorba de sume mici, ci de o jumatate de miliard de euro", a spus Basescu.

Alte 12 state au fost avertizate, in urma analizei semestrului european, a spus Basescu. Romania nu se afla printre ele.

Romania trebuie sa mareasca capacitatea de a produce energie

Energia a fost un alt subiect pe care Basescu l-a dezbatut in fata Parlamentului Romaniei.

In prezent, a mai precizat acesta, Romania furnizeaza energia de care are nevoie pentru nivelul de dezvoltare pe care il are, dar in perspectiva urmatorilor 10 ani una dintre marile probleme ale Romaniei este asigurarea energiei.

PIB-ul se va dubla in urmatorii 10 ani, a spus Basescu si, in consecinta, vom avea nevoie de mai multa energie.

"Energiile curate sunt o solutie. Dobrogea e plina de mori, e scumpa, o avem. Nu va fi insa suficienta si nici nu putem impanzi tara cu morile de vant, pentru ca au si ele efectul lor asupra mediului. Sursele noastre clare sunt reactorul trei si patru de la Cenavoda, resursele de gaze existente in Marea Neagra si gazele de sist", a spus Traian Basescu.

El a spus ca in Marea Neagra depozitele de gaze descoperite recent sunt in numar de cinci si numai unul dintre ele are o cantitate calculata de 110 miliarde de metri cubi de gaze, celelalte avand caracteristici similare.

"Putem sa ne asigura cel putin necesarul nostru si al catorva vecini, cu conditia de liberalizare preturilor pentru industrie", a spus Basescu.

Mineritul poate contrabalansa deficitul locurilor de munca

Simpla atingere a unor criterii financiare nu ramane decat o inselatorie pe care ne-o adresam noua insine, a pus Traian Basescu.

"Avem nevoie de crestere economica. Am luat masuri de austeritate, am pornit reforma statului. Ne trebuie economie competitiva, dar si extinsa, consolidata", a spus presedintele Romaniei.

El a afirmat ca Romania trebuie sa fie campioana pe anumite domenii, precum agricultura, turismul si mineritul, care face rentabila reularea exploatarilor de aur si cupru.

"Fara sa creem locuri de munca in aceste domenii riscam ca, desi aparent sa avem parametrii economici buni, sa creem o patura larga de oameni saraci. Nimic nu este mai important azi decat sa recreem locuri de munca", a spus Basescu.

"Fac apel catre paRlamentari si Guvern sa redeschideti mineritul care a devenit rentabil. Nu discut conditiile comerciale, daca avem bani sa-l redeschidem cu ai nostri sau acceptam investitii straine. Acesta este aurul societatii: locurile de munca", a declarat Traian Basescu.

"Niciodata nu vom fi capabili sa sustinem sistemul de pensii, daca ramanem cu sase milioane de pensionari si cu 4,5 milioane de locuri de munca".

Administratia si Sanatatea au nevoie urgenta de reforma

In perioada urmatoare, Parlamentul trebuie sa adopte doua legi indispensabile procesului de modernizare a Romaniei, a afirmat Traian Basescu. Acestea sunt legea sanatatii si legea reorganizarii administrative a Romaniei.

"Legea sanatatii, din pacate, a trebuit retrasa pentru ca a fost prost lansata in dezbatere. Nu inseamna ca principiile ei sunt de abandonat. Avem nevoie de un control mai puternic al banului public", a spus Basescu.

Potrivit acestuia, s-a dovedit incapacitatea caselor judetene de sanatate in gestionarea banului public.

"Este nevoie de implicarea sectorului privat, a celor care vor asigurari suplimentare", a afirmat Basescu.

"Sunt cunoscute ezitarile Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Sanatate de a face public pachetul minim garantat. In lipsa pachetului minim garatant de servicii medicale, legea sanatatii poate fi un esec de la lansarea in dezbarere publica.

Asiguratii de sanatate si cei care nu se pot asigura, trebuie sa stie ce le garanteaza statul in baza contibutiilor lor actuale. Trebuie sa recunosc ca toti ministrii Sanatatii au fost ezitanti si nu si-au asumat responsabilitea lansarii subiectului in dezbatere publica".

Reforma Administratiei necesita un timp de patru ani, a spus Basescu.

"Nimeni nu poate convinge pe nimeni ca o tara organizata administrativ ca in 1968 mai poate raspunde nevoilor de astazi. Avem exact aceeasi structura de dinainte de Revolutie si in administratia centrala si in cea locala, aceleasi directii sanitare, de educatiei, agricole, de politie. Cum credem ca o astfel de organizare mai poate raspunde nevoilor Romaniei?", a spus Traian Basescu.

Banii care s-au folosit pentru dezvoltarea regionala au fost prost utilizati, a spus Basescu. "Fiecare judet a fost cu interesele lui", a spus Basescu. "Se pierd banii pe lucrari marunte la nivel de comune si sate".

Reorganizarea administratiei este cheia. Ar permite o masiva descentralizare a utilizarii banilor europeni, a mai spus Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#traian basescu declaratii, #Traian Basescu declaratii Parlament, #Traian Basescu reforma administratiei, #Traian Basescu legea sanatatii, #Traian Basescu Statele Unite ale Europei , #Presedintele Romaniei