Naivitatile unui nationalist coplesit de internationalisti

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 08:01
3508 citiri
Naivitatile unui nationalist coplesit de internationalisti

Intr-un interviu acordat mai deunazi, Traian Basescu s-a aratat suparat foc si para cand a venit vorba de OMV-Petrom. E vorba de profitul deplasat inregistrat de companie in vremuri de criza si pe care presedintele l-a apreciat "incorect".

Mai mult, Basescu a avertizat OMV sa se astepte din 2014 (cand expira actualul contract de privatizare-concesiune) la alte redevente, "precum in statele arabe"!

Presedintele Basescu nu este cumva vreun adversar al capitalului strain si nici nu s-a dovedit a se face ecoul vreunor national-comunisti demodati, cum ma consider, de pilda, eu! Ba, dimpotriva, s-a probat ca un ferm partizan al privatizarilor, indeosebi cu participari externe. Supararea deci nu poate fi decat un semn ca OMV a intrecut orice fel de masura in "valorificarea" monopolului pe care il detine in Romania, in urma privatizarii din 2004, atat in ce priveste exploatarea petrolulul, cat si in privinta desfacerilor pe piata carburantilor, singurele surse plauzibile ale profiturilor imense realizate.

Ca Basescu n-ar fi bine informat se exclude! Cu serviciile secrete in parohie, presedintele este cel mai bine informat om din Romania! Asa ca supararea domniei sale este in deplina cunostinta de cauza!

Sunt nationalist

Ca nationalist ce ma aflu - nationalist, pentru ca doresc ca de bogatiile nationale sa se bucure poporul roman, si nu capitalul strain -, marturisesc ca m-am simtit realmente fericit de supararea presedintelui pe OMV, in ideea ca poate s-o alege cu ceva si tara dintr-o eventuala exploatare mai favorabila pentru ea a bogatiilor ei.

Mi-a mai trecut entuziasmul prea navalnic pentru ca, tocmai atunci, s-a intamplat ca primul ministru, pe care presedintele l-a ales dintre atatia, semna pe banda rulanta concesiuni de resurse minerale mai pe nimic catre capitalul strain, in cazul cuprului chiar catre o companie complet necunoscuta si fara expertiza in domeniu!

Si eu, naivul, care ma intrebam cum va reusi Basescu, inca presedinte in 2014, sa se inteleaga in problema respectiva cu o eventuala noua guvernare, din care probabil nu vor lipsi nici PSD, respectiv tocmai cel ce negociase cu OMV minunatul contract de privatizare-concesiune a Petrom, si nici PNL, cel care a concesionat petrolul din Marea Neagra inca inainte ca perimetrele potential cu resurse sa fie atribuite Romaniei de catre Curtea Internationala de la Haga in disputa cu Ucraina!

Si mai marturisesc ceva. Nu m-a mirat deloc cand presedintele Petrom - deh, un roman! - a raspuns taios la avertismenul lui Basescu, amenintand ca schimbarea conditiilor contractului in 2014 s-ar vedea imediat in politica investitionala a companiei (aoleu! paguba in ciuperci!), dar si in activitatea operationala (adica, in traducere libera, in preturile la carburanti, care vor fi probabil marite pana la ingroparea Romaniei!).

Am ramas perplex

Am ramas insa perplex la interventia rapida a diversilor "specialisti", care ne-au explicat cu lux de amanunte de ce nu s-ar putea aplica si in Romania taxarea din tarile arabe. Cica acolo se aplica "impartirea productiei", care nu poate fi promovata aici, ba pentru ca zacamintele nu au aceleasi randamente, ba pentru ca Romania ar fi in Uniunea Europeana! Si ca, oricum, din acest ultim motiv sacrosanct, nu s-ar putea modifica nici macar cota redeventei sau modalitatea ei de calcul! Cu alte cuvinte, in loc de a fi incurajat sau indarjit presedintele tarii in supararea benefica a domniei sale, din care sa se aleaga si tara cu ceva, toarna-i, frate, plumb in pantofi!

Si atunci am inteles mai bine cum functioneaza mecanismul care a transformat Romania intr-o colonie.

Primordiala este presiunea externa, aceasta gasind insa teren propice in Romania, unde diferiti hoti cu gulere albe abia asteapta sa-si vanda si tara, si sufletul. Si ceea ce nu reusesc aceste presiuni si "deschideri" spre jaf, fac sfaturile acelor "specialisti" care dau pe de laturi de rolul "pietelor" si "liberei concurente", niste baliverne pentru sustinerea carora sunt platiti, dar, din pacate pentru ei, foarte prost! Si care oricum nu opereaza in domeniul energetic, unde totul este numai politica si iar politica.

#traian basescu privatizare companii stat, #Ilie Serbanescu editorial, #Traian Basescu OMV , #Presedintele Romaniei