Decizia CCR a fost citita in Parlament: Traian Basescu se poate intoarce la Cotroceni

Luni, 27 August 2012, ora 12:42
1785 citiri
Decizia CCR a fost citita in Parlament: Traian Basescu se poate intoarce la Cotroceni

Traian Basescu se va putea intoarce la Cotroceni, dupa ce parlamentarii au luat act de decizia CCR, care urmeaza sa fie inaintata spre publicare in Monitorul Oficial.

Hotararea Curtii Constitutionale privind referendumul din 29 iulie a fost citita luni in Parlament.

USL a propus amanarea sedintei cu doua zile, dar propunerea a fost respinsa cu majoritate de voturi in Parlament. Sedinta a avut parte de mai multe amanari, in cursul zilei de luni, in timpul careia parlamentarii PSD si PNL au vrut sa boicoteze sesiunea.

Sedinta a fost amanata pentru ca senatorii si deputatii PNL erau "nemultumiti si ingrijorati de decizia nedreapta a CCR", dupa cum a afirmat vicepresedintele PNL, Eugen Nicolaescu.

Conform legii, pentru ca decizia sa ajunga la Monitorul oficial, in Parlament trebuiau sa fie prezenti 217 membrii. Fara PNL si PSD, acest cvorum nu putea fi implinit.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 23 august, ca parlamentarii USL nu vor boicota citirea in plenul celor doua Camere a deciziei CCR de invalidare a referendumului. Cu toate acestea, in sanul aliantei USL se discuta deja de o noua suspendare a Presedintelui.

Pe 6 iulie, Parlamentul a decis suspendarea din functie a lui Traian Basescu, iar pe 29 iulie s-a organizat referendumul. Conform Biroului Electoral Central, prezenta la scrutin a fost de 46,24% din populatia cu drept de vot, iar dintre cei care s-au prezentat la urne, 87,52% s-au pronuntat pentru demiterea presedintelui, iar 11,15% impotriva. PDL a boicotat scrutinul si a cerut populatiei sa nu iasa la vot pentru a nu fi intrunit cvorumul.

Dupa mai multe amanari, realizate in mare parte din cauza inconsistentelor privind listele de alegatori si numarul persoanelor cu drept de vot, CCR s-a pronuntat, pe 21 august, in problema referendumului.

Conform magistratilor, procedura de organizare a referendumului a fost respectata, dar nu a fost intrunita conditia de cvorum pentru validarea scrutinului. In hotararea CCR se mentioneaza ca Traian Baseascu isi reia atributiile de presedinte la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial.

#referendum Basescu, #referendum Romania, #decizia CCR Parlament , #Presedintele Romaniei